Geld maakt gelukkig?

Of was het nou armoede maakt ongelukkig?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Geld maakt gelukkig! Of niet? Voor veel mensen is het een heel gewoon geworden vraagstuk. Maakt geld gelukkig? Maar in de zoektocht naar wat gelukkig zijn betekent is dit natuurlijk ook een vraag die niet te vermijden is.

Inhoudsopgave

Geld is belangrijk.

Ja natuurlijk! In deze maatschappij kan eigenlijk niemand helemaal zonder geld rondkomen. En in zijn of haar eerste levensbehoeften voorzien.

Maar sommige mensen dromen ervan om te kunnen leven op een plek waar geld geen rol speelt. En soms krijgen mensen dat ook daadwerkelijk voor elkaar. Of nou ja, in ieder geval een plek waar geld een hele kleine rol speelt. Maar dan is er nog steeds zoiets als bezit een vorm van ruilhandel een andere versie van “geld”.

Bezittingen

Maakt het hebben van meer bezittingen dan gelukkiger? Rijker? Of juist het hebben van minder bezittingen? Wil je veel “handel” kunnen verrichten of interesseert dat je niet en ga je alleen voor dat wat je echt nodig hebt? Wat maakt het verschil tussen minimalisten en “hoarders”?

Dat is dan waarschijnlijk de overtuiging of geld al dan niet gelukkig maakt. En wellicht dat je het aan beide kunt vragen en hetzelfde antwoord krijgt. Maar het verschil is natuurlijk duidelijk te zien in iemands afhankelijkheid van spullen (geld) of niet. Daar is natuurlijk niets mis mee, laat ik dat duidelijk stellen. Er is namelijk altijd meer dan genoeg voor iedereen.

Het heeft alleen alles te maken met hoe je daar zelf tegenover staat. En hoe je mindset met betrekking daartoe is.

Maakt geld gelukkig

Mogelijkheden

Meer geld betekent natuurlijk ook meer mogelijkheden, gemak zogezegd. Dingen zijn een stuk makkelijker voor elkaar te krijgen met, dan zonder geld. Ga maar eens een was doen zonder wasmachine. Of een lange afstand afleggen zonder vervoermiddel.

Dat is, samen met een dak boven je hoofd en eten voor het gezin, voor veel mensen dan ook het minimale. Geluk is voor veel mensen ook te vinden in reizen of luxe artikelen (bezittingen). Een auto met airconditioning. Een huis met een garage. De dingen die het leven aangenamer maken. De mogelijkheid om een aangenamer leven voor jezelf te creëren dus.

Vergelijken

twee auto's

Vaak wordt het aangename van het leven vergeleken met dat in andermans leven. Je zou dat ook wel willen, of bij jou gaat dat altijd veel moeilijker. Zij hebben meer geld dus zij kunnen zich dat veroorloven. Het geld groeit me niet op de rug. Enzovoorts. Maar als je stopt met dat vergelijken, kun je zomaar tot de conclusie komen dat je precies dat hebt wat je gelukkig maakt. En dat het bij de mensen die alles kunnen betalen ook niet altijd zo gezellig is in huis.

Maakt geld ongelukkig?

Je zou je kunnen afvragen of het hebben van veel geld je misschien zelfs wel ongelukkiger kan maken. Dat is natuurlijk ook geen vreemde gedachte. Vaak zie je mensen met veel geld veel meer en veel harder werken (voor dat geld). Daardoor hebben ze dan minder tijd voor hun gezin en andere privé behoeften.

Uitgeven

kluis

Dan heb je dus wel al dat geld, maar maak je geen gebruik van de mogelijkheden die dat biedt.. dan is dus alleen het hebben van geld geen voorwaarde voor geluk. Geld is namelijk zonder dat je het uitgeeft vrij weinig waard. Dat is natuurlijk niks nieuws.

Maar veel mensen vergeten dat aspect terwijl ze hard bezig zijn hun geld te verdienen. Of ze stellen het doen van leuke dingen uit tot later. Wanneer ze vinden dat ze genoeg geld bij elkaar verdiend hebben. Ja dan kun je wel bedenken dat later misschien wel nooit komt. Want wanneer is het dan genoeg?

Geld kan je gelukkiger maken wanneer je het daadwerkelijk uitgeeft aan dingen die je gelukkig maken. Een verre reis naar familie. Of een mooi huis om een gezin in te beginnen. Lekker uit eten met vrienden.

