Alleen zijn en gelukkig

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Alleen zijn

Oké even los van alle psychologische en wetenschappelijke onderzoeken. Voor veel mensen is het ontzettend lastig voor te stellen dat je gelukkig kunt zijn zonder partner. Maar gelukkig en alleen zijn bestaat! Sterker nog dat is heel erg belangrijk.

Inhoudsopgave

Zoveel mensen hebben het idee dat ze ongelukkiger zouden zijn als ze alleen zijn. Daarom zitten er veel mensen “vast” in een relatie, uit angst voor het alleen zijn. Of beter gezegd de angst voor eenzaamheid.

Want, ondanks dat het voor veel mensen waarschijnlijk geen nieuws meer kan zijn, je kunt een ander niet gelukkig maken als je dat zelf niet bent. Zo kun je ook niet van een ander houden als je niet van jezelf houdt. Dit is inmiddels een bekend gegeven zou ik denken, maar weinig mensen lijken echt te begrijpen wat dat inhoud.

Zo simpel kan het zijn

Maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Als je gelukkig bent en je tevreden voelt wanneer je alleen bent, eigenlijk dan pas kun je ook een ander gelukkig maken.

Want alleen zó weet je wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn en liefde te voelen. En zo weet je dan ook wat jij een ander kunt geven om hem of haar jou liefde te laten voelen.

Dat lijkt geen ingewikkelde wetenschap, maar toch is dit voor veel mensen ontzettend ingewikkeld. Hoe komt dat dan?

Nou ja, als je alleen bent en je hebt een ontzettende behoefte aan een knuffel. Of iemand om tegen te kunnen praten is dat natuurlijk tegenstrijdig. En ik denk ook dat het dat is waardoor het voor veel mensen zo ingewikkeld wordt. Want er ontstaat daardoor vrijwel meteen een drang om gezelschap op te zoeken. Je kunt niet meer alleen zijn.

Daar laten veel mensen het dan ook bij. En dan houd het ontwikkelingsproces en het leerproces ook op. “ik kan niet alleen zijn” klaar! Maar wat nou als je eens niet meteen gezelschap gaat zoeken. Wat als je eens echt je alleen zijn gaat “vieren”. Als je nu eens zou leren hoe je gelukkig en toch alleen kunt zijn?

Hoe dan?

alleen zijn en gelukkig

Ga eens dingen doen die je niet doet als anderen bij je zijn. Loop in je nakie door je huis. Zing eens lekker hard en vals met je favoriete nummers mee. Eet eens precies en alleen dat waar je zin in hebt of stap eens in de auto en rij desnoods de zon tegemoet. Leer de fijne kant van het alleen zijn. Wie gaat je tegenhouden?

En daar heb je het. Jij kunt dus, wanneer je alleen bent, aan meer dingen behoefte hebben dan alleen die knuffel of dat gesprek. Je kunt als je alleen bent ook voelen hoe het is om jezelf eens dát te geven. In plaats van naar een ander te “moeten” om aandacht te vragen die je jezelf dus ook prima kunt geven. (En soms zelfs beter)

Zo kun je jezelf ook die “knuffel” geven. Natuurlijk niet letterlijk de armen om je heen (of misschien zelfs wel), maar wél het gevoel van geborgenheid. Het gevoel dat je precies krijgt wat je nodig hebt.

Lekker met een dekentje op de bank en een warme kop “wat dan ook” en kijken naar je favoriete serie op tv. “lekker” alleen zijn. Maar ook als je in de auto die fantastische zonsondergang ziet gebeuren. Stop eens bij de eerste mogelijkheid en stap uit en ga eens in alle rust 5 minuutjes genieten van al dat moois.

Geef je zelf die kleine cadeautjes en voel hoe dat is. Gelukkig en alleen zijn.

Kern-geluk

Dit waren natuurlijk slechts een paar voorbeelden, maar jij weet wat jij fijn, mooi en leuk vind. Neem dus ook eens de tijd om jezelf op die manier aandacht en liefde te geven.

En doe dat dan wanneer je alleen bent en voel hoe het dán voor je is… het alleen zijn.

alleen zijn

Wanneer je het nou echt heel moeilijk vind, is er niets verkeerds aan dat geleidelijk in te voeren in je leven. Je hoeft niet meteen op retraite of iets dergelijks. Ook wanneer je een partner hebt kan ik me voorstellen dat je niet meteen er tussenuit knijpt.

Maar neem wel regelmatig eens echt even de tijd voor jezelf, dat kan al onderweg of onder de douche of noem maar op.

Ga eens op zoek naar je “kern-geluk” Het geluksgevoel dat uit jezelf komt. Dat wat jij zelf voelt. Dat waarmee jij alléén en gelukkig kunt zijn.

Je eigen gedachten

Het belangrijkste is dat jij leert wat van jezelf is en wat van je omgeving is. Wat veel gebeurt is namelijk dat je denkt in de “stemmen” van anderen. Je mening is vaak gebaseerd op wat anderen ergens van vinden. Je emotie is vaak afgestemd op de mensen in je omgeving (“als jij huilt moet ik ook huilen”)

Niet alleen verdriet maar ook boosheid. Ga maar eens na, wanneer er iets vervelends gebeurt en jij voelt je daar redelijk “blasé” over. Maar iemand anders in je omgeving reageert daar heel fel op. Kun jij dan goed bij jezelf blijven? Of laat je je meeslepen in de emotie van de ander?

mensenmenigte

En wat gebeurt er dan wanneer je het later met iemand anders over deze gebeurtenis hebt? Voel je je dan nog altijd blasé of misschien toch wat feller? Misschien hoor je jezelf zelfs wel dingen zeggen die de ander eerder in al diens felheid uitsprak. Wat hoort nu echt bij jou en wat neem je (onbewust) over van anderen?

