Je eigen verantwoordelijkheid nemen

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Je eigen verantwoordelijkheid nemen, doe je dat niet allang? Tjah over sommige dingen heb je gewoon niet de controle toch? (En het zijn vaak de anderen die dat eens zouden moeten leren.)

Maak eens een lijst met alle oorzaken en redenen waarom jou leven niet helemaal is zoals jij dat het liefst zou willen.

verantwoordelijkheid nemen

Staan je ouders op die lijst?

Staat je relatie op die lijst lijst?

Staat je werk op die lijst?

Hoe vaak sta JIJZELF op de lijst?

Ik heb nieuws voor je.

Niets anders dan jijzelf is de reden dat je niet helemaal het leven hebt dat je het liefst zou willen. Het wordt tijd om eens voor jezelf te gaan kiezen. Jij moet je eigen verantwoordelijkheid nemen.

Inhoudsopgave

Ik kan er echt niets aan doen

Toch is het jou eigen schuld dat de dingen niet zijn zoals je zou willen. Das vervelend he, maar toch is het zo. Maar schaam je niet. Ongeveer 90% van de wereldbevolking is hier debet aan. Nou ja, heel erg veel mensen in ieder geval. (pin me niet vast op dit getal, ik baseer dat op mijn eigen observaties in de wereld en media en mijn eigen omgeving)

En ik hoor je denken. “ja maar ik kan er echt niks aan doen dat ik ziek ben geworden” “ik kan er niks aan doen dat die persoon zo lelijk tegen me deed”. Maar het waren echt jou eigen keuzes die je brachten waar je nu bent uitgekomen. Het is altijd je eigen verantwoordelijkheid hoe het met je gaat.

verantwoordelijkheid nemen

En nee, je hebt niet de controle over alles wat er in je leven gebeurt, zeker niet als kind. Maar je hebt wel de keuze over hoe je daar mee omgaat als je ouder wordt en dus bewust keuzes kunt gaan maken.

Hoe je daar dán mee omgaat is veel meer bepalend voor waar je uitkomt dat wat het is dat je “overkomt”. Dan is het een kwestie van je eigen verantwoordelijkheid nemen. Dingen “overkomen”ons echt maar heel zelden.

Je eigen verantwoordelijkheid nemen

Ja en ik blijf vallen over het woordje “overkomen” omdat ik niet denk en ervaar dat dingen mensen zomaar “overkomen”. Ergens is er namelijk een keuze geweest die heeft bepaald dat je in de situatie terecht kwam waardoor je dit kon overkomen.  En dat is niet slechts één keuze geweest.

Je hebt voordat je iets “overkwam” heel waarschijnlijk meerdere signalen gehad dat er iets (naars) te gebeuren stond. Dat het gevolgen zou gaan hebben, zoals alles in het leven. En toen heb je ook steeds de keuze gemaakt deze koers te varen en de signalen te negeren of te laten voor wat het was. Waarom je die keuze maakte is altijd binnen jou macht geweest.  Dit was jou eigen verantwoordelijkheid.

De consequenties

Dat kan zijn geweest om een ander te beschermen, of om iets wat je lief hebt niet kwijt te raken. Misschien had je gewoon geen zin om ergens over na te denken. Maar waarom het ook was, dat zijn JOU keuzes geweest. En de consequenties voor die keuze zijn dus óók door jou gekozen.

Wanneer je dus ontzettend de balen hebt van je huidige situatie, bedenk je dan goed dat dat de consequenties zijn van al je eerdere keuzes. En wanneer je echt uit je huidige situatie wilt zul je dus in het vervolg andere keuzes moeten maken.

Maar waar het over gaat is dat het jou eigen verantwoordelijkheid is.

  • Niet die van je nare jeugd
  • Ook niet die van die verschrikkelijke ex-partner
  • Het is ook niet de schuld van jou baas
  • Of van de buurman

Jij moet hiervoor jou eigen verantwoordelijkheid nemen. Je omgeving en jou “daders” gaan niet de verantwoordelijkheid aannemen en dragen over hoe jij hiermee omgaat. Daar heb je ook niets aan al zouden ze dat doen. Jij gaat daar helemaal zelf over.

keuzes maken

Ja, nu hoor ik je denken, “ik kan toch niet alle keuzes zorgvuldig afwegen?”. Wellicht ben je zelfs iemand die nooit gemakkelijk keuzes maakt. Keuzestress!!

