Bij jezelf blijven

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Een heel belangrijke boodschap die ik graag wil uitdragen is dat het zoooo belangrijk is om bij jezelf te blijven. Maar begrijp dat niet verkeerd! Ik bedoel daarmee namelijk niet dat jij dan altijd gelijk hebt of het juiste doet. Of ik in mijn eigen geval. Veel mensen houden zichzelf namelijk voor de gek en dan denken zij “zichzelf” te zijn.

Bij jezelf blijven betekent niet: aan de verwachtingen van mensen om je heen proberen te voldoen. Of aan de verwachtingen van de maatschappij of zelfs aan de verwachtingen van overleden dierbaren. Maar wat betekent bij jezelf blijven dan wel?

Inhoudsopgave

Waar sta je voor?

Wat zijn jou normen en waarden? Iedereen is anders opgevoed en zelfs broers en zussen zullen niet 100% dezelfde waarden aanhangen. Maar ga eens voor jezelf na waar jij boos, verdrietig of blij van kunt worden.

Bij jezelf blijven

Wanneer iemand in de rij bij de kassa heel erg aan het treuzelen is, word jij dan boos? Of ga je kijken wat er mis is misschien? Of kan het je gewoon niks schelen en vind je het wel best zo, misschien ben je wel trots op je eigen geduld?

Kun jij dan bij jezelf blijven? Of handel je dan naar de verwachtingen van anderen? Dit soort dagelijkse interne bewegingen kunnen je al heel veel vertellen over waar jij voor staat.

Veel meer dan dat je over jezelf zou gaan “opscheppen” of misschien zelfs liegen om een goede indruk te maken. Ik bedoel hiermee ook niet dat je dan maar meteen je vuile was buiten moet gaan hangen. Maar leer eens echt jezelf onder ogen te komen.

Lieg jij tegen jezelf?

Veel mensen liegen gedurende de dag heel veel tegen zichzelf. Want bij jezelf blijven klinkt eenvoudiger dan het is. Dingen als “dat kan ik niet” of “ik ben lui/dom/naïef/gek” passeren bij veel mensen intern de revue. Maar hoe weet jij dat zo zeker? Niet alles wat je denkt is waar tenslotte.

Vaak is dit het resultaat als je anderen dit soort dingen vaak tegen je hoort zeggen. Dat kan zijn omdat je met de verkeerde (nare) mensen omging. Of omdat de mensen die dat zeiden het misschien niet zo naar bedoelden, maar je gewoon niet goed begrepen.

Of zelfs omdat die mensen dat tegen zichzelf zeiden, hardop. En dat het voor jou gewoon heel normaal werd dat soort dingen tegen en over jezelf te zeggen.

Hoe denk jij over jezelf?

Maar hierdoor kan het verwarrend zijn te bedenken waar je echt voor staat. Zo kun je bijvoorbeeld wel dingen vinden en een mening hebben, maar niet denken dat je het recht daartoe hebt. Omdat je tenslotte nare dingen over jezelf denkt. (“wie ben ik om…..”)

Andersom kan het ook. Je kunt heel sterk uitkomen voor jou mening en idealen bij de verkeerde mensen. Omdat jij misschien wel denkt of vind dat zij jou geweldig moeten vinden. Dan is je ego heel sterk aan het woord en liegt die in wezen dus ook tegen je. Hierdoor kun je jezelf ook ontzettend in de weg komen te staan. Of beter gezegd hierbij staat je ego je in de weg.

Kijk in de spiegel

Ja zo kun je veel over jezelf te weten komen, door jezelf eens echt aan te kijken in de spiegel. Niet naar of je haar wel goed zit, of dat dat ene rimpeltje nou dieper geworden lijkt, maar echt naar jezelf. Wie staat daar?

Bij jezelf blijven

Hoe zie jij jezelf, klopt dat? En wat draag je dan uit naar de buitenwereld? Want als hoe jij jezelf ziet niet klopt met wie je echt bent omdat je dus niet bij jezelf gebleven bent. Dan draag je iets uit wat jij dus niet bent. En als je dan reactie krijgt op wat je uitdraagt, past dat niet bij wie jij bent. Maar wél bij wat je uitdraag. Hierdoor kan het ongemerkt gebeuren dat je heel ver van jezelf af komt te staan.

Kijk dit hoeft natuurlijk niet altijd letterlijk in de spiegel te gebeuren, ook al is dat wel een hele goede oefening voor jezelf. Maar het kan bijvoorbeeld ook in de rij bij de kassa.

Wanneer je dus een masker opzet, al dan niet bewust, zul je niet kunnen ontvangen wat jij in je kern nodig hebt. Dus “spot” je masker. En zet het eens wat vaker af.

Bij jezelf blijven dus.

Leer dus kritisch naar jezelf te kijken. En leer dan vervolgens dat bij jezelf blijven je gaat helpen veel betere keuzes te maken in het leven. Keuzes die het beste in jou naar boven halen en die ervoor zorgen dat jij het beste uit je omgeving kan halen. En dat allemaal door bij jezelf te blijven.

Egoïstisch

helpen

Sommige mensen beschouwen dit als egoïstisch, of zijn bang dat het als zodanig wordt gezien. Maar bedenk je goed dat je iemand veel beter kunt helpen wanneer het goed gaat met JOU. Daarom is het zo belangrijk dat jij doet wat goed voor jou is. En dat begint met bij jezelf blijven.

