Word je eigen “geluksfabriek”

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Je eigen “geluksfabriek” zijn? Echt? Hoe kun je nou je eigen geluk genereren? Als je uit een ongelukkige situatie komt kan dat namelijk verrekte moeilijk zijn. Waar begin je? Is het überhaupt wel mogelijk heb je het in je zogezegd?

Nou iedereen heeft het in zich, laat ik dat voorop stellen. Maar soms is het wat lastig te vinden hoe je jou eerste stap op weg naar je eigen geluksfabriek zet.

Inhoudsopgave

Sabotage van je geluksfabriek

Sommige mensen saboteren zonder het  zelf te weten, te zien of door te hebben hun eigen kansen op geluk. En dat is natuurlijk doodzonde. Vooral als je je bedenkt dat dat echt niet nodig is. En dat de enige die daar wat aan kan doen ook degene is die het saboteert. Dan kun je dus nóg zo hard werken om je eigen geluksfabriek op te bouwen, maar dan voorkom je intussen óók zelf dat je de eerste steen legt.

Obstakels

Dat kan zijn omdat je voor jezelf obstakels hebt opgeworpen. Die eerder geen obstakels waren, maar je hielpen in een lastige periode. Die hulp en de veiligheid die deze obstakels boden zijn lastig om los te laten of uit de weg te ruimen. Ook al merk je aan alles dat het je nu alleen maar in de problemen brengt.

Maar soms merk je niet dat het je in de problemen brengt. Of eigenlijk beter gezegd, dat het dát is wat je in de problemen brengt. Maar het is eigenlijk relatief eenvoudig te achterhalen van welke patronen je last hebt. Dat klinkt misschien wel heel mooi en het is inderdaad niet altijd  gemakkelijk die drempel over te komen. Maar wanneer je eenmaal de eerste stap hebt gezet zul je merken dat het steeds gemakkelijker wordt.

muur

Je muurtjes

Wanneer je uit een lastige (en ongelukkigere) periode komt. Een periode waarin je veel moeite had gewoon te blijven functioneren zul je een methode hebben ontwikkeld. Een methode om het hoofd boven water te houden. Dat kan zijn dat je een bepaalde gedachten gang hebt ontwikkeld. Of dat je bepaalde handelingen ging doen, acties of controle handelingen. Dingen waardoor je weer in rustiger en veiliger water kon komen.

Je hebt hier en daar wat muurtjes opgetrokken of wat hogere drempels opgeworpen.

Dat zijn vaak de dingen die je, wanneer het wel weer goed gaat, juist in de problemen kunnen brengen. Muurtjes die in de weg staan om je eigen geluksfabriek op te bouwen. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je alleen op jezelf durft te vertrouwen en niemand anders. Of dat je altijd, wanneer iemand dichterbij komt, afstand gaat creëren. Hierdoor belet je jezelf nieuwe connecties aan te gaan met mensen die je verder kunnen helpen enzovoorts.

Dit klinkt misschien allemaal wel bekend in de oren, maar voor veel mensen is het ondanks dat nog elke dag realiteit. Daarbij zijn dit wellicht ook wat meer voor de hand liggende voorbeelden. Maar het komt erop neer dat je jezelf behoorlijk kunt saboteren met gedragingen die op het eerste gezicht niet zo erg lijken te zijn.

Daarmee kun je jezelf dus weerhouden van het behalen van je persoonlijke dromen en doelen. En daarmee kun je jezelf dus ook weerhouden gelukkig te worden. Je saboteert de bouw van je eigen geluksfabriek.

glurende man

Maak vrij baan voor je geluksfabriek

Het is dus zaak dat je eerst leert je muren te doorbreken wanneer je merkt dat ze je echt in de weg zitten. Dit merk je door na te gaan of je jezelf weleens af hebt gevraagd “waarom dingen altijd mis gaan bij jou”. Of “Waarom overkomt mij dit altijd” Als dat zo is, dan staan waarschijnlijk daar je muurtjes in de weg.

Hoe doorbreek je die? Nou het lijkt een simpel sommetje toch? Gewoon ophouden met mensen op afstand houden, of beginnen mensen weer te vertrouwen. Helaas is het in de praktijk lastiger dan dat.

Vaak zul je (zeker in het begin) nogal eens teleurgesteld worden hierin. Dat zal zijn omdat je toch steeds de bevestiging zoekt dat de door jou opgeworpen methode nog steeds relevant is. Het “zie je nou wel” gevoel. Dat geeft namelijk zekerheid wanneer jij dingen voor jezelf probeert te veranderen, wat best een onzekere fase kan zijn.

Onthoud daarom goed waarom je die obstakels uit de weg wilt hebben. En dat je je af en toe teleurgesteld voelt is niet erg. Alles leer je tenslotte het best door vallen en opstaan. Maar geef voor jezelf niet op. Steentje voor steentje kun ook jij jou geluksfabriek gaan bouwen. Rome is tenslotte ook niet in een dag gebouwd.

Find your bliss

Oftewel “vind je gelukzaligheid” daarmee bedoel ik zoiets als ontdek wat jou oplaadt. Zie het als “de inkoop” voor je geluksfabriek. Waar krijg jij nou energie van? De een heeft hobby’s en de ander weet precies hoe die moet opladen voor zichzelf. Maar voor degenen die daar toch nog niet helemaal achter zijn voor zichzelf heb ik hier wat adviezen.

