Dapper zijn of bang blijven?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Ja zo is het soms. Dan moet je dapper zijn of accepteren dat de dingen niet lopen zoals jij het zou willen. Of zoals het het beste zou zijn voor jou en je omgeving. Soms moet je keuzes maken waarbij je jezelf voor gek verklaart of die je misschien zelfs afkeurt van jezelf. De sprong in het diepe wagen en de risico’s vervolgens dragen als die je opbreken.

wil je dapper zijn of bang blijven?

Inhoudsopgave

Dapper zijn

Dapper zijn kan op een heleboel verschillende manieren. Vlak voordat je het podium op loopt en voor een grote groep moet spreken. Of soms al gewoon wanneer je eerlijk moet zijn over gevoelens of je intenties.

Stoer

dapper

Het begint wanneer we kinderen zijn. Sommige kinderen zijn dapperder dan anderen. Dapper zijn is ook wel iets wat in je aard zit, maar toch ook echt iets wat je kunt leren. (of afleren) Het begint met stoerdoenerij. Belletje trekken, of in je eentje voor het eerst naar school fietsen. In bomen klimmen, als eerste in het zwembad springen, je eerste spreekbeurt enzovoorts. Maar ook de confrontatie aangaan met klasgenootjes wanneer je het ergens niet mee eens bent.

Als je als kind bijvoorbeeld en sterk gevoel hebt voor rechtvaardigheid, (ook iets dat zowel in de aard zit als aangeleerd is) is het bijvoorbeeld ook heel stoer wanneer je een volwassene aanspreekt op diens gedrag. Helaas is dat iets wat vaak niet geaccepteerd wordt. Veel volwassenen schrijven het dan af als brutaliteit en zijn daarmee dan ook niet dapper genoeg deze confrontatie met zichzelf aan te gaan. Of dus eerlijk tegenover zichzelf te zijn.

Brutaliteit

Zo wordt dapper zijn dus brutaliteit. En brutaliteit wordt vooral vanuit kinderen richting volwassenen niet geaccepteerd. En ook al hoort het bij de opvoeding om het wel af te leren, toch is dat ergens ook zonde. Ja en nu begeef ik me natuurlijk op wat gevaarlijker terrein, want waarom zou ik iets over iemands opvoed-kundigheid te zeggen hebben? Maar daar gaat het in dit geval dus ook niet over.

Waar het over gaat is de dapperheid van een kind om “brutaal” te zijn tegen een volwassene. Een volwassene die het misschien verdiend. Die “brutaliteit” kan dan beter worden beantwoord met een dappere eerlijkheid vanuit de volwassene. Dan met meteen straf of een standje vanwege de brutaliteit. Uiteraard is het wel belangrijk dat een kind ook leert wat wel en niet gepast is. Je kunt tenslotte niet altijd zomaar zeggen wat in je opkomt.

Maar maak als volwassene bij kinderen wel het onderscheid tussen dapperheid en klinkklare brutaliteit. Want de dapperheid is iets wat we als mens ons hele leven vaak hard nodig hebben. En het zou heel erg zonde zijn om dat te verliezen (af te leren) vanwege de “lafheid” van een volwassene.

Dapper worden

Soms denk je bij jezelf al dingen als “dat kan ik echt niet maken” of “ooh, dat gaan ze nooit accepteren” of “dat gaan ze toch afkeuren”.  Wanneer je bijvoorbeeld om opslag gaat vragen, of wanneer je een dringend verzoek moet weigeren. Dan is het heel belangrijk dat je jezelf andere dingen gaat vertellen. Niet dat het niet klopt wat je aanvankelijk dacht (waarschijnlijk wel zelfs) maar ga vanuit jezelf denken, niet vanuit de ander.

Gedachtegang

Verander je gedachtegang en wees dapper. Bedenk je hoe belangrijk het echt voor je is wat anderen denken. Bedenk je of de gevolgen erger zijn bij het niet nemen van het risico versus het wel nemen van het risico. Het gaat om jezelf en anderen gaan dat zien en waarderen. En ook als dat niet zo is. Jij hebt iets te bereiken, dus dan moet jij de actie ondernemen.

Ook als anderen dus geen blijk van waardering geven dan weten ze wel meteen wat ze aan jou als persoon hebben. En dat jij je niet zondemeer door anderen laat sturen, maar zelf het heft in handen hebt. Je bent dapper en dat is een hele goede eigenschap. Daarbij is de kans dat je uiteindelijk wél krijgt waarop je “mikt” groter wanneer je dapper bent. Je moet alleen wel eerlijk blijven richting jezelf.