Eigenlijk kan ik het nog verder doortrekken. Het is in principe egoïstischer niet in de eerste plaats te zorgen dat jij goed functioneert. Daarmee ontneem je anderen (en dus niet alleen jezelf) namelijk de beste versie van jezelf.

Wanneer je bij jezelf blijft kun je veel beter aanvoelen of iets goed is of niet. En niet alleen voor jezelf, maar ook voor algemeen belang. Je staat in contact met je “gut feeling”. Hierdoor zul je minder gemakkelijk misleid worden en sneller weten hoe je het beste kunt omgaan met lastigere situaties.

Kwijt

Stel je voor hoe dat zou gaan als je niet je gevoel volgt of kunt volgen. Je handelt dan grotendeels op dat wat je weet, je ratio. Daarbij passeer je keer op keer je eigen grenzen, omdat je dus je “gut-feeling” negeert. Dan word je dus een heel andere versie van jezelf, een versie die gemaakt is door jou omgeving en niet door jouzelf. Je bent jezelf kwijt.

Vervolgens wordt alles wat je dan doet een taak, alles “moet” omdat het niet meer eigen voelt. Je hebt jezelf in dienst van je omgeving gesteld.

Het is voor de meeste mensen niet mogelijk om altijd maar hun gevoel te volgen. Dat is ook in sommige situaties niet handig. Wanneer je voor een baas werkt en er een specifieke houding van je verwacht wordt zul je jezelf daarnaar moeten schikken natuurlijk. Ook wanneer je bijvoorbeeld met een zakelijke instantie te maken hebt. Dan kun je natuurlijk wel vanuit je gevoel handelen, maar dan zul je dat toch rationeel moeten inpakken.

Bij jezelf blijven

Dan is het dus juist heel belangrijk dat je weet van jezelf wat jij waard bent. Niet wat anderen vinden dat jij waard bent , maar dat je voor jezelf heel goed weet wat je waard bent. Ook de waarden die anderen wellicht niet van je kennen, of je toekennen.

Wie ben ik?

Stel jezelf eens die vraag “wie ben ik?” Kun jij daar meteen en vol overtuiging antwoord op geven? En kunnen mensen dan ook echt van je verwachten dat je zo bent? Nou super!

Kijk ik bedoel natuurlijk niet alleen je naam en interesses he. Maar waar zet jij je voor in, voor wie neem jij het op, ben je dapper of kies je liever eieren voor je geld? Kun jij jezelf kalm verdedigen, of voel jij je snel “betrapt”.

Wolf

Eerlijk zijn tegen jezelf

Wanneer jij eerlijk kunt zijn tegenover jezelf ben je al een heel eind. Wanneer je daar dan ook nog naar kunt en durft te handelen kun jij dus goed bij jezelf blijven. Zo werkt het dus. De moeilijkheid zit hem dus voor de meeste mensen in het eerlijk richting zichzelf blijven.

Dus nogmaals, niet altijd alles voor een ander doen en daarbij jezelf verloochenen. Maar ook af en toe iemand kunnen teleurstellen, niet vanuit onaardigheid, maar omdat jij voor jezelf kunt en mag kiezen. Zo kun jij ook bij jezelf leren te blijven.

Test jezelf

Wanneer je nou zeker wilt zijn of jou kennis over jezelf echt gebaseerd is op jou zelfkennis. Of gebaseerd is op wat anderen van jou vinden. Dan is er een hele bijzondere manier om dat te onderzoeken. Het gaat om de test met de Kubus en het paard van Oliver Emerton.

Het is een klein en vooral ook leuk psychologisch testje. Het duurt slechts 5 minuten, of zolang als het je er daarna nog over aan het denken en praten zet. Het is echt een leuk testje om te doen met vrienden en bekenden om wat meer diepgang in je gesprekken te krijgen.

Deze test bied meer inzicht in jezelf en een ieder die hem maakt. Je ontdekt onder andere voor jezelf intiemere details van je persoonlijkheid, persoonlijke waarheden en onderbewuste verlangens

Echt een leuke en goede test om weer wat dichter bij jezelf te kunnen komen en blijven. Klik hier om naar de test te gaan.

En hoe nu verder?

Je hebt het helemaal onder de knie, je bent er aan uit en jij gaat voortaan eerlijk zijn tegen jezelf, je blijft bij jezelf en je wilt door. Je wilt succesvol en gelukkig worden. Toch, als je dan toch eerlijk bent tegen jezelf zit daar nog hier en daar wat dwars. Dan is het e-book “de sleutels van geluk en succes” van Frank de Moei een goede keuze voor je.

Frank de moei is een man die weet waar hij het over heeft. En met dit e-book geeft hij mensen de kans hun eigen leven in de hand te nemen en er echt wat moois van te maken.

Wanneer jij weet wie jij bent en wanneer jij goed bij jezelf kunt blijven, dus voldoende in jezelf gelooft, dan is ALLES mogelijk! Frank de Moei heeft zijn e-cursus ontwikkeld zodat iedereen die inzichten op een effectieve manier kan inzien voor zichzelf.

Dus waar wacht je nog op? Vandaag begint de rest van je leven sowieso, maak er wat moois van!

Geef jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.