Hoe vergeef ik mijzelf?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Hoe vergeef ik mijzelf? Mooie vraag. Bevrijd jezelf van schuldgevoelens! Dat is waar het om draait.

Vaak hoor je om je heen dat mensen dingen zeggen als “wees milder voor jezelf” of “vergeef het jezelf” wanneer iemand kampt met eigenwaarde problemen.

Maar hoe pak je dat dan aan he, het klinkt zo eenvoudig. Maar het is wel heel belangrijk dat je hiervoor wel eerst de kern inziet van waarom je in de eerste plaats iets te vergeven hebt.

Inhoudsopgave

Zo hoor ik mensen in mijn omgeving bijvoorbeeld regelmatig zichzelf uitfoeteren. “stommeling die ik ben” of “wat ben ik toch lomp”. Dit is iets wat echt heel destructief doorwerkt. Want wat er uitgesproken wordt is maar een topje van de ijsberg.

Van binnen gaat zoiets constant door en dat sloopt je.

Hoe vergeef ik mijzelf?

Hoe vergeef je jezelf dit?

Ja dat is wel iets wat “straf verdient” waarom doe je jezelf dit aan? Heel vaak is dat een patroon dat zich heeft gevormd in je jeugd.

Ergens is een punt geweest wanneer je heel erg je best voor iets gedaan hebt en het toch niet goed genoeg was. Je werd uitgefoeterd of begon daar op dat moment zelf mee om de reactie van anderen al op voorhand te verzachten.

Klinkt dat bekend? Als dit herkenbaar is voor je, dan is het heel erg belangrijk dat je begrijpt dat jij als je je best hebt gedaan, je best hebt gedaan. En dat is per definitie goed, ondanks wat anderen daarover te zeggen hebben.

Het probleem ligt dan waarschijnlijk ook eerder bij de ander. En dat is iets voor die persoon om zelf aan te werken (ook niet jou verantwoordelijkheid dus)

Klinkt nog steeds makkelijker dan het is?

Ja dat geloof ik meteen. Je moet je hele denkwijze over jezelf aanpassen om in staat te zijn jezelf te vergeven. Dus als je denkt dat er een kort en eenvoudig antwoord is op de vraag “hoe vergeef ik mijzelf” dan zal ik je waarschijnlijk teleur moeten stellen.

Je hele denkwijze veranderen?? Hoe dan?

Nou dat begint vaak met hoe het is ontstaan, hoe je een “verkeerde denkwijze” hebt ontwikkelt. Namelijk door herhaling, herhaling, herhaling.

Je hebt voor jezelf, in je eigen hoofd heel vaak voor jezelf herhaald dat je niet voldoende goed functioneert. Door jezelf uit te foeteren, of door jezelf te vertellen dat je bijvoorbeeld “geluk” hebt gehad terwijl je er misschien wel heel hard voor gewerkt hebt enzovoorts.

Hiermee heb je jezelf constant lager in waarde gemaakt voor jezelf en daardoor kwam je in een vicieuze cirkel terecht.

Op dezelfde manier kun je dat ook omdraaien.

Dus door jezelf steeds opnieuw te vertellen dat je het wél waard bent om complimenten te ontvangen. Of door jezelf regelmatig een complimentje te geven in plaats van jezelf uit te foeteren als je dingen niet naar wens deed.

Zeg je gewoon iets als “dat heb ik toch best goed opgelost zo” of “ik ben hier eigenlijk best goed in”.

Natuurlijk snap ik dat dat niet altijd van toepassing is. Wanneer je echt iets verpest hebt door een misschien wat egoïstische actie of domme fout. Dat gebeurt iedereen wel eens. Echt, dat maakt jou niet stommer of slechter dan anderen.

Juist op die momenten is het belangrijk dat je het gaat omdraaien. Dus niet beginnen met jezelf uitfoeteren, maar doordring je van het feit dat iedereen weleens zoiets heeft.

En dat het een “leermoment” is in plaats van een “strafmoment.” Doe dit soort dingen met dezelfde regelmaat als waarmee je jezelf gewend bent naar beneden te halen. (Dus eigenlijk gewoon in plaats van.)

Nog steeds niet duidelijk?

Hoe vergeef ik mijzelf?

