Eerlijk zijn

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Ik denk dat iedereen wel begrijpt dat eerlijk zijn belangrijk is. Maar voor veel mensen is “een leugentje om bestwil” niet zo’n probleem en zelfs goed te vergeven.

Daarbij liegt iedereen wel dagelijks. Of denk jij van niet? “Jij bent altijd eerlijk!”

Weet je dat heeeeel zeker? Nee, ik heb het niet over een eerlijke vergissing, maar echt over een bewuste leugen. Als iemand vraagt hoe is het? Hoe vaak vertel je dan echt eerlijk hoe het gaat en hoe vaak zeg je voor het gemak gewoon “goed”? Ja dat is natuurlijk ook veel efficiënter en daarbij hoeft niet iedereen altijd maar alles van je te weten natuurlijk.

Wanneer is iets dan oneerlijk?

Inhoudsopgave

Eerlijk zijn is niet altijd gemakkelijk.

Kijk en daar gaat het om. Een leugentje om bestwil is eruit voor je er erg in hebt. Om bijvoorbeeld iemand niet te kwetsen, of om je zin te krijgen (meteen al minder onschuldig als je het mij vraagt).

Wellicht omdat je geen zin in een confrontatie of gesprek hebt, of je hebt er gewoon geen tijd voor. Om dan eerlijk te zijn zou alles moeilijker kunnen maken toch?

Hoe denk jij dat dat komt? Ligt dat aan jou en jou denkwijze of aan die van de ander?

Eerlijk zijn tegen jezelf

Dat is wellicht nog het moeilijkste van alles. Eerlijk zijn tegen jezelf. Ga maar eens heel eerlijk na voor jezelf wat het is dat je echt wilt. Misschien verwacht je wel bepaalde dingen van jezelf en je omgeving die niet realistisch zijn. Dan is het lastig daarin eerlijk richting jezelf te blijven.

Je vertelt jezelf dat je tevreden moet zijn en dankbaar. Dat is natuurlijk ook goed, om dankbaar te zijn bedoel ik. Maar wanneer je jezelf vertelt dat je tevreden bent met hoe je leven nu is. Ook al voel je heel stiekem soms dat je dingen toch liever anders had gehad of zou doen.

Misschien is het dan een keer goed om eens echt stil te staan bij wat jij wilt en nodig hebt. Om daarin dus even eerlijk richting jezelf te zijn en na te gaan of jij daarin nog wat kunt en moet doen voor jezelf.

Wat wil je?

Kijk, je kunt heel ambitieus de hele wereld willen veranderen, of een auto willen die meer waard is dan het huis waarin je woont. Maar waar komen die wensen vandaan? Is dat bijvoorbeeld omdat je (veel) meer geld wilt hebben? Of omdat je graag aanzien wilt? Wat is het en waarom wil je dat?

Misschien wil je wel iets wat nu compleet onmogelijk is en kom je daar niet voor uit omdat je er de moeite niet voor over hebt…

Maar wil je het dan wel echt?

Eerlijk zijn en je doel bereiken

De reden dat ik dit stuk schrijf is omdat ik ervan overtuigd ben dat wanneer je echt iets graag wilt, je het kunt en zult bereiken. Maar daarvoor is het natuurlijk wel heel belangrijk dat je goed weet wat je wilt.

Tegen jezelf (en je omgeving) oneerlijk zijn over wat je wilt is daarmee dan ook zelf-sabotage. Hiermee ga je niet komen waar je heen wilt.

Ik zeg bijvoorbeeld regelmatig:

“wanneer je echt, echt, echt heel graag wilt kun je zelfs de Mount Everest een paar meter naar achteren verplaatsen. Maar niemand heeft dat tot nu toe graag genoeg gewild om het ook daadwerkelijk te doen” 

eerlijk zijn

Je kunt niet beweren dat je de mount everest wilt verplaatsen en er dan de moeite niet voor over hebben. Zo kan het ook niet zo zijn dat je ergens veel moeite voor doet zonder dat daar iets achter zit wat je wilt bereiken.

Daag jezelf uit

Hierbij daag ik jou als lezer dan ook uit om jezelf uit te dagen tot meer zelfinzicht.

