De mindset van succes

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Succes betekent voor iedereen iets anders, voor de een is het verdienen van veel geld en teken van succes. Maar voor een ander kan dat simpel het gevoel van vrijheid zijn of bijvoorbeeld stoppen met roken. Wat het ook voor jou betekent, het zit allemaal in de juiste mindset.

Inhoudsopgave

Wat is precies een mindset?

Een mindset is eigenlijk een beetje zoals het woord zegt.

mindset

Je stelt (“set”) je hersenen (“mind”) in op een bepaalde uitkomst. Dus wanneer je bijvoorbeeld van plan bent iets te doen waar je tegenop ziet. Dan stel je je in op een negatieve uitkomst. Je ziet er niet voor niets tegenop.

Iets kan pijnlijk zijn of erg lastig waardoor je bang bent om te falen. Misschien vertrouw je niet voldoende op je vaardigheid iets succesvol te laten verlopen. In weze is alles wat ervoor zorgt dat je ergens tegenop ziet al een negatieve mindset.

Maar dit werkt natuurlijk ook de andere kant op. En dat is ook iets wat je actief kunt omdraaien voor jezelf. Dus: Je ziet ergens tegenop, in eerste instantie is je mindset negatief. Maar dan.

Het is niet erg maar soms zelfs goed om eerst te falen, zo heb je een beter beeld van dat wat je te wachten staat. En zo krijg je meer kennis om het een volgende keer of op een later moment beter te doen. Of aanpassingen te doen waardoor je resultaten beter worden.

Iets wat pijnlijk is of fysiek misschien wel blijvend ongemakkelijk doe je ook niet als het niet op de een of andere manier een winst zou opleveren. Het kan levensreddend, verlengend of verrijkend zijn. Stel je dan daar op in.

Doe dit vóórdat je gaat doen waar je tegenop ziet en je zult merken dat je er op een bepaald niveau voorbij kunt kijken en uit kunt kijken naar de uitkomst. Je hebt je mindset dus aangepast.

Het klinkt zo lekker simpel en dat is het eigenlijk ook.

Maar op die manier is alles simpel als je weet hoe het moet.

Er zijn ook mensen die het helemaal omdraaien, die hebben altijd “pech”.

Mindset voor falen.

Je kent het vast wel, die mensen die overal leeuwen en beren op de weg zien. Kijk, het is natuurlijk realistisch je van te voren een duidelijk beeld te vormen van wat je te wachten staat. Maar voor sommige mensen betekent dit dat alles wat mis kan gaan eerst uitgebreid de revue passeert.

Op die manier kun je natuurlijk van alles iets maken om tegenop te zien. En nogmaals, het is niet erg om realistisch te kijken naar wat er mis kan gaan. Maar houd dan de focus op de goede en positieve uitkomst van acties en handelen.

Bedenk je en ga bij jezelf na hoe het voelt om succes te hebben. In plaats van je op voorhand, bij wijze van spreken, al neer te leggen bij het mislukken van de dingen in je leven.

Self fulfilling prophecy

Er zijn inmiddels natuurlijk talloze richtlijnen ontwikkeld en handleidingen om succesvoller in het leven te staan. En allemaal volgen ze het zelfde principe. Dat principe is gebaseerd op “the self fulfilling prophecy” De zelf vervullende voorspelling. Dat houd in het kort in dat je krijgt wat je denkt en verwacht.

Verwacht je dus pech te hebben, dan zul je ook pech hebben, maar verwacht je geen problemen en een soepel verloop, dan zal dat het ook worden.

Maar hoe zit dat dan als dat “mislukt”?

Ik zie dit in mijn omgeving regelmatig gebeuren:

Je begint ergens aan en hoopt op een goede uitkomst.  Realistisch als je bent passeren enige doem scenario’s de revue, maar jij houd voet bij stuk en blijft hopen op een goede uitkomst.

Hoe vervelend het ook klinkt, hoop is geen overtuiging en juist overtuiging heb je nodig. Hoop staat aan het begin van overtuiging. Maar het is nog te vaak vanuit een “faal gedachte”.

In de roos

Je moet werkelijk verwachten en voelen dat iets gaat slagen.