Ja ik kan me dat goed voorstellen. Het is ook iets wat veel oefening vergt, maar zie het zo, als het makkelijk was zou iedereen het wel zo doen. Je moet ook wel echt aan jezelf willen werken natuurlijk.

Maar goed het feit dat je hier nu zit en dit aan het lezen bent is een heel goede eerste stap in dit proces. Je bent voor jezelf al echt aan het werk hier iets mee te gaan doen. Jezelf vergeven begint dus met jezelf af en toe een compliment te geven.

En voor het geval je dat tot nu toe zelf nog niet gedaan hebt. Hier alvast een compliment van mij:

“Je bent al hele goede keuzes aan het maken om beter voor jezelf te zorgen”

Oeh, en nog een! “je neemt zelf actief initiatief om jezelf te verbeteren, maar weinig mensen doen dit en dat verdient echt een pluim!”

Autosuggestie

Ja zo heet dat dus officieel, autosuggestie. Je eigen gedachten bepalen voor een heel groot deel, zo niet volledig, je geestelijk en lichamelijk welzijn.

Wanneer jij nog steeds met de vraag rondloopt “hoe vergeef ik mijzelf”, is dat ook een vorm van autosuggestie. Je “leert” jezelf in wezen dat jij jezelf geen antwoord op die vraag gaat geven.

Zelfs niet wanneer je daar wel actief in bent. En dat is natuurlijk zonde. Dus begin er eens mee dat voor jezelf anders te gaan formuleren. In het stuk positief denken  ga ik daar ook wat meer op in.

Dus herhaal de positieve gedachten en uitspraken veel voor jezelf. En dan vooral die met betrekking tot jezelf.

Hoe vergeef ik mijzelf met autosuggestie?

Wat hierbij kan helpen zijn affirmaties. En ja ik weet hoe dat klinkt, vooral voor iemand die een negatief zelfbeeld heeft en zichzelf maar moeilijk kan vergeven. Maar affirmaties zijn wat dat betreft heel behulpzaam in dit proces. Jezelf vergeven begint met stoppen jezelf te straffen.

Een goede manier om je eigen affirmaties te vormen is om jezelf als het kind te zien wat je was. En jezelf als de volwassene die je nu bent mild toe te spreken en een hart onder de riem te steken.

Dan zou je dingen zeggen als “je bent gewoon goed zoals je bent” of het is helemaal niet erg om af en toe een foutje te maken” of  “als je niet beter kon heb je je best gedaan en dat is heel goed”. Nou ja wat je verder voor jezelf nog kunt verzinnen  zolang het maar mild en positief is.

Hoe vergeef ik mijzelf? Herprogrammering!

Je kunt dit ook heel goed toepassen tijdens meditaties. Wanneer je geest kalm is kun je je geest namelijk heel goed “her-programmeren” zogezegd. Je doordringt jezelf als het ware met dat waar je dan mee bezig bent en zo kun je dat steeds meer laten gelden.

“Als je in alle rust een taart wilt bakken lukt dat veel beter dan wanneer je dat tussen de bedrijven door in een rommelig en druk huishouden wilt doen.”

Wanneer je dan heel bewust jezelf goede dingen toespreekt/denkt kan dat veel beter binnenkomen. Beter dan wanneer je dat dus “tussen de bedrijven door” probeert toe te passen.

Zo kun je zelfs wanneer je ergens niet goed in bent, jezelf daar beter in maken door dat jezelf te vertellen tijdens meditaties. “Ik ben in staat een planning te maken en mij daaraan te houden” of “Wanneer ik trek heb, eet ik een appel of drink ik een glas water” Ah goed, ik denk dat het wel duidelijk is. “You name it”

Om jezelf te vergeven kun je dan bijvoorbeeld voor jezelf herhalen dat je alles steeds met de beste intenties hebt gedaan. Dus wanneer je dan jezelf afvraagt “hoe vergeef ik mijzelf?” Dan is meditatie in combinatie met autosuggestie wel een hele goede manier. En een goede oefening voor, nou ja eigenlijk voor de rest van je leven.

Ja de juiste keuzes nu, maken de rest van je leven een heel stuk aangenamer.

Wacht niet langer en geef jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.