Gelukkig worden na een depressie

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Kan ik gelukkig worden na een depressie?

Gelukkig worden na een depressie

Ja hoe doe je dat nou? Uit een depressie komen is al een hele grote stap en vaak is daar ook echt intensieve professionele hulp bij nodig. Maar dan? Je wilt natuurlijk graag weer echt gelukkig worden na een depressie. En zo snel mogelijk weer vrij en gelukkig en vol zelfvertrouwen in het leven staan.

De angst om weer terug in de depressie te vallen ligt vaak nog op de loer. En het kan soms ook erg confronterend zijn als oude patronen soms toch weer even de kop op steken.

Inhoudsopgave

Wanneer ben je depressief?

jongen kijkt door gat

Iedereen heeft weleens een dipje of een paar dagen dat het wat minder gaat. Vaak heeft dat dan met directe invloeden van buitenaf te maken. Het weer, een vervelende collega, ziekte enzovoorts.

Maar wanneer zo’n dipje niet meer over gaat en een dag een week wordt. En een week wordt een maand. En een maand wordt een half jaar? Ja dan kun je met zekerheid over een depressie spreken.

Symptomen

Vaak gaat een depressie gepaard met de volgende symptomen:

 • Vermoeidheid, ook al slaap je genoeg of zelfs veel
 • Je beleeft geen plezier meer aan je hobby’s en sociale contacten
 • Slecht slapen, slecht eten, algehele slechte persoonlijke verzorging
 • Het hebben van een negatief zelfbeeld en moeite jezelf in de spiegel aan te kijken
 • Vaak negatieve en nare gedachten hebben over mensen en situaties
 • Suïcidale gedachten hebben
 • Paniek en/of woede aanvallen
 • Of juist vlak in je emoties, je kent geen verdriet maar ook geen vreugde.

Nou ja deze lijst kan nog wel even doorgaan, maar ik denk dat het wel duidelijk is dat een depressie diepgeworteld is en erg destructief kan zijn.

Huisarts

Wanneer je nu vermoed dat je een depressie hebt dan raad ik het zeker aan om eens langs de huisarts te gaan. Want met professionele hulp kom je toch wat gemakkelijker en beter uit een depressie.

Vaak zie je ook zelf, wanneer je in een depressie bent, geen uitweg meer. Dan heb je een uitgestoken hand nodig van iemand die je begrijpt en die weet hoe die jou van je “rock bottom” kan halen.

Een professional die gespecialiseerd is in het doorzien van mensen en hun problemen. Iemand die de juiste oplossing voor de juiste problematiek weet te bieden.

Helaas is het niet vanzelfsprekend dat je na therapie ook meteen (weer) gelukkig bent.

Het is namelijk voor veel mensen, als ze weer wat beter op de rit zijn, lastig daar dan ook te blijven. En zo verder te groeien en echt gelukkig te worden na een depressie.

Ondanks je herstel toch niet gelukkig

gelukkig worden na een depressie

Je bent in gesprek geweest met professionals en je hebt het zwaartepunt van je depressie doorbroken.

Nu moet je het weer op eigen kracht doen. Waarschijnlijk heeft je therapeut of coach je handzame tips meegegeven om te gebruiken Als de therapie is afgelopen. Maar toch blijft het lastig.

Je mist het zelfvertrouwen dat je nog moet gaan opbouwen. En de angst voor terugval kan elk moment weer groeien. En dan vraag je je af. Wordt ik ooit weer echt gelukkig?

Het is helemaal niet gek om, wanneer je uit een depressie komt, na verloop van tijd weer de onzekerheid te voelen. Je weet namelijk verdraaid goed hóe slecht het met je kan gaan en dit brengt angst met zich mee.

De angst voor terugval. Maar besef je wel dat een terugval echt niet zo vreemd is. Eigenlijk vrij normaal.

Veel mensen ervaren na een depressie in meer of mindere mate een terugval. Het is tenslotte bekend terrein en daar weet je de weg. Het is dan misschien niet de beste weg, maar wel een weg die je goed kent. Je zult hier met vallen en opstaan toch een tijdje doorheen moeten, maar leer wel de juiste weg te kiezen.