Waarom “hoop” je op iets? Omdat je doordrongen bent van hoe het ook mis kan gaan! En nogmaals er is niets mis met de realiteit erkennen. Een chronische ziekte blijft een chronische ziekte, en vanavond gaat de zon hoe dan ook weer onder (als je in Nederland woont in ieder geval).

Maar met een chronische ziekte is goed te leven. (in sommige gevallen zelfs zonder de symptomen) Zodra je jou juiste weg daarin vind. En een zonsondergang is een van de mooiste dingen die we elke dag gratis en voor niets krijgen. (en morgen komt ook hoe dan ook de zon weer op)

Positief denken

Dit is de sleutel en nogmaals het klinkt allemaal heel makkelijk en dat is het ook! Wanneer je nu echt in die mindset van succes wilt komen is dit een goed begin. Telkens voordat je iets zegt of een besluit neemt, neem je eventjes tijd voor jezelf.

Dat kan, met enige oefening al met 10 seconden. Ga voor jezelf na of de gedachte die je erover hebt positief is of positiever kan. En nogmaals houd het natuurlijk realistisch.

Voorbeeld:

mindset

Vraag: “Laat jij de hond straks even uit?”

Gedachte: “nee, het regent en ik heb het te druk en geen zin…enz. enz.”

10 seconden: “Ja, ik kan wel even frisse lucht gebruiken en 15 minuten mijn gedachten verzetten is ook wel even goed of fijn” of “Ik kan gewoon een regenjas aantrekken en dan ben ik straks weer blij dat het gedaan is en gaat de hond ook weer rustig liggen” enz. enz.

Vooral als je begint hiermee te oefenen is het belangrijk dat je ook positieve termen gebruikt voor jezelf. Dus niet “ik hoop dat het niet mislukt” of zelfs “dit kan niet mislukken” maar “ik weet dat ik dit kan!” of “het komt sowieso goed

Oefening baart kunst

Dit is natuurlijk iets waar je, als je vaker in die negatieve gedachtegangen zit, goed mee kunt oefenen. Wanneer je hier wat meer leidraad in wilt hebben kun je ook nog de SMART methode gebruiken. Dit kan je ook helpen met het voor jezelf duidelijker stellen van je doelen. En zo dus ook het bijstellen van je mindset.

Ook in een meer algemene vorm kun je goed oefenen met positief denken. Veel mensen zijn bijvoorbeeld ook wel bekend met een najaars-of winter depressie. Je gedachten positief houden kan hier ook goed bij helpen.

Wanneer het regent en lang donker is kun je daar verschillende negatieve gevoelens bij hebben. Regen is nat en vies en koud en dan de koude donkerte buiten enz enz.

Of je blijft lekker binnen en zet een lekker bakje voor jezelf, dekentje erbij, niks meer aan doen!

Zo kun je jezelf al een goede zet geven in de juiste richting, dus positief denken!

Succesvol worden

En dan heb je het helemaal door, je hebt je gedachten steeds meer onder controle. Dan wordt het eens hoog tijd voor dat succesvolle leven waar je al die tijd al op wacht. Succes in de liefde, succes op je werk of financieel succes of zelfs gewoon succes in “kunnen zijn wie je bent”.

Daar komt weer die mindset bij kijken. Je hebt jezelf geoefend in het positief denken. En nu ga je je oefenen in het verder instellen van je gedachten. Op een positieve basis is het namelijk veel makkelijker en succesvoller succes bouwen dan op een negatieve basis.

Waarin wil je succesvol zijn?

mindset

Ga na wat jij het liefst zou willen als je geen rekening zou hoeven houden met geld of je omgeving. Zo kun je beginnen je succes te visualiseren. Kun je niet goed visualiseren schrijf het dan op in korte en duidelijke zinnen of woorden. Of maak een mooie collage. Beschrijf en/of visualiseer wat het is dat je wilt. En als je lef hebt doe er dan nog een schepje bovenop.

Bijvoorbeeld:

Ik wil graag in een mooi vrijstaand huis wonen. Visualiseer dat huis, of zoek een plaatje van een huis wat je mooi vind. Bedenk je nu dat dat huis best wel een grote tuin rondom kan hebben, zeg een hectare. (als je toch bezig bent) Of aan het water staat. En dat er een fijne mooie auto voor de deur staat, of zelfs in de garage. Mooi sierhek er omheen. Enzovoorts.

