Opruimen geeft rust

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Als er iets is dat rust kan geven is het wel opruimen of, zoals het tegenwoordig populair genoemd wordt, ontspullen. Nu hoor ik je denken “ja dáág, ik ga mijn dierbare spullen toch niet weggooien.

Maar dat hoeft natuurlijk niet. Dingen die je echt dierbaar zijn die hoef je natuurlijk niet weg te gooien. Maar bedenk je wel: Het zijn echt maar spullen. De dingen die jij echt wilt herinneren of nooit wilt vergeten, die vergeet je echt niet.

Inhoudsopgave

Waarom opruimen?

De reden dat opruimen zoveel rust geeft, heeft te maken met de herinneringen die aan spullen zitten. En ook de verplichting die dat gevoelsmatig vaak meteen met zich mee brengt. De frustratie die daarbij hoort raak je kwijt wanneer je gaat opruimen.

Je bewaart iets “omdat je dat gehad hebt van…” of omdat “het je herinnert iemand te zijn” (die je misschien niet eens meer wilt zijn) Misschien herinnert het je aan een specifieke tijd in je leven. Of vind je het gewoon “te bijzonder/leuk/uniek/duur” om weg te gooien.

Met sommige dingen “moet je nog iets” bijvoorbeeld. (Al heb je dat al maanden/jaren onaangeroerd op dezelfde plek staan) Dat kan een boek zijn dat je nog moet lezen (al 5 jaar). Of een kastje wat je nog wilde opknappen en daar al jaren zomaar staat. Nou ja, ga maar na. Ik weet haast zeker dat iedereen wel zoiets in huis heeft.

Weg of bewaren?

opruimen

Nou goed dat kan natuurlijk allemaal en dat is denk ik ook wel herkenbaar voor veel mensen. Maar ga nu eens echt na voor jezelf. Hoe groot is de kans dat het eindigt als troep versus de kans dat het daadwerkelijk je leven verrijkt? Waarschijnlijk kom je snel genoeg tot de conclusie dat je het echt eens dringend moet gaan opruimen.

Kun je er misschien een ander blij mee maken? Of, in het ergste geval, zou een ander het met geld toe nog niet van je aannemen?

Sommige dingen bezit je nu eenmaal alleen maar. Niet omdat het je verrijkt. Niet omdat het je echt nog aanspreekt, maar puur omdat je het nog niet hebt weggegooid.

Waar begin je dan met opruimen?

Ga eens gewoon comfortabel zitten in je kamer en kijk eens om je heen. Ga eens na van alles wat je ziet. Hoe voelt het als je hiernaar kijkt? Voel je je blij? Misschien voel je je er (fysiek) ongemakkelijk bij. Bemerk je schuldgevoel of verplichting? En bedenk nu vervolgens; wat wil je voelen als je om je heen kijkt?

Nu ga ik er vanuit dat je op deze website bent omdat je juist niet allerlei negativiteit wilt voelen. Dus wanneer je merkt dat je je beter zou willen voelen wanneer je om je heen kijkt, is daar dus een kans voor verbetering!

Elke keer als je iets in je gezichtsveld krijgt waarbij je iets “moeilijks” voelt is het in wezen je “on-opgeruimde” omgeving die je belemmert. Dat gebeurt vrijwel altijd onbewust. Maar als je zo eens heel bewust om je heen kijkt merk je snel genoeg hoe veel dit kan zijn.

Als je namelijk bij, laten we zeggen 30% van wat je ziet een naar gevoel hebt, is het hoog tijd om te gaan opruimen en dingen te gaan weggooien. Je kunt zulke negativiteit in je leven missen als kiespijn!

De 7 gouden tips

Om echt een goede start te kunnen maken voor jezelf zijn er de zeven gouden tips. Hiermee heb je een goede houvast en kun je voor jezelf een sneeuwbaleffect creëren. Zo wordt opruimen een prettige activiteit en kun je snel en efficiënt te werk gaan in je eigen huis en leven.

7 Gouden tips om efficiënt te kunnen opruimen:

 • Pak je spullen 1x vast en besluit binnen 5 seconden.

Dit is belangrijker dan de meeste mensen zich beseffen. Het klinkt rigoureus, maar dat heeft een heel goede reden. Elke keer wanneer je iets vastpakt maken je hersenen als het ware een herinnering daaraan. Ook als dat twee keer kort achter elkaar gebeurt.

Hoe meer herinnering je hebt bij iets hoe harder het aan je “vastplakt”. Op het moment dat je dat dan ook nog tot je door laat dringen hecht je je nog veel meer. Dat maakt opruimen onnodig lastig. Dus 5 seconden vasthouden is méér dan genoeg.

