“Ff niet” is oké

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Voor een perfectionist (als ook ikzelf) kan het soms haast onverdraaglijk zijn om er even niet lekker in te zitten. Je kent het wel, alles gaat gewoon even niet zoals je dat graag zou zien. Dingen lukken niet en alles om je heen gaat door terwijl jij stil lijkt te staan. Het gaat gewoon ff niet.

Dat kan ontzettend frustrerend zijn natuurlijk als je daar nou net even geen tijd voor hebt? Je wilt gewoon door en verder!

Inhoudsopgave

Als het echt zwaar tegenzit.

Soms zit het ook gewoon regelrecht zwaar tegen, dan gaat het slecht op je werk, met je gezondheid, in je familie noem maar op. Misschien schiet je daardoor al meteen in “survivalmodus”. Of probeer je alles zo lang mogelijk “normaal” te laten verlopen.

Maar het is oké en heel normaal om af en toe echt even je dag, week of zelfs maand niet te hebben. En laten we eerlijk zijn, even niks doen is dan soms ook het enige wat echt lukt.

Blijf in “het nu”

Dan is het heel belangrijk dat je gewoon even blijft waar je bent, in het nu. Ff niet jezelf pushen om in beweging te blijven, met dus alle aandacht op toekomst. Je bent in een lastige situatie beland omdat er dingen zijn die je aandacht nodig hebben, in het nu! En vergeet dan niet dat alles wat je aandacht geeft groeit.

Dus de dingen die in het nu aandacht nodig hebben zijn de oplossingen en de fijne en goede dingen. Niet een ziekte zelf, je boosheid of je verdriet of wat dan ook. Want wanneer je daar de aandacht op houd zal dat alleen maar erger worden.

Wanneer je ziek bent, focus op herstel. Als je boos bent focus op vergeving. En wanneer je verdrietig bent verwerk en focus op de mooie dingen in het leven. Nou goed, je snapt welke richting ik op wil.

Maar hoe kom je er weer uit als je echt even helemaal uit de running bent geraakt, ver van je kern bent afgeweken zogezegd. Of beter gezegd hoe kom je er weer in? Nou, gewoon stapje voor stapje. Zoals ik hiervoor al zei, blijf in het nu en focus op het goede. Maar accepteer vooral dat het gewoon zo is. Ff niet is echt oké

“Blijf in de buurt van je kern, hoe jij je voelt is jou kompas.”

Het offer, de oorzaak van jou “ff niet-moment”?

Vaak is het ook zo dat je ergens heen wilt waarvoor een “offer” nodig is. Je wilt meer bereiken, gelukkiger zijn, een mooier leven enzovoorts. En vaak is dat, zoals het een echt offer betaamt, niet iets wat je gemakkelijk opgeeft. En dat kan je dan behoorlijk van je stuk brengen.

Je zult dan soms merken dat je een pauze moet inlassen, een “ff niet-moment”

Wanneer je ergens naartoe wilt waar je nu (nog) niet bent, is dat omdat je eerst steeds ergens anders heen ging. Logisch toch? Misschien vond je het eng om een bepaalde weg in te slaan. Of had het eerst helemaal niet je aandacht. Vaak is het zo dat wanneer je kiest voor een andere richting, je voor nieuwe uitdagingen komt te staan.

Er hoort vaak een andere manier van leven bij een andere instelling, of mindset, misschien zelfs. Je “oude” manier van leven zul je dan achter je moeten laten en daarbij horen offers. Sommige van deze offers zul je gemakkelijk kunnen maken, maar andere zullen lastiger zijn.

En soms moet je dingen opgeven die je liever niet had opgegeven. Dan is het natuurlijk een afweging of je offer belangrijker is dan je doel. Maar wanneer je je doel duidelijk hebt bepaald aan de hand van je eigen diepe wensen, je kern, zul je het offer moeten (en willen) maken.

ff niet

Sta je stil?

Maar onthoud dat je, zolang je je doel voor ogen houd, nooit echt stil komt te staan. En dat je met je doel voor ogen altijd in de juiste richting beweegt, ook al voelt dat soms niet zo.

