Balans in je leven

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Balans in je leven

Wat houd dat nou precies in, balans in je leven? Moet je dan naar Tibet en bij de monniken leven? Om zo de “echte” balans in je leven te kunnen vinden? Of is het genoeg om naast je werk voldoende tijd te hebben voor leuke dingen, vrienden en familie?

Geeft religie je misschien alle balans die je nodig hebt. Of houd je helemaal niet van het balanceren van dingen? En kijk je van moment tot moment wat je wilt en laat je je keer op keer door alles overvallen? Vind je balans maar iets vreemds en abstracts of weet je juist al precies wat dat inhoud?

Inhoudsopgave

Waarom is balans in je leven zo belangrijk?

Tegenwoordig hoor je het natuurlijk vaak, “zorg voor balans in je leven”. En je kunt je natuurlijk afvragen “waarom is dat zo belangrijk” en “waarom zou ik meer balans in mijn leven moeten creëren” of “waarom zou ik daar moeite voor doen, het gaat toch goed zo als het nu gaat?”

Nou balans zorgt ervoor dat je in staat bent een goede beoordeling te maken over wat je kunt en zult bereiken in je leven. Balans in je leven zorgt ervoor dat je lichaam energiek blijft en dat je zin hebt in de dingen van de dag.

Mensen die niet in balans zijn hebben ook eerder last van kwaaltjes en pijn. Zo hebben sommige mensen bijvoorbeeld vaak last van pijntjes aan één kant van het lichaam. Dat is een heel duidelijk signaal dat er een disbalans is ontstaan. Maar ook hevige stemmingswisselingen zijn een signaal van disbalans.

Lichaam en geest

Balans in je leven

Denk bijvoorbeeld aan een knoop in je maag. Dat is als het ware een overbelasting van je derde chakra. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het eigenlijk helemaal niet .

Zie chakra’s als de belangrijkste connecties tussen lichaam en geest. Dan is er dus daar iets mis wat aandacht nodig heeft. Je geest heeft een probleem en dat uit zich lichamelijk op de betrokken chakra, of andersom. Zo zijn al je chakra’s (je lichaam heeft 7 chakra’s) verbonden met een specifiek gedeelte van je geest.

Balans is als al deze 7 punten van je lichaam, al die chakra’s in harmonie zijn met elkaar.

De kunst van balans in je leven

Balans in je leven betekent eigenlijk gewoon heel eenvoudig dat jou lichaam en geest elkaar aanvullen. En dat dat gebeurt op een voor jou zo prettig mogelijke manier. Pijn en andere nare dingen horen nu eenmaal bij het leven. Maar het is aan jou om daar op een zo goed mogelijke manier mee om te gaan.

En dus de positieve tegenhanger van pijn en andere nare dingen ook te kunnen waarderen en zien. Deze zorgen namelijk voor de voor jou zo nodige balans.

Sommige mensen hebben de kunst van balans in hun leven helemaal onder de knie. Die hebben goed door hoe zij zelf functioneren en wat ze zelf nodig hebben en kunnen ook daarnaar handelen. Daar zit m voor de meest mensen vaak ook “de kneep”. 

Het zien en daadwerkelijk handelen naar dat wat je nodig hebt. Dat is nu eenmaal niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Maar hierin heb je wel zelf de verantwoordelijkheid

Belangrijk voor meer balans in het leven

Een van de beste en meteen moeilijkste vragen die je jezelf kunt stellen is ook “Wat wil ik nou echt?” Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar dat is het absoluut niet. Het is namelijk enorm belangrijk om te weten wat het ECHT is wat je wilt. Zo kom je erachter wat je nodig hebt.

balans in je leven

Te druk voor balans

Goed je hebt er zo eens over nagedacht en inmiddels weet je heel goed wat je wilt. Helaas is niet alles wat je wilt zo eenvoudig en/of binnen handbereik. Maar als we nu even terugblikken op de voorgaande tekst. Kijk eens kritisch  naar de huidige balans in je leven. De afwisseling van de nare en vervelende dingen en de goede en leuke dingen in je leven.

Je hebt bijvoorbeeld een pittige dag gehad op je werk. Maar als je dan in je eentje onderweg bent naar huis kun je lekker de radio heel hard zetten. Je kunt lekker mee blèren met de muziek en zo even heerlijk ontladen. (als dat je ding is) Zo heeft alles een tegenhanger, het “yin-yang”, het symbool voor balans in je leven.

Maar die tegenhanger moet je wel kunnen herkennen. Daarvoor is kalmte en rust van geest nodig en niet iedereen heeft dat zo makkelijk ter beschikking. Dus leer hoe je daar wel aan toe kunt komen.

Rust door meditatie

balans in je leven

Er zijn natuurlijk talloze methoden bekend om meer rust en kalmte van geest te krijgen. Zoals bijvoorbeeld verschillende vormen van Yoga of meditatie. En dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als het misschien klinkt. Hier lees je meer over gemakkelijke manieren om te ontspannen.

