Discipline kweken

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Dat is voor sommigen onder ons (waaronder ikzelf) soms behoorlijk lastig. Discipline. Sommige mensen krijgen het met de paplepel ingegoten en anderen lijken het niet aangeleerd te krijgen.

Inhoudsopgave

Waarom is discipline belangrijk?

Maar wat maakt het nou zo belangrijk? Vooral voor minder gedisciplineerde mensen, maar ook voor hen die er veel van meegekregen hebben, is discipline namelijk vooral vrij hard lijkt het. Er zijn zelfs mensen die er dergelijk nare ervaringen mee hebben dat ze het min of meer zelfs afzweren. Maar doe dat nou niet!

Rust

Maar wat veel mensen die er “niet zo van zijn” over het hoofd zien is dat discipline bijvoorbeeld rust geeft. Het geeft vooral rust van geest, maar ook van leven. Veel meer dan “luiheid”ooit zal doen.

De dingen die minder prettig zijn worden namelijk systematisch goed aangepakt. Wanneer je daar eenmaal de discipline voor onder de knie hebt. Dat is wel meteen het moeilijkste voor de meesten, omdat we nare dingen liever uit de weg gaan.

Discipline kweken

Maar het geeft rust van geest, omdat je weet dat je het geregeld hebt. Maar in veel gevallen geeft het ook rust van leven.

Wanneer je jezelf bijvoorbeeld (en dit is een hele belangrijke) aanleert en aanwent vroeg uit bed te komen, (dus vóór 7 uur) zul je merken dat je in de ochtend al heel veel dingen hebt kunnen regelen. En dat je de rest van de dag alles veel meer ontspannen kunt doen.

Dan hoeven er geen (of minder) dingetjes meer “even tussendoor”. Omdat je daar in de ochtend rustig de tijd voor hebt kunnen nemen.

Door bijvoorbeeld op tijd naar bed te gaan en er dus ook op tijd uit te komen zul je op den duur een gezonder slaap patroon gaan ontwikkelen. Doordat je een ritme maakt voor jezelf zul je op den duur vanzelf merken dat je vaak vanzelf op tijd moe wordt en vanzelf op tijd weer wakker wordt.

Je zult je gaandeweg steeds fitter gaan voelen. Daarvoor is het wel belangrijk dat je niet al na een weekje opgeeft omdat het “niet zo lekker gaat”.

Gezondheid

Discipline kweken

Een betere discipline zal je ook een betere gezondheid opleveren. Dan heb ik het natuurlijk niet meteen over het genezen van chronische ziekten of zo iets. Ik doel meer op het goed onderhouden van je algehele welzijn.

Ook discipline met eten kan je een (veel) betere gezondheid opleveren. Ik zelf heb daar gelukkig (tegenwoordig) minder moeite mee, maar ik zie in mijn omgeving dat dat voor veel mensen erg lastig is. Die vinden het heel moeilijk om niet na het eten een toetje te nemen, of niet elke avond met een zak chips op de bank neer te strijken.

Maar breng je de discipline op om in plaats van bijvoorbeeld chips als knabbeltje rauwkost te nemen. Dan zul je snel merken dat je behoefte aan chips minder wordt (misschien niet weg gaat, maar echt wel minder wordt) Vermijd ook eenvoudigweg in de supermarkt dat gangpad, waar de snoep, chips en frisdrank zich bevind.

Succes

Naast rust en gezondheid zal discipline je altijd nog meer brengen. Wanneer je namelijk je rust van geest hebt en je gezondheid, zul je ook beter in staat zijn te focussen op je doelen.

De dingen die jij graag wilt bereiken in je leven. (“and then some” houd je niet in wat dat betreft) Je zult merken dat de dingen steeds een beetje gemakkelijker gaan.

Op deze manier zul je merken dat je successen gaat behalen. Dat zal klein beginnen, maar wanneer je je discipline vasthoud kan dat heel erg groeien. Daarbij zal het gaandeweg ook minder zwaar worden omdat je het onder de knie begint te krijgen.