 • Besluit van te voren wat sowieso weggaat.

Als je van te voren al van een (liefst groot) aantal dingen zeker weet dat je ze weggooit, ontstaat een sneeuwbal effect. Dat kun je in je voordeel gebruiken. Het ruimt zó lekker op en je krijgt letterlijk en figuurlijk weer ruimte in je gedachten en leven. Opruimen wordt steeds leuker!

 • Heb je het afgelopen jaar nog gebruik gemaakt van dit “ding” en was dat goed?

Dit is natuurlijk een wat meer voor de hand liggende, maar daarom ook een hele sterke. Als iets een jaar of langer in je huis is zonder dat het functioneel is, hoe belangrijk is het dan? Misschien vind je iets terug wat je al een poos kwijt was. Dat betekent eigenlijk niets minder dan dat je dus heel prima zonder datgene kunt. Het was al “opgeruimd”, nu is het misschien tijd dat je het  definitief gaat opruimen.

opruimen
 • Is het kapot, moet ik er al langer dan een half jaar “eigenlijk” iets mee, of is het vuil en versleten?

Ga eens na hoe groot de kans is dat je zoiets daadwerkelijk nog eens gaat gebruiken? Als die kans vrij klein is: “opruimen dan!”. Als je bang bent het te gaan missen, neem het dan eens in gebruik en ga eerlijk voor jezelf na waarom je het niet vaker gebruikte. Waarschijnlijk omdat het versleten, oud, vuil…enzovoorts is. Dus? Precies! Opruimen dan, weg ermee!

 • Herinneringen gebruik je niet, maar wil je ze nog wel?

Sommige dingen zijn geen gebruiksvoorwerpen, maar toch heb je ze wel wel “nodig”. Zoals oude foto’s en schilderijen. Of een oude kindertekening of het kaartje van de bioscoop waar je was op je eerste date met je huidige partner…enzovoorts. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar in wezen kun je alles een “functie” toekennen.

Maar hoe belangrijk is die functie? Was dat bioscoop kaartje wel van een date met je huidige partner? En zijn je kinderen nog steeds trots op hun tekening voor jou? Zijn de herinneringen bij de foto’s die je nog bewaart, dingen die je anders zou (willen) vergeten? Ken je de mensen op de foto’s misschien niet eens (meer)? Is het niet een tijd dat je die rommeltjes gaat opruimen?

Foto's en mannen handen die een foto vasthouden van een kind

Je moet natuurlijk niks, maar blijf hierin dus wel eerlijk richting jezelf.

 • Voordat je iets koopt gooi je eerst iets weg van dezelfde aard.

Gegeven dat je al wat op weg bent met het wegdoen van spullen. Nu wil je natuurlijk niet dat het weer opnieuw dichtslibt. Bedenk je dus goed vooraf hoe hard je iets nieuws nodig hebt. En gooi dan eerst iets ouds weg, of iets dat je het minst aantrekt of, of, of.. Nou ja je snapt het wel denk ik. Eerst opruimen dan aanschaffen.

 • Neem alleen waardevolle cadeaus aan.
Appeltaart

Dat klinkt heel flauw misschien, maar waarschijnlijk alleen voor jou. Als je lekker op weg bent met het opruimen van je overbodige ballast, wil je dat zo houden toch? Dus wanneer je jarig bent of er is een andere reden dat mensen je een cadeau willen geven. Wees dan duidelijk dat je geen rommel wilt. (dan liever niets)

Vraag om herinneringen ( bloemen, een dagje/avondje weg of gezellig diner.) Of spullen die je echt nodig hebt (een lekkere taart, cadeaubon, goed boek, gereedschap..) Maar wees duidelijk dat je geen “rommeltjes” meer in huis wilt.

Opruimen die handel!

Begin dus eens met het opruimen en wegdoen van nutteloze spullen en overbodige ballast. Je zult merken dat het een verslavende werking heeft. Het bevrijdende gevoel dat het je zal geven, werkt zo!

Want zoals ik al eerder noemde veel spullen hebben een bepaalde “lading”. Die lading komt daar door herinneringen die je er zelf mee hebt. Of ideeën die je er over hebt, plannen die je ergens nog mee hebt. Dit is allemaal ballast en frustratie als je voor die ideeën geen tijd hebt. Of als de herinneringen een naar gevoel vertegenwoordigen. Als een verantwoordelijkheid waar je geen tijd voor, of zin in hebt. Opruimen die handel!

