Jeugdtrauma

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Meestal als je het hebt over een jeugdtrauma dan is dat een lastig onderwerp. Dat is ook logisch natuurlijk.

Maar wat nou als we het over een andere boeg gooien? En een jeugdtrauma gaan beschouwen als iets wat ons kan helpen in plaats van tegenwerken.

Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Maar wanneer je dat gaat doen zul je snel merken dat dat heel waardevol is. En dat je voor jezelf een deur hebt geopend waarvan je niet had gedacht dat die er nog was. De deur naar een veel prettiger leven.

Inhoudsopgave

Wat is een (jeugd)trauma?

Niet zo lang geleden was getraumatiseerd getraumatiseerd en klaar. Dan had je P.T.S.S., Posttraumatische stressstoornis. Tegenwoordig is er een onderscheid gemaakt tussen de verschillende vormen van trauma. Zo heb je:

  • Het enkelvoudig trauma

    Een trauma als gevolg van een extreme nare en op zichzelf staande gebeurtenis. Zoals een auto ongeluk, het slachtoffer zijn van een geweldmisdaad of verkrachting, een natuurramp, en bedrijfsongeval enzovoorts.

  • Het oorlogstrauma

    Wanneer soldaten in een oorlogsgebied worden geconfronteerd met de nare beelden van massamoorden onschuldige slachtoffers of sadistische leiders enzovoorts.

  • Het complex of jeugdtrauma

    Een complex trauma ontstaat wanneer iemand gedurende een langere periode als kind (jeugdtrauma) of volwassene aan lichamelijke of psychische mishandeling is blootgesteld. Zonder een mogelijkheid aan de situatie te kunnen ontsnappen.

Haal de zwaarte eraf VOOR JEZELF!

Ikzelf ben een ervaringsdeskundige op het gebied van het complexe trauma. Ik heb inmiddels al heel wat jaren therapie gehad. En ik mag wel stellen dat ik daar behoorlijk wat wijsheden en dooddoeners heb geleerd.

Het allerbelangrijkste wat ik in dit artikel wil meegeven is dat de zwaarte rond een jeugdtrauma eraf kan en moet. Alleen zo kun je verandering in je leven toelaten.

Het is een zwaarte die vaak in je jeugd (bij een jeugdtrauma) of op latere leeftijd (in bijvoorbeeld een gewelddadige relatie) het hele lichaam en de hele geest heeft overspoelt als een laag teer.

Je ervaart veel angsten en twijfels. Hoop is slechts een woord en je hebt ontzettend veel moeite om vertrouwen te ervaren. Niet alleen in anderen of de zaken van het leven maar ook in jezelf. Je voelt je altijd “on edge” en hebt weinig of geen controle over je eigen emoties. Natuurlijk wordt het leven dan heel zwaar.

Ik ben zelf overtuigd dat dit voor iedereen die hiermee te kampen heeft kan veranderen. En dat je er dan vervolgens ook sterker uit komt. Sterker dan je nu misschien van jezelf zou vermoeden.

Het zit in je DNA

DNA

Er is (vanaf 2016) onderzoek gedaan door Marco Boks (UMC Utrechts hersencentrum) naar het effect van een jeugdtrauma op het DNA.

En wat blijkt, je DNA past zich dus letterlijk aan wanneer je een jeugdtrauma hebt ervaren.

Nu wordt er door deze ontdekking nog altijd onderzoek gedaan naar de gevolgen daarvan. Want waar ze eerst dachten dat je hierdoor als volwassene juist meer kans hebt op psychische klachten. Hebben ze nu ontdekt dat het je juist veel sterker maakt.

De mensen die door hun jeugdtrauma niet die aanpassing in hun DNA hadden ontwikkeld waren juist degenen met psychische klachten. Deze aanpassing in het DNA is dan gelukkig nog steeds te maken. Alleen is dat soms wel een intensief en langdurig proces.

Jeugdtrauma en toxische gedachten

Maar dat is het met teer, (om even in die vergelijking te blijven) dat laat zich niet gemakkelijk verwijderen. Maar eenmaal verwijderd ben je een stuk lichter en heb je minder last van de toxische gedachten die het met zich meebrengt.

En dat is dus ook zoals ik het (na veel therapie en zelf onderzoek) heb ervaren. Ik kan nu ook de zonnige kant van het leven weer zien. Dat stelt mij in staat veel betere keuzes te maken. Niet alleen voor mijzelf maar daarmee ook voor mijn omgeving

Ikzelf heb dit proces op latere leeftijd ook doorlopen en ben heel erg blij en trots op mijzelf dat ik dit gedaan heb.

Nu kan ik mijn jeugdtrauma dus ook zien als een goed iets. Zonder die ervaring had ik nu niet zodanig bewust in het leven kunnen staan. En neem nu van mij aan dat het de moeite meer dan dubbel en dwars waard is.

Zelf kiezen

Het is hiervoor wel heel belangrijk dat je dit zelf wilt. Niemand kan jou hiertoe dwingen. Je omgeving kan je hierin steunen. Maar uiteindelijk ben jijzelf degene die de actie moet ondernemen. Er is niemand die dit voor je kan doen.

En neem van mij aan spijtbetuigingen of excuses gaan jou niet geven wat jij nodig hebt om te herstellen. Het kan je gevoel hooguit tijdelijk verzachten. Dus onderneem actie om jezelf te helpen!

Jij kunt na je jeugdtrauma echt een gelukkig en goed leven hebben. Je bent niet je nare gedachten, je hebt ze alleen. Dat is die laag teer.

kaars

Focus

Nu kun je je op die laag teer gaan focussen, maar onthoud heel goed: “alles waar je de focus op hebt groeit”. Dus focus je jezelf op alle nare gedachten, je laag teer? “Ik heb een jeugdtrauma en ben een slachtoffer”. Of focus jij jezelf op dat wat jij wilt dat groeit? “ik kan mijzelf een geweldig en gelukkig mens laten worden, zijn en blijven”, een veel positievere gedachte.

En misschien voelt het niet alsof jij die macht in je hebt.. Maar wees je ervan bewust dat dat die laag teer is. Iedereen heeft dit in zich. En als ik het kan..

Begin met werken aan jezelf en geef jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.