Voel de geluksfabriek in jezelf

geluksfabriek

Als het goed voelt is het ook goed. Maar als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat ook vaak. Zie je wat daar gebeurt? Je gevoel liegt niet. Dus jij voelt vertrouwen en zekerheid, dan is het gewoon goed. Maar als je op wat voor manier dan ook niet helemaal vertrouwt wat er gaande is, vertrouw dan op dát gevoel.

Soms moet je toch je acties aanpassen en tegen je gevoel in gaan, vaak is dat onder invloed van je omgeving. Of omwille van een hoger doel. Dus dan moet je dingen doen die je liever niet wilt om iets te kunnen bereiken wat je heel graag wilt. Bijvoorbeeld een lange reis maken om een geliefde te bezoeken, of stofzuigen omdat je allergisch bent.

Soms zul je ook dingen willen doen voor een ander die je zelf vervelend vind. Misschien wil je je partner ontbijt op bed brengen maar heb je een hekel aan vroeg uit bed komen. Maar doe het dan omdat jij het wilt en niet omdat het van een ander moet.

“Gut-feeling”

Toch zijn soms ook de dingen die te mooi om waar te zijn lijken voor de een, precies de dingen die kloppen en goed komen voor de ander. Hoe zit dat dan?

Dat heeft dus alles met dat vertrouwen te maken. Het vertrouwen dat het goed komt. Zie je, het goede gevoel, je “gut-feeling” is iets wat vanuit jou bepaald wordt en niet vanuit de buitenwereld. Het wordt wel ingegeven door de buitenwereld, maar het is uiteindelijk wel jou “gut” die daar iets bij voelt.

Dat hangt dan weer af van verschillende factoren zoals jou eigen vaardigheden en eerdere ervaringen. Maar ook met jou gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Je zult merken dat wanneer je zelfvertrouwen groter is, je veel duidelijker weet wanneer je iets wel of niet aan kunt. Neem als voorbeeld een ervaring uit mijn jeugd.

De lantaarnpaal

geluksfabriek

“Ik kon als kind heel goed klimmen en klauteren en ik klom ook zonder pardon in touwen en palen enzovoorts. Maar op een dag zag ik als kind een heel heftig filmpje van iemand die ergens uit viel. En de eerstvolgende keer dat ik weer met wat klasgenootjes bij een lantaarnpaal stond durfde ik niet meer. Iedereen (waaronder ikzelf) wist dat ik het fysiek kon en had het me ook vaker zien doen, maar ik wist zeker dat ik zou vallen.

Eenmaal overgehaald door de groepsdruk probeerde ik het toch. En niet meer dan een meter boven de grond verloor ik mijn grip en viel ik.”

Ik leerde daarmee dat je beter op je eerste gevoel kunt vertrouwen. Nu had ik vrij snel mijn lesje wel geleerd op dit vlak, ik heb het daarna ook niet meer geprobeerd. En dat is natuurlijk wel jammer. Maar ook weer een voorbeeld van hoe verminderd zelfvertrouwen je “gut-feeling” bepaalt.

(Misschien ga ik het binnenkort gewoon weer eens proberen, op een klimwand ofzo. Maar dat terzijde.)

Durf te dromen

Je kunt natuurlijk vasthouden aan je ontwikkelde overtuigingen, de lessen die je hebt geleerd (ook die van lang geleden) in ere blijven houden. Maar dan zul je zelf ook wel kunnen bedenken dat dat je ook steeds meer zal gaan beperken in de dingen die je nog “kunt”. Omdat naarmate er steeds meer lessen bij komen, je steeds meer dingen “wel uit je hoofd laat”.

En dat is natuurlijk heel erg zonde. Want zoals ik eigenlijk nooit meer echt heb geklommen sinds ik als kind uit de lantaarnpaal viel. Zo zul je jezelf dan steeds meer dingen gaan ontzeggen. Natuurlijk zijn sommige lessen wel hele sterke en goede lessen. Maar er zullen er vast tussen zitten die misschien nu niet meer dezelfde bescherming bieden.

Durf 

Dus ga het weer doen, durf! Ga voor jezelf na wat je belet de dromen diep van binnen na te leven. Want ik schreef al eerder, het maakt allemaal niet uit. Het is aan jou zelf om jou dromen werkelijkheid te laten worden. En dat is echt voor iedereen heel goed haalbaar.. Maar laat je niet kleineren door jezelf.

Ga doen wat nodig is om je dromen uit te laten komen. Doe wat jou goed doet. Neem de lastige en enge stappen en voel wat dat met je doet en wees dan je eigen “geluksfabriek.”

Ga voor jezelf na wat je kunt en wat lukt. Dat zal uiteindelijk veel meer zijn dan je je misschien nu kunt voorstellen. Maar het komt allemaal neer op je zelfvertrouwen, dat wat je echt durft aan te gaan.

Ga verder, wees je eigen geluksfabriek

Ja je moet je grenzen wel kennen natuurlijk, maar leg niet vanuit de angst de lat te hoog te leggen, je lat te laag. Falen is namelijk wel een optie, want wie niet waagt die niet wint. En van je fouten kun je alleen maar leren. Misschien om het dit keer anders aan te pakken, of misschien om het over een heel andere boeg te gooien.

Maar wat je ook doet, doe het met passie, liefde en respect voor jezelf. Gun jezelf dat jij je eigen “geluksfabriek” gaat zijn.

geluksfabriek

Waar wacht je nog op! Start de bouw aan je eigen geluksfabriek. En geef jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Één reactie op “Word je eigen “geluksfabriek”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.