Jou spullen, jou verantwoordelijkheid.

opruimen

Het fijnste van dit alles is dat jijzelf de enige bent die jou echt die verantwoordelijkheid oplegt. Jij maakt de keuze een voorwerp in huis te nemen. En jij maakt de keuze of je de verantwoordelijkheid die daarbij hoort navolging geeft. Dus wanneer je daar vanaf wilt heb JIJ de macht en vrijheid daar iets aan te doen. Het opruimen hiervan is aan JOU.

En dat is maar goed ook! Jij hebt de controle over de hoeveelheid verantwoording die je aanneemt of afdraagt (opruimt). Niemand anders! Ook wanneer iemand jou iets geeft. Dan geeft die persoon je in wezen zijn verantwoordelijkheid daarover aan jou.

Dat kan helemaal prima zijn als het om iets gaat dat voor jou grote waarde vertegenwoordigt. Iemand geeft jou een cadeau wat bij je past.  Maar het kan ook zijn dat iemand als het ware iets bij je “dumpt”. Dat hoeft niet eens bewust of expres te zijn. Maar als jij iets aanneemt dat niet bij je past, is de kans groot dat het toch ballast wordt.

Denk hier dus voor jezelf goed over na. Jij hebt de vrijheid die keuze voor jezelf te maken.

Moet je dan minimalistisch gaan leven?

Nou zeg ik niets over wat iemand wel of niet moet natuurlijk. Ik ga er vanuit dat iedereen die dit leest voldoende verstand heeft daar zelf een beslissing in te nemen.

Echter, een minimalistische lifestyle is niet voor niets steeds populairder aan het worden. Het geeft tenslotte veel rust en ruimte zowel in het hoofd als in de omgeving. Je kunt dan dus vanaf jou comfortabele plek in je kamer om je heen kijken en rust vinden. In plaats van al die spulletjes met die verantwoordelijkheden die daaraan “plakken”

Als je wilt opruimen of schoonmaken is het klusje ook veel sneller geklaard. Omdat er gewoon minder spullen zijn die van hun plek moeten of overbodig zijn.

Milieu

vuilnisbelt

Een andere reden dat meer mensen gaan opruimen en minimalistisch gaan leven is de steeds drukker wordende samenleving. Mensen raken sneller overprikkeld. Al snel zit je hoofd vol met bergen nutteloze informatie. Je vergeet belangrijke dingen, maar herinnert je wel de jingle van die bouwmarkt waar je toch nooit komt.  Ook de “koop mentaliteit”, spullen aanschaffen is nog nooit zo makkelijk geweest als in deze tijd.

Zo wordt opruimen ook steeds lastiger.

Overal wordt het nieuwste van het nieuwste aangeboden. Spullen worden bewust zo gemaakt dat ze na een paar jaar vervangen moeten worden enzovoorts.

En zo stapelt de troep zich op en niet alleen in de huishoudens maar ook bij de vuilnis bedrijven. Het is erg milieu belastend om altijd maar vervanging voor gebruiksvoorwerpen nodig te hebben. Steeds moet het oude verwerkt worden en dat gaat niet altijd maar even verantwoord.

En veel mensen zijn dit beu! Mensen kiezen steeds vaker voor duurzaam. En minimalistisch(er) leven past daar heel goed bij.

Ter afsluiting

Opruimen geeft rust. En Rust is belangrijk, voor sommige mensen belangrijker dan ze zich bewust beseffen. Wanneer je rust hebt kun je weer bij jezelf komen. En wanneer je bij jezelf komt ontdek je wat je waard bent en nodig hebt. Dit geeft kracht en zelfvertrouwen.

Begin vandaag nog, ga voor jezelf om te beginnen na wat je het meeste ballast oplevert en hoe je dat kunt opruimen.

Vrijheid

Begin bijvoorbeeld bij je ondergoed. Je weet wel, dat wat nooit lekker gezeten heeft of al maanden kapot in de kast ligt. Zo kom je meteen goed in de “opruim-flow”. Of ruim die tijdschriften op waar je al jaren niet in gekeken hebt en die ook allang achterhaald zijn. Die mooie plaatjes in die boekjes hebben je tenslotte al jaren niets gebracht.

Wacht niet langer en geef  jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

2 reacties op “Opruimen geeft rust

 1. Ik heb met veel plezier de items over opruimen en alleen zijn gelezen. Ik ga er zeker iets mee doen. Terwijl ik echt wel alleen heel gelukkig ben, maar ik heb er toch nieuwe inzichten door gekregen.

  1. Wat goed om te lezen! bedankt voor je reactie.
   Ik ben blij te horen dat mijn artikelen inderdaad zo inspirerend zijn.
   En ik wens je veel succes met je nieuwe inzichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.