Bedenk je dan dat het er altijd op neer gaat komen dat het jou keus is. Jij kiest voor iets, dan kies je dus niet voor het ander. Wees je ook bewust wat het is waar je voor kiest. Dus zorg dat je goed geïnformeerd bent.

Wat jij nodig hebt

wegwijsbord

Dat is waarom het zo belangrijk is dat jij weet wat je nodig hebt. Als jij namelijk goed weet wat je wilt kun je een veel betere keuze maken. Je kunt je keuze baseren op dat waar jij behoefte aan hebt.

Als jij op een splitsing staat en rechtsaf zie je een modderpad richting een donker bos met daarachter een berg. Maar linksaf zie je een asfalt-weg, met hier en daar een boom, omgeven door grasvelden richting een dorpje.

Dan lijkt de keuze voor de hand te liggen. Maar als jij van jezelf weet dat je snel verveeld bent en een uitdaging zoekt wordt de keuze misschien toch anders.

Kijk en je kunt altijd nog de keuze maken je om te draaien en een andere richting te kiezen. Maar wees je er altijd van bewust dat jij in de eerste instantie zelf de verkeerde keuze maakte. Niet je vrienden die je uitdaagden of uitnodigden. Niet de mensen uit je verleden die je altijd vertelden dat je jezelf altijd in de problemen werkte, of juist nooit iets durfde. Jijzelf, jij maakt de keuzes.

Afschuiven

Als iemand een verkeerde keuze van zichzelf afschuift op jou begrijp je ongetwijfeld heel goed dat dat niet klopt.

Jij hebt geen controle over de keuze van de ander, die heeft zelf die fout gemaakt enzovoorts. Maar waarom doen we dat dan zelf zo gemakkelijk? Waarom geven we anderen en omstandigheden zo makkelijk de schuld van onze eigen fouten?

Heel eenvoudig gezegd, omdat we van binnen naar buiten kijken. Onze ogen zijn naar buiten gericht. Daarmee zien we anderen en hun innerlijke beweegredenen makkelijker dan die van onszelf.

Daardoor zie we dus de omstandigheden die ons belemmeren ook veel eerder dan onze eigen belemmeringen. Wat er in onszelf zit waardoor we niet de juiste keuze voor onszelf kunnen maken.

Dat is ook niet erg, want zoals ik al zei, heel veel mensen zullen dit herkennen. Maar het is wel iets om je van bewust te blijven. Dit kan je namelijk behoorlijk onzeker maken over wat je wanneer moet doen.

Werk aan je zelfvertrouwen.

En onzekerheid (en dus gebrek aan zelfvertrouwen) is daarmee ook voor de meeste mensen de reden dat ze zo veel moeite hebben hun persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen.

Wanneer je namelijk echt oprecht en 100% zeker bent van jezelf en jou keuzes is zelfs “de verkeerde keuze”geen probleem meer. Je kunt dan eenvoudig de verantwoordelijkheid daarover op je nemen. Omdat je wist, weet en altijd zult weten dat jijzelf die keuze maakte, met alle gevolgen van dien. Je zult echt gaan leren van je eigen fouten en gemakkelijker je eigen verantwoordelijkheid nemen.

E-cursus

Een goede manier om zelfverzekerder te worden is door middel van de e-cursus van Frank de Moei. Ik heb inmiddels al vaak naar hem verwezen en dat doe ik heel bewust. Zijn e-cursus blijvend zelfvertrouwen is namelijk echt iets van kwaliteit. Het zal je helpen tot de inzichten te komen waarmee je bewuster en zelfverzekerd in het leven zult komen te staan. Iets mooiers kun je jezelf niet geven

Het is een cadeau aan jezelf dat blijft geven omdat je hier voor de rest van je leven baat bij zult hebben. En dat voor minder dan de prijs van een avondje uit.

Waar wacht je nog op? Geef jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.