Discipline zal altijd een bepaald offer vergen, maar dat doen investeringen in het begin altijd.

Investeer in jezelf

Investeer in jezelf, in de verbetering van jezelf. Laten we wel wezen, je zou dit niet lezen als je daar geen behoefte aan had. Maar begrijp dus ook dat jezelf “gunnen” dat je uitslaapt, of blijven roken, of elke avond chips en meermaals per week gebak/junkfood, iedere dag een paar uur op social-media delen, “liken” en kijken enz. geen investering is in de verbetering van jezelf.

Eigenlijk is dit zelfs allemaal namelijk behoorlijk zelfdestructief

Zelfdestructief

En van zelfdestructief gedrag zul je niet gelukkiger worden. Misschien eventjes steeds tussendoor, ik snap het heus. Als je rookt bijvoorbeeld, die eerste trek is een beloning, je nog eens omdraaien in de ochtend soms ongeëvenaard. Jezelf een grote (of kleine) bak chips gunnen bij de film na het avond eten een genot.

Maar allemaal tijdelijk. Sterker nog, van de meeste van dit soort dingen zul je vroeg of laat ook spijt ervaren.

whiskey sigaartje

Je ervaart echt wel spijt als je in de ochtend hoestend en half stikkend (of nog erger) wakker wordt door het roken. Of als mensen vies kijken omdat je adem en kleding stinkt naar sigaretten. Of als je te laat bent om dingen op tijd te regelen omdat je nog op bed lag. Nou ja, je begrijpt het inmiddels wel denk ik.

Dan kun je het dus wel als een groot offer ervaren dit op te geven. Maar door jezelf een betere levensstijl aan te wennen geef je jezelf uiteindelijk zo veel terug. Het is echt een kwestie van investeren.

Je oogst wat je zaait

Je krijgt tenslotte terug wat je er in stopt. Stop je er slechte dingen in (zelfdestructieve gedragingen) dan krijg je er slechte dingen voor terug (spijt, ziekte, verdriet enzovoorts) Maar stop je er goede dingen in (discipline, doorzettingsvermogen, focus) dan krijg je er ook goede dingen voor terug (succes, gezondheid, geluk)

Maar zie discipline als een investering in jezelf. Ja het is wel even heel lastig, maar als je het eenmaal door hebt zul je merken dat je niets anders mee zou willen. Dan betaalt je investering zich als het ware terug.

Je behoeften zijn verandert. Daarmee is die eens nieuwe manier van handelen een gewoonte geworden. Zodanig dat je er niet meer de discipline voor hoeft op te brengen die het in het begin nodig had.

Jou discipline

Niet voor iedereen gelden dezelfde regels natuurlijk, dat is een gegeven, iedereen is tenslotte uniek. Maar er zijn gewoon bepaalde “vuistregels”. Iedereen is wel uniek, maar niemand kan zonder eten en drinken. Iedereen is wel uniek maar iedereen heeft emoties enzovoorts.

Discipline en balans

da Vinci

Kijk, nu zeg ik niet meteen dat je alles 100% moet opgeven. Ieder mens is tenslotte anders en er bestaat nu eenmaal geen blauwdruk voor “de ideale jij“. Maar wees je wel bewust van de dingen die beter kunnen in je leven en ga er wel bewust mee aan de slag.

Ik eet ook nog weleens een patatje en ga ook nog weleens een avond tot laat uit. Maar ik heb nu wel de discipline om dagelijks vóór half 7 uit bed te zijn. Ik houd dat met wat discipline ook echt vol, ook als ik me even niet toppie voel. Dan doe ik het wel wat rustiger aan.

Daar herstel ik dan ook meteen de balans weer. Dat is ook wel iets heel belangrijks.

Denk aan de 80/20 regel. 80% van de tijd besteed je aan het aanhouden van de disciplines en 20% van de tijd mag je die een beetje laten vieren. Houd dit wel gedisciplineerd aan.

