Het maakt niet uit

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

“Het maakt niet uit”

Je bent op een planeet die al miljarden jaren bestaat, tussen andere planeten in een ruimte die nog veel langer bestaat. Jou levensverwachting zal zeker niet boven de 150 jaar uitkomen. En alles wat je doet zal er over 100 jaar niet meer toe doen. Dus het maakt niet uit.

Inhoudsopgave

Ongelukje

Als je nu dat ene “unieke” glas breekt dat je nog van je overgroot oma hebt geërfd. Dan is er over 100 jaar werkelijk niemand die daar nog boos over kan worden. En iedereen die er nu boos over wordt, over een glaasje dat gebroken is, is er dan ook niet meer. Diezelfde mensen weten waarschijnlijk over een paar jaar al niet meer te vertellen hoe boos ze precies waren.

Het maakt niet uit.

Je wordt geboren en je leeft, op een bepaald moment sterf je weer. Zo is het leven. De aarde waarop wij (mogen) leven.. Die bestaat al zoo verschrikkelijk lang. En die zal nog lang bestaan na het uitsterven van de mensheid. Een goede reden om zuinig op de aarde te zijn, is om ons vertoeven hier zo goed mogelijk te laten verlopen. Maar de aarde gaat ons wél overleven.

het maakt niet uit

Maar het maakt niet uit

Van stof tot stof

Daar is niets mis mee. Dus uiteindelijk zal ook onze aanwezigheid hier op aarde eindigen. Misschien niet over 100 jaar, misschien niet over 1000 jaar. Misschien zelfs niet over 10.000 jaar, maar op een bepaald moment zal het afgelopen zijn. Alles komt op een bepaald moment ten einde. Onze moleculen breken los van elkaar en gaan nieuwe verbindingen aan. De moleculen in jou lichaam waren ooit, honderden, of duizenden jaren geleden, in een ander wezen.

Uit stof zijn we geboren en tot stof zullen wij wederkeren. Over die moleculen heb ik het.

Dus het maakt niet uit.

heelal

Wat we doen, wat we maken wat we vinden. Waaraan we ons storen en wat ons vreugde brengt, alles om ons heen wat we zien en kennen. Alles werkelijk alles, is uit stof geboren en zal op een dag weer tot stof wederkeren.

Het maakt allemaal niet uit.

De dingen die we vinden, de meningen de emoties alles maar dan ook alles.. Alles verdwijnt vanzelf. Of je het daar nu mee eens bent of niet.

We zijn miljarden wezens op een planeet tussen miljarden planeten. In een zonnestelsel tussen miljarden zonnestelsels, in een heelal zo groot dat het elke verbeelding overtreft.

Het maakt niet uit.

En toch

Toch. Toch zijn we hier en toch vinden we van alles over van alles. We maken dingen, hebben waarden en normen, emoties en wensen. Doen allerlei dingen en gaan naar allerlei plaatsen toe enzovoorts.

Omdat we er zijn, daarom. We doen dit omdat we er zijn.

Het maakt niet uit.

Het kan heel belangrijk zijn voor je om een doel te hebben. Dat is het in wezen ook voor iedereen. Het kan heel belangrijk voor je zijn om je doel te kennen, je te kunnen focussen op je functie. Ook dat is voor iedereen belangrijk. Het is wat ons op de been houdt en dat is ook helemaal goed zoals het is.

Door op deze, misschien wat zwaardere, manier naar het leven te kijken. Maak je het leven uiteindelijk wel lichter voor jezelf.

Want het maakt niet uit.

Het is oké

Dat betekent dat wat het ook is dat jij wilt. Wat het ook is dat je doet, ook als dat niet helemaal lijkt zoals het hoort, of als anderen het er niet mee eens zijn. Het maakt allemaal helemaal niet uit.

Jij bent hier voor jezelf. Je komt alleen en je gaat alleen. De rest van je leven heb je vooral met jezelf te stellen. En hoewel het voor je nageslacht waarschijnlijk wel de moeite waard is om voor de aarde te zorgen en misschien het een en ander goed achter te laten. Ook zij zullen er over 150 jaar niet meer zijn.

Het maakt niet uit.

Belangrijk

Waar het om draait in ons aanwezig zijn hier, is dat we ons niet te veel verliezen in de “belangrijkheid” van de dingen. Natuurlijk hechten we waarde aan bepaalde zaken, zo zit de mensheid in elkaar. Maar verlies je niet in hoe belangrijk de dingen des levens zijn.

Ga vooral voor jezelf na wat is dat je echt wilt en weet dat je dat kunt nemen. Er is voor iedereen genoeg.

Zie het als een mieren kolonie met een kilo suiker. En als die op is, staat er nog een. Alles gaat op en over en tegelijk is alles oneindig. Dat komt omdat alles continue in beweging is.

Het maakt allemaal niet uit.

Ook niet als blijkt dat je het gewoon niet weet. Als blijkt dat je misschien wel een heel slecht mens bent of juist een heel goed mens. Voor zover we dat soort labels überhaupt wel op mensen kunnen plakken. Het maakt allemaal niet uit. Zolang je voor jezelf maar begrijpt dat jij de keuzes maakt in je leven en dat het niet uitmaakt wat het is dat je kiest.

Dus kies

Dus kies dan iets wat je echt wilt. Dat mag gewoon en het maakt toch niet uit wat je kiest, dus kies het grote stuk taart.

Natuurlijk. Je zult wel denken, maar mijn gezin dan en mijn baan. Hoe moet dat dan met de familie of met mijn oude dag? Dan komt je overweging er bij kijken. En dat is ook goed. Dat is heel menselijk en dat mag gewoon.

Er zijn ook mensen die zich bewust laten opsluiten. Omdat ze het gewoon echt niet meer zien zitten verantwoordelijkheid voor zichzelf te dragen. De “veelplegers” zogezegd. En zelfs dat maakt niet uit. Het is een keuze van de persoon zelf.

"Het maakt niet uit"

Maar mocht je nou prima in staat zijn de verantwoordelijkheid voor jezelf te dragen. Draag die dan ook met trots! Niet dat het uitmaakt, maar voor jou wel! En daar wil ik wel mee afsluiten.

Want het maakt niet uit.

Jou keuze

Maar zoals alles eindig en oneindig tegelijk is, maakt alles zowel niet als wel uit. Voor jou maakt het allemaal wel uit. Jij moet tenslotte dealen met de keuzes die jij maakt. Dus kies dan wat je moet kiezen om jou leven te leven zoals het voor jou het beste is. Vind je passie en vind je glorie!

Het maakt niet uit, maar maak er jou eigen fijne leven van. Intuïtie en emoties hebben we tenslotte ook niet voor niets.  Er is geen betere graadmeter om te weten of jij in jou leven de juiste keuzes voor jezelf maakt.

Doe wat je wilt doen, volg je hart en weet dat het allemaal kan, want het maakt toch niet uit.

Geef jezelf de rest van je leven cadeau, dat kan gewoon!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.