Vanuit een depressie is het vaak heel eng om een nieuw pad in te slaan en voor jezelf, echt voor jezelf, te gaan kiezen wat goed is.

Vaak zie ik mensen die vanuit een depressie weer zijn begonnen alles weer wat op te bouwen. En die mensen gaan dan op de zelfde manier weer keuzes maken en dingen doen als voor hun depressie. Het voelt wel wat ellendig, maar het is het bekendste wat iemand dan heeft. En dat voelt toch veilig.

Dat is ook niet vreemd natuurlijk, want dit is de methode die ze geleerd hebben. En ondanks de therapieën die veel mensen dan hebben gehad is het vaak toch heel verleidelijk om te kiezen voor wat ze kennen.

Maar als je weer in dát patroon beland heeft de therapie dus ook weinig zin gehad. En dan zal iemand dus ook niet weer echt gelukkig worden na een depressie

Het cirkeltje

En daar gaat het voor veel mensen dan toch weer mis. Want samen met de handvatten die meegegeven worden wanneer er bijvoorbeeld een therapie afsluit, belanden dan veel mensen weer in het cirkeltje.

 • Eerst ervaar je een dreigende terugval
 • Je gebruikt de tips en handvatten die je hebt meegekregen
 • Zo kom je er weer bovenop
 • Toch kies je vanwege het vertrouwde weer voor oude methoden en denkwijzen
 • Je ervaart weer een dreigende terugval….

Enzovoorts.

Hier word je niet gelukkiger van, niet blijvend.

Kom uit dat oude patroon en ga prettige, betere en gezondere keuzes maken voor jezelf. Wordt weer gelukkig na je depressie!

Weer gelukkig worden

Maar nu is het tijd dat je de touwtjes weer in eigen handen neemt en dat je buiten je comfortzone gaat stappen! Je kunt echt weer gelukkig worden na een depressie! Daarvoor is het zaak dat je uit dat cirkeltje komt. En dat gaat niet lukken als je steeds blijft terug grijpen naar het oude vertrouwde. Zelfs niet als je vind dat je dat “wel verdiend hebt”.

Maar je weet niet waar je moet beginnen en je “durft” niet.

Nee, dat is ook heel begrijpelijk, maar niet een goed excuus! Wat jij nodig hebt is zelfvertrouwen!

Wanneer je andere keuzes moet gaan maken maar je twijfelt aan je eigen vaardigheden, is het logisch dat je neigt naar het vertrouwde. Maar hoe zit dat als je zeker bent dat je het kunt en, even belangrijk, dat je het verdient?

Dan kun je steeds gezondere keuzes gaan maken voor jezelf. Keuzes die jou echt mentaal gezonder en gelukkiger kunnen maken. In plaats van je weer terug de afgrond in sturen.

fruitschaaltjes hart

Hoe maak ik betere keuzes?

Door niet “omdat je het verdient” toch weer even die staat van veilige ellende opzoeken. En dat kan natuurlijk van alles zijn. Van een eetbui, tot toch dat sigaretje of toch die ex opzoeken via facebook, of toch nog even verder uitstellen wat eigenlijk niet meer uitgesteld kan worden.. nou ja je snapt denk ik wel welke kant ik op wil.

Kies dus in plaats daarvan voor wat wél -en echt goed voor je is. Eet je vol met groenten of fruit in plaats van met koekjes, gooi die sigaretten weg en ga je huis poetsen, blokkeer die ex of bijt door die zure appel van dat wat je steeds uitstelde. Want dát heb je echt verdiend.

Jij verdient gezondheid, vrijheid een schoon huis en schone longen en rust van geest. Niet de spijt die je anders ongetwijfeld weer zou voelen na het toegeven aan je “oude demonen”.