Toch worden mensen soms ook ongelukkiger door het uitgeven van geld “want dan blijft er minder over”

Andersom is het ook zo dat geld juist niet uitgeven ook zowel rust als onrust kan geven. Geld dat daar maar op de bank staat. En wat niet uitgegeven kan worden omdat daar gewoon geen tijd voor is, kan een schuldgevoel opleveren. Maar het kan ook rust geven. Je hebt dan tenslotte altijd wat achter de hand voor het geval de wasmachine kapot gaat of je een nieuwe auto nodig hebt.

Gelukkig zonder geld

Misschien is het niet zo dat geld ongelukkig maakt, maar dat mensen óók gelukkig kunnen zijn zonder geld. Rijkdom bestaat immers niet alleen maar uit geld of spullen, maar vooral ook uit liefde en geluksgevoel.

Zo zie ik ook vaak mensen die zonder geld op zo’n manier gelukkig zijn dat ze haast een soort “angst” ontwikkelen voor geld. Alsof geld het zou kunnen verpesten. Wat natuurlijk niet de schuld van geld is. Geld is tenslotte slechts papier, metaal, plastic of abstracte getallen.

Rijkdom in liefde en geluk staat daarom los van de rijkdom in geld en eigendommen. Geld en geluk zijn dus twee onafhankelijke begrippen. Dus nee, je hebt geen geld nodig om gelukkig te zijn, maar dan rest ons nog steeds de vraag “Maakt geld gelukkig?” Kan rijkdom je gelukkiger maken?

Rijkdom door gelukkig zijn

Laten we het eens omdraaien. Geluk is rijkdom. Wanneer je over deze rijkdom beschikt en je vind je passie kun je niet rijker worden dan dat. Wat dan vaak gebeurt is dat mensen dán beginnen geld te genereren.

De rijkste mensen ter wereld die “selfmade” zijn, dus die niet uit een rijke familie komen bijvoorbeeld. Die mensen leven hun passie. Dat zijn de mensen die niet alleen maar hard werken voor de kost.  Het zijn de mensen die met hun hobby hun geld verdienen. Zij hebben hun passie gevonden en hebben ontdekt hoe ze daar hun geld mee kunnen verdienen.

Deze mensen waren dus eerst sowieso al gelukkig, geld of geen geld. En die zijn vanuit die positie geld gaan verdienen.

Lifestyle en geld

Met de juiste lifestyle is geld slechts een bijkomstigheid. Wanneer geld niet het belangrijkste doel is kun je je beter focussen op je passie. En het volgen van je passie kan veel geld opleveren. Zo is dan het cirkeltje weer rond.

Het is namelijk vooral de focus die zorgt dat je ergens geld mee kunt verdienen. Een sterke lifestyle zorgt voor een goede focus. Het zorgt ervoor dat je keuzes maakt in het teken van het in stand houden van je lifestyle. En zeg nou zelf, als je een lifestyle hebt gevonden waar je echt gelukkiger van wordt hoe belangrijk is geld dan nog voor je?

luxe

Zoek jou ideale lifestyle.

Ga eens op zoek naar jou passie en zie hoe jij met jou geluk geld kunt gaan verdienen. Want geld maakt misschien niet gelukkig, maar geluk maakt wel geld! Je kunt succesvol worden met dat wat jou gelukkig maakt en wanneer je succesvol bent is rijkdom een automatisch gevolg zij het niet in geld dan in ieder geval in geluk.

In mijn artikel “de mindset van succes” ga ik hier wat verder op in. Het is belangrijk dat je gaat ontdekken wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Zo kun je ontdekken hoe je succesvol kunt worden. En zo kun jij ontdekken of “geld jou gelukkig kan maken” of dat “jou geluk geld kan maken.”

Jacko Meijaard

Deze man heeft een manier gevonden om zijn passie en lifestyle te gebruiken om meer geld te verdienen. Dit is een verhaal van passie en doorzettingsvermogen.

Maak kennis met Jacko Meijaard en ontdek hoe het niet geld was wat hem gelukkig maakte. Maar hoe hij met zijn passie wel meer geld kon genereren en zo de lifestyle van zijn dromen kon gaan leven.

internet succesgids

Nooit meer werken met de internet succes gids

Maak kennis met Jacko Meijaard en leer hoe ook jij nooit meer hoeft te werken!

Yes! Ik ga leren hoe ik geld kan verdienen op het internet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.