Verwarring

Wat is nou echt jou gevoel en gedachtegang bij jou leven? En wat is die van anderen? Het kan, wanneer je veel met anderen optrekt en weinig alleen bent, heel verwarrend worden. En dan kun je je afvragen “kan ik dat wel, alleen zijn?” Heb ik niet anderen nodig om te weten wat ik moet voelen?

Het gebeurt verrassend vaak dat mensen zich letterlijk geen houding of standpunt weten te geven wanneer ze niet in de omgeving zijn van de mensen die ze daarin doorgaans volgen. Dan is het heel belangrijk voor het geluksgevoel om te leren jezelf aan te gaan voelen. Om te leren weer alleen te zijn.

Eenzaamheid

Nu zijn veel mensen bang voor eenzaamheid wanneer ze alleen zijn. Maar wat is dan je definitie van eenzaamheid? Is dat in je eentje in huis zijn? Of waar dan ook. Of staat eenzaamheid voor vergeten worden door anderen?

Eenzaamheid is het missen van verbondenheid. Maar hoe verbonden kun je met anderen zijn als je de verbinding met jezelf mist?

Egoïstisch

Ik hoor regelmatig dat mensen het egoïstisch van anderen vinden (of zichzelf egoïstisch vinden) wanneer iemand tijd voor zichzelf maakt. Maar heeft niet iedereen datzelfde recht?

Ja natuurlijk! Ook jij! Alleen zijn is geen straf en je bent niet meteen eenzaam wanneer je alleen bent. En het is niet egoïstisch als je iemand (die gewoon voor zichzelf kan zorgen) en tijdje alleen laat zijn.

Eenzaamheid is niet altijd een keuze, alleen zijn wel. En in het alleen zijn kun je eenzaamheid tegen gaan. Wanneer je namelijk verbinding vindt met jezelf kun je eenzaamheid “bevechten” zowel bij jezelf als bij anderen. Je kunt een echte verbinding met anderen aangaan.

Zo zijn we weer waar we begonnen. Je kunt de liefde aandacht en zorg pas oprecht aan een ander geven wanner je dat ook aan jezelf kunt geven.

Eenzaamheid in een relatie

samen alleen

Zo gebeurt het dus regelmatig dat mensen zich eenzaam voelen terwijl ze in een relatie zijn. Niet alleen.. maar eenzaam! Dit heeft te maken met het gemis van die verbinding. Wanneer je dan in die relatie ook nog je eigen emoties begint te verwarren met die van je partner is er werk aan de winkel!

Je hoeft natuurlijk niet je relatie meteen te verbreken. Maar het is wel belangrijk dat je de verbinding met jezelf (weer terug) vind. Zo kun je je ook in je relatie (weer) verbonden voelen. Neem dan eens echt de tijd voor jezelf, desnoods een weekje of elke week een dag. Vind je kernwaarden weer terug. En zoek vanuit jou eigen kernwaarden weer de verbinding met je partner.

Wanneer dat niet (meer) lukt is er wellicht tussen jou en je partner meer werk aan de winkel.

“De ware” vinden vanuit alleen zijn

Het klinkt je misschien wat bijzonder in de oren, de ware vinden vanuit alleen zijn. Maar het is natuurlijk meestal de uitgangspositie. Je bent alleen en vind verbinding met iemand.

Wanneer je gelukkig alleen bent kun je dan ook veel beter de verbinding aangaan. In plaats van wanneer je vanuit eenzaamheid een verbinding aan wilt gaan met iemand.

Aanvulling of opvulling?

verbinding

Wanneer je vanuit eenzaamheid “probeert” met iemand een verbinding aan te gaan is dat erg lastig. Je zult er dan waarschijnlijk tegenaan gaan lopen (vroeg of laat) dat je van de ander verwacht dat die jou leegte opvult. De leegte die is ontstaan door een gebrek aan verbinding met jezelf.

Wanneer je daarentegen vanuit jou alleen zijn een verbinding met iemand aangaat zul je merken dat dat veel plezieriger is. Iemand kan je aanvullen waar jou karakter dat misschien kan gebruiken en vice-versa. De verbinding komt veel prettiger tot stand en je zult minder weerstand ervaren op zowel de korte als langere termijn.

Alleen zijn

Zo is dus de beste uitgangspositie voor het vinden van een goed passende partner het gelukkig alleen zijn. En als je dan gelukkig alleen bent en je vindt niet een goede fijne partner dan is er nog steeds niks aan de hand. Je bent tenslotte even goed gelukkig alleen..

Zelfvertrouwen

Gelukkig alleen zijn hangt natuurlijk veel af van je zelfvertrouwen. Hoeveel kun je van jezelf op aan?

Wat weet en vind je eigenlijk echt van jezelf? Durf jij kritisch naar jezelf te kijken?

Wanneer je daar nou wel en steuntje in de rug bij kunt gebruiken, verwijs ik je graag door naar de website van Frank de Moei.

Frank de moei is een zeer gepassioneerde man met veel kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Hij heeft een e-cursus ontwikkeld om mensen te begeleiden in het opbouwen van blijvend zelfvertrouwen.

Al veel mensen zijn je al voorgegaan en de reviews zijn te lezen op zijn website.

Wacht niet langer en ga voor jezelf aan de slag!

Geef jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.