Je kunt er natuurlijk helemaal in opgaan en de oorsprong ervan onderzoeken en alle rituelen ervan toepassen. Dat is natuurlijk echt wel heel bewonderenswaardig.

Maar voor mensen met een druk ingedeeld leven, een gezin en/of drukke baan is het er ook. Zonder dat je daar nu echt een strakke planning op na hoeft te houden voor jezelf. Of het een moet ontzeggen voor het ander.

Wandelmeditatie

balans in je leven

Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een wandelmeditatie. Je kunt bijvoorbeeld prima een wandel meditatie doen terwijl je met de hond loopt. Je bent alleen hoort je voetstappen en de geluiden rondom je en ziet je hond rondsnuffelen. Alleen dat kan al heel rustgevend zijn. Focus je op de energie van het dier.

Maar ook als je geen huisdieren hebt, ga eens lopend om boodschappen of pak de trap in plaats van de lift. Nu zijn dat misschien fracties, maar dat kan al heel heilzaam zijn.

Voor yoga moet je misschien wat eerder ruimte maken, maar dat kan vooral fysiek heel heilzaam zijn. Het maakt je minder blessure gevoelig en sterker en leniger. Op internet en in de boekenwinkel kun je ontzettend veel informatie vinden over Yoga.  En zo kun je als beginner al aardig op gang komen. Blijf wel altijd je fysieke grenzen respecteren en raadpleeg bij twijfel een arts.

Buiten yoga en meditatie zijn er natuurlijk meer methoden om tot rust te komen.

Vergeet jezelf niet

En juist als je een “druk, druk, druk- leven” hebt is het heel belangrijk om zo af en toe een paar dagen alleen door te brengen. En zet dan even goed de boel voor jezelf op een rijtje. Sport, huil, hang, maar blijf bij jezelf. Ga jezelf niet “bombarderen” met televisie, internet, of sociale contacten. Maar voel in plaats daarvan echt even goed wie en hoe jij zelf bent.

Zo kun je voor jezelf ook veel beter bepalen wat het is wat jij belangrijk vind. En waar jij je goed bij voelt. En ga dat dan ook vaker doen. Pak jou tijd en voel je niet schuldig tegenover anderen. Het gaat over jou! En de balans in je leven!

Goed dan heb je je rust gevonden en weet je wat je nodig hebt. En dan toch gaat er ineens weer van alles mis waardoor het verder weg lijkt dan ooit. Je weet waar jij jou balans kunt vinden, alleen weet je niet hoe je er komt. Daar zal het voorgaande wellicht debet aan zijn.

Rust en zelfvertrouwen

balans in je leven

Je voelt je schuldig, hebt afspraken met mensen gemaakt of wil niet teveel tijd in jezelf steken. Maar nogmaals het gaat om jou en jou balans. Een ander gaat jou geen balans geven, stabiliteit misschien, als in een relatie. Maar balans moet uit jezelf komen of eigenlijk in jezelf komen.

Wacht daar ook niet mee, kies nu voor jezelf. Jij en alleen jij bepaalt de richting en het doel van je leven. Wil jij gelukkiger zijn, meer zelfvertrouwen hebben en meer balans in je leven ervaren? Doe daar dan nu iets mee. Wacht niet tot het “juiste moment” want dat moment komt niet als je erop gaat zitten wachten. Dat moment creëer je zelf.

Aard jezelf

Begin bijvoorbeeld heel eenvoudig met “aarden”. Wanneer je alleen bent en/of in een vertrouwde omgeving, ga dan eens op je blote voeten lopen. Voel de bodem onder je voeten, zet jezelf stabiel weg. Waag er eens een dansje aan. Zet even lekker je eigen favoriete muziek aan en lach en dans en voel de vreugde in je lichaam.

Zo kun je een sneeuwbal effect voor jezelf creëren. Dit geeft namelijk op een heel positieve manier rust van geest. Je maakt gelukshormonen aan en dat geeft rust en zelfvertrouwen. Dat is precies wat zo belangrijk is voor meer balans in je leven.

Duidelijk is in ieder geval dat om balans te kunnen ervaren, je rust en zelfvertrouwen nodig hebt.

slak op stapel steentjes

Zelfvertrouwen

Rust vind je onder andere door meditaties, yoga enzovoorts. Zelfvertrouwen is meestal wat ingewikkelder. Maar daar is een oplossing voor.

Frank de Moei

Frank de Moei is een coach en trainer met een grote passie voor persoonlijke ontwikkeling. Hij heeft een e-cursus geschreven om mensen snel een blijvend zelfvertrouwen te kunnen laten ontwikkelen.

Met dit zelfvertrouwen kun je jezelf de rust en de stabiliteit geven die nodig zijn voor de balans in je leven.. Wacht niet langer en geef jezelf de rest van je leven cadeau.

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.