En dat is dus precies waar je meer zelfvertrouwen in kunt gebruiken. Leer dat jij het echt waard bent en dat je daarnaar mag en kunt handelen. Leer dat je jezelf kunt vertrouwen door voor jezelf betrouwbaar te zijn. En betere keuzes te maken voor jezelf.

Zorg voor jezelf

Voor jezelf zorgen en je eigen “hachje” redden is iets instinctief. Maar bij veel mensen is het instinct diep teruggezakt en diep in het onderbewustzijn verdwenen. Daarbij heeft het ook een negatief imago.

Maar toch, overleven zit bij iedereen in het bloed. Tegenwoordig is dat echter erg verstoord door commercie en maatschappij. Overleven houdt tegenwoordig voor de meeste mensen alleen maar in dat je je voortplant en probeert niet dood te gaan.

Maar goed voor jezelf zorgen en geen dingen doen die slecht voor je lichaam en geest zijn, hoort daar in de basis ook bij.

Maar wat jij diep van binnen weet dat goed voor je is, wordt tegengesproken. En er wordt je bijvoorbeeld indirect  “verteld” dat het goed voor je is om auto te rijden in plaats van zo’n “sullige” fiets. Dat “wraak” op iemand nemen oké is. Of dat je het verdiend hebt om gebak te eten tussendoor in plaats van zo’n “gewone” appel.

leugen

Ik denk dat je zelf ook wel wat soortgelijke voorbeelden kunt bedenken.

Houd jezelf niet voor de gek

Kijk, af en toe kiezen voor iets makkelijks of lekkers of stouts of wat dan ook, kan natuurlijk gewoon. Ik ben hier ook niet om je te vertellen dat dat niet meer kan.

Maar voor sommige mensen is het een echte “safe place” een “veilige plek” en daar wordt het dus gevaarlijk. Want zelfs die mensen weten, diep van binnen, dat het niet klopt om te denken dat het goed is op die manier.

Maar zij maken toch steeds opnieuw de keuze om die redenering weg te wuiven. En in plaats daarvan zichzelf te vertellen dat het wel meevalt.

Ja maar

“Ja ok, ik kan beter niet steeds mijn ex opzoeken op facebook, maar ik ben gewoon nieuwsgierig”

“Ik weet dat ik beter de fiets kan pakken, maar ik denk dat het misschien gaat regenen”

De wel bekende “ja maar”. Je weet het wel, maar kiest er liever voor jezelf te vertellen dat het niet erg is om deze verkeerde keuze nu (voor de vierde keer deze week) te maken.

Een leugentje om bestwil.. Tegen jezelf!

Leer wat echt goed is voor JOU

gelukkig worden na een depressie

Begin eens met jezelf echt serieus te nemen en je echte waarde te zien. Waar word jij nou echt gelukkig van? Wat heeft jou lichaam nodig en wat heeft jou geest nodig?

Vind jij ook dat je dat verdient? Weet je dat je jezelf kunt geven wat je echt nodig hebt? Of twijfel je daaraan? Ontdek wat je nodig hebt en verdient. En zorg voor het zelfvertrouwen dat ook echt te vinden en te verkrijgen.

E-cursus blijvend zelfvertrouwen

Echt weer gelukkig worden na een depressie is mogelijk!

Jij bent na hard werken en veel confrontatie uit je diepe dal gekomen. Dat heb je zomaar al even voor elkaar gekregen en nu? Nu is het zaak dat je dat vast gaat houden!

Frank de Moei kan je daar heel goed bij helpen. Hij is een gepassioneerde specialist in mensen online begeleiden bij dergelijke vervolgtrajecten. Hij is een coach en trainer.

En hij heeft een online cursus ontwikkeld waarmee je in korte tijd een blijvend zelfvertrouwen kunt opbouwen. Met dank aan zijn cursus zijn inmiddels talloze mensen in staat geweest een blijvend zelfvertrouwen op te bouwen.

Ben jij herstellende van een depressie? Maar merk je dat je het zelfvertrouwen mist om weer echt gelukkig te worden? Dan is dit echt een aanrader! Pak nu je kans om gewoon weer echt gelukkig te worden!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.