Door de discipline kun je voor jezelf ook de dingen in een goede balans brengen en houden. Een balans die dus niet meer zo gemakkelijk omslaat naar het negatieve.

Discipline in gedachten

Ook in je gedachten kun je discipline toepassen. Dat is ook meteen een van de belangrijkste manieren om discipline toe te passen. Het zijn tenslotte je gedachten die je handelen bepalen. En wanneer je gedachten negatief en zwaar zijn, zal dat uit je handelen ook altijd blijken. Dan kun je dus met ongedisciplineerde nare gedachten nooit goed gedisciplineerd handelen.

Dus leer jezelf aan positieve gedachten te hebben en te genereren. Dat klinkt wellicht voor sommigen als een onmogelijke taak. Maar het is heus te doen. Laat je niet door een paar keer falen van de wijs brengen. Oefening baart kunst.

Oefening baart kunst

En ook al lijkt het alsof sommige mensen het “automatisch” beter kunnen dan anderen, onderschat nóóit de moeite die iemand daar voor gedaan moet hebben. Dat vergt dus wel discipline.

Het begint met je bewust te worden van je gedachten. Dat kan al beginnen door naar aanleiding van iets wat niet ging zoals je bedoelde of wilde terug te brengen naar de gedachten die daaraan vooraf gingen. Ook dat vergt al enige oefening.

Tegelijk kun je ook voor jezelf al beginnen met het toepassen van positievere termen. Bedenk als het ware hoe je dingen kunt zeggen zonder negatieve woorden te gebruiken. Of om het meteen toe te passen, door enkel het gebruik van positieve woorden. Het lijkt misschien wat overdreven, maar het is een hele goede oefening in de kunst van het positief denken.

Geef niet op

discipline kweken

Dat is uiteindelijk de kern van Discipline. Geef niet op. Bedenk je dat alles wat groot is en mooi is klein en (respectievelijk) “lelijk” begonnen is. Een eik was een eikeltje, een kasteel was een idee, een imperium was een visie enzovoorts.

Teleurstelling

Je zult echt wel hier en daar een teleurstelling hebben. Ik geloof niet dat iemand ooit iets geleerd en bereikt heeft zonder vallen en opstaan. Dat is ook goed. Wanneer de dingen niet gaan zoals je wilt, kun je daarvan leren. Laat je er niet door van de wijs brengen in ieder geval.

Want het is niet de kunst om de dingen te doen zonder te falen. Het is de kunst om goed om te gaan met teleurstellingen. Iedereen maakt fouten.

Maar het is de manier hoe je ermee omgaat die bepaalt of een fout betekent dat je faalt of slaagt.

Discipline

Dus kom maar op met die discipline, zet door en geef niet op. Je stelt je doelen, bijvoorbeeld stoppen met roken, of vroeg uit bed komen. Niet te veel tegelijkertijd, geef jezelf wel een kans van slagen. En ga het volhouden.

It is all in the mindset” Wanneer je dit kunt gaan toepassen kom je vanzelf in de juiste mindset terecht. Door de juiste mindset ga je dit ook steeds beter en beter onder de knie krijgen. Uiteindelijk bestaat er geen andere optie dan succes!

De sleutels van geluk en succes

In dit e-book van Frank de Moei “de sleutels van geluk en succes” vind je nog meer manieren. Manieren die samen met een goede discipline jou eigen sneeuwbal van succes aan het rollen kunnen brengen.

En denk nou niet “das niks voor mij” of “daarvoor ben ik te lui” Daar heeft dit namelijk niets mee te maken. Je kunt dit namelijk helemaal naar jou eigen hand en behoeften zetten. En als je dit aanpakt zoals wordt aangegeven kost het je echt niet veel moeite, buiten wat je dagelijks sowieso al doet.

Frank de moei is een man die weet waar hij het over heeft. En met dit e-book geeft hij mensen de kans hun eigen leven in de hand te nemen en er echt wat moois van te maken.

Waar wacht je nog op!

Geef jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.