Ga hier eens echt goed over nadenken:

  • Wat vind ik leuk? (Waar word je echt gelukkig van?)
  • Waar ben ik goed in? (Wanneer voel je een succeservaring?)
  • Wat vind ik belangrijk in het leven? (Los van wat anderen van je verwachten, kijk hiervoor diep in jezelf.)
  • Waar geloof ik in? (Wie ben jij echt?)

Denk hier echt goed over na, het hoeft niet in een half uurtje klaar te zijn, want dan is de kans groot dat je terug grijpt naar je standaard antwoorden. De leugentjes die je jezelf dagelijks voorhoud.

Wanneer je dit duidelijk hebt voor jezelf kun je verder. Je weet dan echt wat je aan jezelf hebt en dit helpt je op weg naar meer zelfvertrouwen en persoonlijke groei.

Hoeveel moet er dan veranderen?

Dat hangt er vanaf hoe ver je wilt komen. Het is dan aan jou hoe je hier verder mee omgaat natuurlijk. Ik ben hier niet om je op je vingers te tikken. Het enige dat ik voor ogen heb is dat jij als lezer bewuster gaat nadenken en jezelf oefent in eerlijkheid in zelfreflectie.

Ik wil jou als lezer de kans en de handvatten geven te groeien als mens. Je mindset ten goede van jezelf te verbeteren

En hoe eerlijker je bent richting jezelf, hoe duidelijker jij voor jezelf je doelen kunt formuleren. En hoe verder jij kunt komen. Maar daar is wel oefening voor nodig.

Niet voor iedereen komt dit automatisch. Ik zelf heb hier vanuit mijn jeugd altijd moeite mee gehad. Maar ik ben mijzelf hierin gaan oefenen en ik ben hier nog altijd dagelijks mee bezig.

Want voor mij is persoonlijke ontwikkeling van onschatbare waarde in het leven. Ik zal daar ook altijd mee bezig blijven.

Voor mij is verandering dan ook altijd vooruitgang. Wat ik niet fijn vind of wat mis gaat, daar haal ik een les uit. En de rest is het resultaat van handelen in de juiste richting

Hoe sta jij in het leven?

Het heeft ook alles te maken met hoe jij staat in het leven. Wanneer jij nog regelmatig last hebt van nare gedachten vanuit een moeilijke jeugd is er werk aan de winkel. Maar ook wanneer je jezelf hoger of lager indeelt dan andere mensen. En jij jezelf daarmee dus ook echt hoger of lager plaatst, ook dan is er werk aan de winkel.

Want wanneer je echt heel eerlijk bent richting jezelf… Dan zul je moeten toegeven dat je niks meer of minder bent dan een mens. Een kind van twee mensen en misschien ook een ouder van iemand.

Doorpakken met behulp van Frank de Moei

Wanneer jij dat nou lastig vind. Je komt moeilijk op gang wat betreft jou zelfvertrouwen of je zelfkennis. En je vind het daarmee moeilijk echt eerlijk te zijn tegen jezelf. Dan is het waarschijnlijk een goed idee om je eens te verdiepen in de cursussen van Frank de Moei.  In het bijzonder in dit geval de e-cursus “blijvend zelfvertrouwen”

Zet jezelf aan tot actie

In deze e-cursus leer je hoe jij jezelf weer kunt aanzetten tot actie door het opbouwen van een blijvend zelfvertrouwen. Weet dat eerlijk zijn richting jezelf een hele belangrijke stap is in het begin van dit proces.

Veel mensen nemen een coach of therapeut in de hand wanneer ze merken dat hun jeugdtrauma hen in de weg staat in het dagelijks leven. Dit kost heel veel geld, geld wat veel mensen niet hebben.

Frank de Moei bied zijn cursus aan voor een heel redelijke prijs.

Dit maakt de drempel om jezelf aan te zetten tot actie hierin (tot zelfzorg!) voor veel mensen gelukkig een stuk lager. Zo kun je in jou eigen omgeving en in jou eigen tijd en onder jou eigen voorwaarden de eerste stappen zetten.

Jou eerste stappen naar een veel gelukkiger en bewuster leven.

waar wacht je nog op, geef jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.