De superheld

Hoe haal je het beste uit jezelf?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Eerder schreef ik al een stuk over het worden van je eigen superster. Daarin schreef ik over wat je daarvoor moet doen en de focus die daarvoor nodig is. Maar hoe moet dat als je eigenlijk niet echt gelooft dat dat iets is wat jij kunt? Serieus, hoe haal je het beste uit jezelf?

Inhoudsopgave

Waarom haal ik het beste uit mijzelf?

Ja, waarom al die moeite doen? Omdat dat in je kern zit, mensen hebben een ingebouwde behoefte om “het goed te doen”. Wanneer je het gevoel hebt dat je “het niet goed doet” ga je je onwillekeurig onprettig voelen.

Nu kun je dat natuurlijk van het oordeel van je omgeving laten afhangen. Dus je omgeving jou laten vertellen of het goed genoeg is wat je doet. Maar daarmee geef je een groot gedeelte van jezelf eigenlijk af aan je omgeving, om mee te doen wat zij willen… of kunnen.

Voor jezelf

Haal het beste uit jezelf voor jezelf!

Maar hoe haal je het beste uit jezelf?

Kijk, om te beginnen is het natuurlijk heel belangrijk dat je het beste uit jezelf wilt halen. Want dingen gebeuren nu eenmaal niet vanzelf en als je wilt dat er iets gebeurt moet je daar een actie aan koppelen. Wanneer jij liever lekker blijft zitten waar je zit en slechts “hoopt” op verandering zal ik je even uit de droom moeten helpen. Want dan gaat er niets veranderen.

De grote dooddoeners

Wat echt funest is voor ambitie is onverschilligheid en beïnvloedbaarheid. Ja eigenlijk zijn die ook aan elkaar gekoppeld. Het probleem dat deze met zich meebrengen is dat je eigenlijk ten onrechte gaat accepteren hoe je leven nu is. Dat er nu eenmaal niet meer voor je in het leven zit dan dat wat je toe is gekomen.

Eigenlijk ben je al verslagen door het leven en je omgeving. Je hebt wellicht al veel moeite gedaan om het beter te maken voor jezelf en hebt de conclusie getrokken dat het te veel moeite voor te weinig winst is geweest. Zo kwam je op een punt waarop je alles maar bent gaan leren accepteren.

Maar ga eens heel goed na voor jezelf. Hoeveel van die moeite heb je echt helemaal vanuit jezelf gedaan? En hoeveel van die moeite deed je om indruk te maken op anderen, of op advies van anderen?

Hoe haal je het beste uit jezelf? Nou niet door altijd te doen wat anderen van je verwachten. Dan halen anderen namelijk uit jou wat het beste is voor hen. Zo werkt dat ook wanneer je probeert indruk op anderen te maken. Je geeft een ander dan iets van jezelf zonder dat je eigenlijk weet of het wel is wat de ander van je wil.

En helaas vaak ook nog eens ten koste van jezelf. je maakt van jezelf een “martelaar”

Is jou superheld een “martelaar”?? De mijne niet, de mijne voelt zich goed en is goed voor anderen. Die is duurzaam gericht op goedheid alom.

Onverschilligheid

Kijk ik zeg niet dat je egoïstisch moet of zult zijn, maar wees ook niet onverschillig richting jezelf. Dat zijn ook wel uitersten van elkaar natuurlijk. Maar zoals ik eerder al noemde is onverschilligheid ook een echte dooddoener voor de superheld.

Wat dit doet is namelijk alle vorm van ambitie stil leggen en al je vaardigheden, alles wat je kunt en wilt aan banden leggen. Je wilt dingen “maar dat is niet voor je weggelegd”. Of je kunt dingen, “maar een ander kan het beter dus waarom moeite doen”?

En dat is zo vreselijk zonde, zonde van alles wat jij de wereld te bieden hebt, maar ook zonde van jou leven. Dat is namelijk echt veel meer waard dan zomaar te accepteren dat je er in principe “geen zin in hebt” er uit te halen wat er in zit.

Beïnvloedbaar? Maar hoe haal je dan het beste uit jezelf?

Ja wanneer je dus beïnvloedbaar bent komt het er vaak op neer dat een ander het beste krijgt voor hem/haarzelf. Dat is echt niet altijd een geval van manipulatie. Vaak is een ander zich niet eens bewust hoe groot de impact is die die op je heeft.

Het is alleen zo dat jij je op je buitenwereld richt en niet op je innerlijke belevingswereld. Dat betekent dus dat alles aan de buitenkant. Dus alles waarop jij geen enkele (wezenlijke) invloed hebt bepaalt hoe het met jou gaat en wat jij doet.

Je wilt naar een feestje, maar daar is iemand die je niet aardig vind dus blijf je weg. of je wilde een dagje weg maar het regent, dan maar een ander keertje. Je hebt nieuwe schoenen en ent er heel blij mee maar een vriend of familielid vind het maar vreemde of lelijke schoenen, dus ze belanden in de hoek van de kast. Waar blijf jij dan?