Zelfs als je stil staat ben je in beweging. Dus sta je stil? Nee, eigenlijk nooit helemaal. Maar dat betekent niet dat je niet af en toe een “pas op de plaats” kunt (of moet) maken. De route nog eens opnieuw bekijken en checken of je nog wel duidelijk je doel voor ogen hebt. Las af en toe een “ff niet” in om weer verder te kunnen.

Dan gebeurt er wellicht van buiten niet zo veel. Misschien zit je zelfs wel even thuis met de gordijnen dicht en je telefoon op stil. Maar dat betekent niet dat er niet allerlei processen aan de gang zijn. Processen die ook echt de ruimte en de stilte nodig hebben. Toegegeven dat dat bij iedereen anders werkt, is het waarschijnlijk toch herkenbaar.

Niet volle kracht richting je doel bewegen betekent niet dat er niets gebeurt. Maar soms is er wel een “hergroepering” nodig om het juiste doel en het juiste pad weer in focus te krijgen.

“ff niet” Is het echt zo makkelijk?

Nou ja, het is zo moeilijk als je het jezelf wilt maken natuurlijk. Maar wanneer je echt flink in een dip zit kan het soms behoorlijk lastig zijn om toch in het nu te blijven. Om jezelf te herpakken en weer te focussen op het goede, genezing en verwerking. Ff niet kan omslaan in voorlopig niet…

Hulp vragen

Dan is het helemaal geen schande om hierbij om hulp te vragen. Wanneer je goede vrienden of familie leden hebt waar je terecht kunt is dat altijd heel fijn natuurlijk. Maar vaak is het in dat soort gevallen beter en misschien zelfs wel gezonder om een wat objectievere hulp te vragen.

Iemand die je niet kent, niets weet van je geschiedenis en dus niet al een bepaald beeld van je heeft. Iemand die dus puur kan afgaan op dat wat jij in het nu ervaart en wilt.

Een huisarts of therapeut is dan vaak een goede optie. Maar voor veel mensen is dat nog steeds een behoorlijke drempel.

Zelfhulp bij “ff niet”

Voor die mensen is er nog de optie zelfhulp. Dat is ook precies wat het zegt. Het is een manier om jezelf te helpen zonder (al te veel) “bemoeienis” van anderen.

Het voordeel van zelfhulp is dat je, wanneer je eerlijk richting jezelf kunt blijven, heel goed in het nu kunt blijven.

Een nadeel kan zijn dat je geen “stok achter de deur hebt” niemand om je een schop onder je kont te geven als je die nodig hebt.

Online coach

Dan is er de middenweg, de online coach. Dat is iemand die je bijvoorbeeld via de mail als het ware “huiswerk” opgeeft. Dat is vaak net dat stokje achter de deur wat je nodig hebt.

Dit is een hele goede optie wanneer je graag iets aan je eigen situatie wilt verbeteren. Iets wat dan op zichzelf al een stok achter de deur is natuurlijk. In combinatie met handzame tips die weer gekoppeld zijn aan acties kun je dan actief jezelf helpen.

De online coach is er vooral wanneer je een probleem hebt wat er vaker voor zorgt dat je vastloopt. Iets waar je echt niet zelf aan uit lijkt te komen en keer op keer een valkuil voor je vormt.

Frank de Moei

Frank de Moei is zo’n online coach. Deze man heeft hier ook ruim ervaring in en begeleid mensen met vele handzame tips. Hij is erg benaderbaar en vriendelijk in de communicatie.

Hij heeft inmiddels ook ruimschoots bewezen dat zijn methode werkt! Het is geen “quick fix”. Maar als je echt merkt dat je keer op keer tegen dezelfde problemen aanloopt, is hij degene die weet hoe je dat moet aanpakken. Mét blijvende resultaten.

Dus zit je vast? Is jou “ff niet” een “voorlopig niet” geworden? Wacht dan niet langer en geef jezelf de kans meer te maken van je leven zónder die obstakels.

Geef jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.