Eerlijk zijn

dapper zijn of bang blijven?

Als volwassene die als kind wellicht regelmatig is aangesproken op zijn of haar brutaliteit kan het lastig zijn om eerlijk te zijn. (ook richting zichzelf) Dat is tenslotte iets wat dapperheid vergt. En wanneer dat is afgeleerd of nooit voldoende aanwezig is geweest in de eerste plaats, is eerlijk zijn soms heel moeilijk. Het lijkt dan vaak makkelijker om het te houden bij “wat de ander wil horen”. Maar is dat echt zo?

In eerste instantie lijkt het vaak een goede oplossing. De ander accepteert je aanwezigheid en jij eist weinig persoonlijke ruimte op. Je past je tenslotte netjes aan. Nu is er natuurlijk niets mis met aanpassingsvermogen, maar vergis je niet. Je hebt wel degelijk ook recht op je eigen ruimte. En wanneer jij niet af en toe voor jezelf opkomt en dus eerlijk bent over de ruimte die jij nodig hebt. Zal een ander het je ook niet automatisch geven.

Dat hoeft niet eens onwil te zijn, maar een ander kan niet voor jou bepalen hoeveel ruimte jij nodig hebt. (enkel hoeveel die bereid is je te geven)

Dapper en gelukkig

De reden dat ik dit schrijf heeft er natuurlijk alles mee te maken dat dappere mensen vaak veel gelukkiger zijn. Het is zoveel waard om gewoon jezelf te durven zijn.

Actie

Dapper zijn vergt een bepaalde actie van je. Je moet ergens binnenstappen, of juist buiten stappen. Of je moet een brief schrijven, een uitnodiging de deur uit doen of een wildvreemde aanspreken. Maar het is belangrijk dat je iets doet. En soms is iets zelfs niets. Niets zeggen als iemand je uitdaagt, of niet het voortouw nemen wanneer je ergens controle over wilt houden. De actie zit hem voornamelijk in je manier van denken. Of je het aandurft of niet.

Beschik je over voldoende eigenwaarde en zelfkennis? Of moet je dat opbouwen. Want (niet echt een geheimpje) eigenwaarde en zelfkennis bouw je niet op door stil te zitten en met alle winden mee te waaien. Het is niet altijd even gemakkelijk om voor jezelf op te komen. Zeker niet wanneer je dat lange tijd niet hebt gedaan. Dan is je omgeving namelijk gewend aan je meegaandheid. Dat betekent dat je op veel weerstand kunt rekenen wanneer jij besluit dapper te zijn en voor jezelf op te komen.

Zelfvertrouwen

dapper zijn of bang blijven

Het is dan belangrijk dat jij je zelfvertrouwen ontwikkelt hebt of gaat ontwikkelen. Dan weet jij namelijk wat je waard bent en kun je zo dapper zijn als jij moet zijn. Een brutaal mens heeft namelijk de halve wereld. Wanneer je brutaal en dapper bent kun jij dingen bereiken die je anders niet zou durven dromen. Dan kun jij gaan voor wat jij verdient. Dit geldt voor iedereen op deze planeet, misschien klinkt dat wat heftig of stellig, maar ik wil graag een dapper voorbeeld geven.

Wees dapper, ontwikkel je zelfvertrouwen en word gewoon brutaal. Want met een goede dosis zelfvertrouwen wordt elke vorm van brutaliteit automatisch een dapper gebaar. En wanneer jij dapper bent kom je altijd waar jij wilt zijn. En als jij weet waar je wilt zijn en je bent dapper genoeg om daar ook werkelijk te komen. Dan denk ik dat jij mij op jou beurt kunt vertellen wat gelukkig zijn betekent. Go for it!

E-cursus blijvend zelfvertrouwen

Frank de Moei is een coach die gespecialiseerd is in het mensen helpen ontwikkelen van meer zelfvertrouwen. Dit heeft hij samen gevat in een e-cursus. De e-cursus blijvend zelfvertrouwen. Hiermee kun jij op je eigen tempo je zelfvertrouwen sterker maken. En zo dapper en zelfverzekerd worden. Jij kunt je eigen geluk gaan genereren. Niet dan pas of voorwaardelijk, maar nu meteen.

Dus waar wacht je nog op!?

Geef jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.