Dat is toch wat anders dan dat vrijstaande huis aan de overkant van de straat nietwaar?

Of wil je graag op reis? Dan heb je misschien geen huis of auto nodig, maar wat dan wel? Nou ja, je snapt de richting wel denk ik. Denk niet in beperkingen maar in mogelijkheden. Stel je mindset dus zo in.

De kans is namelijk heel groot dat jou gedachten beperkt zijn door jou omgeving.  Dat je gedachten maar een heel erg klein facet beslaan van alle mogelijkheden die er op deze aarde voor je zijn. Want in weze zijn de mogelijkheden eindeloos.

Laat je inspireren

Laat je eens echt inspireren door boeken, televisie en andere media. Dat klinkt natuurlijk als iets heel vanzelfsprekends, maar dat is vaak niet zomaar het geval. Ga jezelf bijvoorbeeld niet vergelijken, dat is namelijk iets heel anders dan je ergens door laten inspireren.

Ga ook op zoek naar iets dat bij je ambitie en wensen past. Maar verbreed je horizon eens wat, doe eens iets nieuws en ontdek eens nieuwe plekken of misschien vaardigheden die je hebt.

Raak je bewust van je mogelijkheden. En natuurlijk is het doen van nieuwe dingen vaak spannend en soms zelfs heel eng. Maar vergeet nooit dat het altijd beter is om iets geprobeerd te hebben en gefaald te hebben, dan dat je uit angst voor falen nooit van de bank kwam.

Mindset van overvloed

Voor sommige mensen klinkt dit als iets magisch en onrealistisch. Maar niet alleen de mogelijkheden zijn eindeloos. Te veel mensen leven nog in een “mindset van gebrek”. Veel mensen gaan er vanuit dat alles op kan of over gaat. Dat er een bovengrens is op dat waar jij recht op hebt. Maar wat nou als dat niet zo is? Wat als er voor iedereen overvloed bestaat?

Dit gaat niet eens over geld of spullen, dit heeft te maken met rijkdom. En ja, rijkdom betekent voor veel mensen geld en spullen, maar rijkdom is ook liefde en vrijheid.

Dankbaarheid in je mindset

De “kleine” dingen in het leven zijn vaak een stuk groter dan je zou denken. Heb jij een werkend lichaam, een dak boven je hoofd, drinkwater ter beschikking en eten in de koelkast? Dan heb je al heel veel rijkdom. Stel je maar eens voor dat je dat ineens helemaal kwijt zou zijn?

In wezen zijn de beperkingen die je nu misschien ervaart gebaseerd op een keuze die jij zelf hebt gemaakt.

Je kiest ervoor de beperkingen die je hebt toe te laten en een beperking te laten zijn. Vaak gebeurt dat wanneer mensen beginnen met klagen, in plaats van dankbaar te zijn voor alles wat ze wel hebben.

Kijk, ik begrijp heus wel dat zelfs ondanks alles wat je hebt om dankbaar voor te zijn, je je dag soms gewoon niet hebt. En dat is helemaal niet erg als je dat dan even wilt uiten.

Maar vergeet niet hoe goed je het over het algemeen eigenlijk hebt, zeker in vergelijking met en hoop mensen op andere plekken in de wereld. Dus kijk eens naar je leven vanuit een ander perspectief.

Kijk niet naar wat je niet hebt, maar kijk naar wat je wel hebt.

Wees dus dankbaar

Het begint dus met dankbaarheid. Als je dankbaarheid voelt voor wat je hebt, raak je je ook bewust dat er nog veel meer van dit alles is. En dat het er ook gewoon voor iedereen is.En wanneer jij wet hoe dit werkt weet je ook hoe je het voor jou kunt laten werken.

Kom uit de mindset van gebrek en ga voor overvloed en succes. Wees dankbaar voor wat je hebt-en kunt krijgen. En raak in staat mensen te helpen die hier nog tegenaan lopen. Voel de dankbaarheid dat je nu mag zijn wie je bent op deze plaats en met deze overvloed ter beschikking.

De mindset van succes!

internet succesgids

Nooit meer werken met de internet succes gids

Maak kennis met Jacko Meijaard en leer hoe ook jij nooit meer hoeft te werken!

Yes! Ik ga leren hoe ik geld kan verdienen op het internet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.