Dan beland een deel van jou ook in de hoek van de kast, of bang om nat te worden of alleen thuis terwijl iedereen op dat leuke feestje is.

Dus hoe haal je het beste uit jezelf?

Allereerst door jezelf niet als egoïstisch te zien wanneer jij je richt op wat jij nodig hebt en wilt. Sterker nog, het is heel belangrijk dat jij ook weet wat je te bieden hebt. Wat kun jij nou echt goed waarmee je anderen kunt helpen? En dan zonder jezelf tekort te doen!

Wanneer jij namelijk echt oprecht iets kunt geven wat waardevol is krijg je daar altijd iets voor terug. Zij het energie, waardering, geld, rust van geest, maar je haalt er hoe dan ook iets uit voor jezelf. En de waarde daarvan bepaal jij zelf met de waarde van wat jij biedt.

Maak eens een lijstje

Het klinkt wellicht wat simpel, maar het is echt een heel effectieve methode. Maak eens een lijstje met dingen die je goed kunt. En dat mag echt van alles zijn, zolang het maar niet vaag is. Dus niet “ik ben goed met dieren”, maar wees dan ook wat concreter wat doe je goed met dieren? Weet je veel van dieren? Of luisteren ze goed naar je?

Vraag ook eens aan anderen wat zij in je zien van kwaliteiten. Je zou er nog eens door verrast kunnen worden wat anderen in je zien maar wat je zelf niet ziet.

Op deze manier kun je je kwaliteiten in kaart brengen. Dat was stap 1 want met deze lijst ben je er nog niet. Nu is het namelijk zaak dat je van alles op deze lijst gaat kijken wat je leuk vind. Onderstreep/highlight/omcirkel wat voor jou belangrijk is en waar je energie van krijgt. Wanneer je dat een beetje in kaart hebt kan deze lijst op “je prikbord” (letterlijk, maar figuurlijk kan ook)

Dan nu je superheld

Nu ga je een lijst maken met wat je vind dat een superheld zou moeten kunnen. Is die sterk, rijk, vriendelijk? Of een rebel die als een soort Robin Hood mensen die het nodig hebben helpt?

Maak de lijst niet te lang, maar houd drie of vier concrete punten aan. Waarom? Dit is een leidraad voor waar een superheld voor jou voor moet staan en niet een handleiding, die heb je namelijk al op je prikbord.

Haal nu het beste uit jezelf

Zo nu is het dus in kaart gebracht, jij weet wat je kunt en jij weet wat je ambieert. Dan is het nu zaak dat je dit ook in praktijk gaat brengen. Bedenk je dus steeds wanneer je wakker wordt “wat zou mijn superheld doen?” Je handleiding heb je bij de hand, je weet wat je kunt en wat je wilt.

Maak van jezelf een superheld!

Dus ga je dan op de bank zitten en tv kijken met een zak chips? Of ga je doen wat je wilt wat je kunt en wat je ambieert?

Kijk en natuurlijk kun je af en toe best leuke of ontspannende dingen doen. Dat doen superhelden ook hoor.

Maar laat dat niet overheersen. Laat je niet in de valkuil van onverschilligheid vallen of beïnvloeden door factoren waarover je geen zeggenschap hebt.

De wereld heeft meer superhelden nodig en IEDEREEN heeft een superheld in zich! Iedereen kan dingen die anderen niet kunnen. En iedereen vind dingen leuk die anderen lieven aan een ander over laten. Dus haal jij het beste uit jezelf, dan maak je daarmee niet alleen jezelf, maar de hele wereld weer en stukje beter.

Aanpassen

Ook superhelden evolueren. Daarmee wil ik zeggen dat het niet raar is en eigenlijk juist heel normaal dat dit niet een kwestie is van een dag of een week. Maar het is echt een proces. Het is erg belangrijk dat je jezelf hier de tijd voor gunt.

Alles wat jij wilt en alles wat jij kunt, dat alles verandert. Je bent niet dezelfde persoon als, zeg, 5 jaar geleden. Je hebt in de tussentijd dingen geleerd, nieuwe inzichten verworven en nieuwe ervaringen opgedaan. En dat is goed.

Natuurlijk kun je star en koppig in een hoekje van de bank gaan zitten. Maar dan zou je denk ik dit stuk niet aan het lezen zijn. En dat is ook geen antwoord op de vraag “hoe haal je het beste uit jezelf”. Daar kunnen we het inmiddels wel over eens zijn denk ik.

“Als je wilt dat er iets gebeurt, iets verandert, zul je zelf actie moeten ondernemen.”

Onderneem actie en haal het beste uit jezelf. Maak om te beginnen eens kennis met Jacko Meijaard. Je moet niets, maar als je extra motivatie zoekt is hij de man die je nodig hebt.

internet succesgids

Nooit meer werken met de internet succes gids

Maak kennis met Jacko Meijaard en leer hoe ook jij nooit meer hoeft te werken!

Yes! Ik ga leren hoe ik geld kan verdienen op het internet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.