Positief denken

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Positief denken is niet altijd even vanzelfsprekend of gemakkelijk. En toch wanneer ik schrijf voor deze blog merk ik dat ik vaak een positieve instelling heb en promoot. Dat is natuurlijk ook vrij normaal, aangezien ik het erg leuk vind om te doen en een positief ingesteld mens ben. Daarbij is positiviteit natuurlijk ook wel iets wat hoort bij gelukkiger zijn.

Inhoudsopgave

Maar ook ik ben weleens negatief. Zelfs als ik positief denk te zijn zeggen mensen soms “hè doe niet zo negatief”. Dan vraag ik me weleens af “ligt dat nu aan hen of aan mij? En eigenlijk hoef ik me dat helemaal niet af te vragen. Niet omdat de vraag niet legitiem is, maar omdat het niet uitmaakt.

Ik ben namelijk de enige die er iets mee kan als ik merk dat ik in een gesprek ben wat niet lekker loopt. Ongeacht of het aan mijn aandeel of dat van de ander ligt

Hoe ik daar iets mee doe?

Positief denken door zelfreflectie

Ga om te beginnen eens goed voor jezelf na waar je precies mee bezig bent. Wat doe je, wat wil je, wat vind je en in hoeverre zorg je al dan niet goed voor jezelf.

Zo kan het misgaan in je denkwijze

positief denken

In de meeste gevallen van negatief denken zit hem daar namelijk de kneep. Het kan zijn omdat je je zin niet krijgt, misschien iets waar je je echt op ingesteld had. Of misschien begrijp je een situatie niet en laat je je meevoeren door de negatieve dingen die anderen erover te zeggen hebben.

Als je in zo’n geval “gewoon” even tot 10 telt kun je vaak voor jezelf al een heel eind komen. Het klinkt heel eenvoudig, maar zo simpel is het voor veel mensen niet. Dat heeft vaak te maken met onwetendheid, je er niet van bewust zijn of gebrek aan zelfinzicht.

Wanneer je je van geen innerlijke negativiteit bewust bent is er tenslotte ook geen reden tot zelfreflectie toch?

Doe de “zelf-check”

Toch wel! Zelf probeer ik er een gewoonte van te maken om in gesprek regelmatig op willekeurige momenten een pauze in te lassen. Een soort “zelf-check-pauze”. Hierbij neem ik een paar seconden de tijd om na te gaan hoe ik me voel, wat ik vind en wat ik wil. En dat werkt!

Wanneer ik dat doe word ik me veel makkelijker en sneller bewust van de door mijzelf opgeworpen negatieve innerlijke argumenten. En met wat oefening kun je dat dus voor jezelf tot een niveau brengen dat je het in de kiem kunt smoren zogezegd.

Je kunt het voor zijn en je gedachten en daarmee je uitingen her-formuleren.

Oefen jezelf in positief denken

Dit is dus ook wel iets wat oefening vergt. Daarbij zul je de ene dag beter zijn in positief denken dan de andere dag. Dat is ook heel normaal. Soms sta je op met hoofdpijn of het regent buiten, of nog erger allebei! Dan is het soms behoorlijk lastig positief ingesteld te blijven.

Maar dat zijn wel de dagen die bij uitstek geschikt zijn om jezelf hierin te oefenen.

Kies je beste oefenmomenten

Als het zonnetje schijnt en alles zit mee, is positief denken voor de meeste mensen wel makkelijk. Dat behoeft dus ook weinig tot geen oefening. (wel bewustwording, maar daarover later meer)

Maar de momenten waarop het allemaal minder mee zit. Als je een financiële tegenvaller hebt. Of als het je in je sociale leven even tegenzit. Dat zijn de momenten waarop je de kans krijgt je echt te oefenen in positief denken.

En natuurlijk is het goed om even jezelf de mogelijkheid te geven te voelen wat er te voelen valt. Dat is ook heel gezond. Ook negatieve emoties en gevoelens hebben we tenslotte niet voor niets.

Maar blijf er dus niet in hangen. want het maakt allemaal niet uit.

Zodra je namelijk gevoeld hebt wat er te voelen is. En als je weer de tegenwoordigheid van geest hebt om een bewuste keuze te maken. Wordt het dus een keuze hoe en wat je denkt. Dat is het moment om de dingen positiever te gaan benaderen. En dat moment is er vaak eerder dan je zou verwachten.

  • Wist je dat een echt heftige emotie 90 seconden tot maximaal 120 seconden duurt? Daarna wordt het dus een bewuste keuze.
regen op het raam

Daarom maak je van iets negatiefs iets positiefs

Vaak wanneer ik mensen hierover spreek krijg ik reacties als “ja hallo, zo nauw zal het toch niet kijken” of “pfff, daar ook nog aan denken??!?  gedoe..” Maar je zou er moedeloos van worden als je je bewust zou zijn van alle negatieve gedachten die door je hoofd razen zo gedurende de dag.

Veel hiervan komt onbewust voorbij. Die voel je dus alleen, maar sommigen ervaar je ook echt, dat zijn de gedachten die je bewust meekrijgt. En dus ook de gedachten waarmee je echt iets kunt.

Wanneer je deze aanpakt zullen je onbewuste negatieve gedachten (gevoelens) ook steeds meer veranderen naar positievere. Je pakt dus eerst de negatieve gedachten aan die je echt ervaart. Op deze manier voel je dus ook minder negatieve gedachten en zul je je dus ook positiever gaan voelen.

Zo pak je dat aan

Goed, dus daar zit je dan. Negatief te denken over wat dan ook. Nu is het zaak de boel om te draaien. Maar hoe dan? Je kunt natuurlijk heel idyllisch gaan doen en jezelf een positief maar onrealistisch beeld voor ogen houden. Maar daarmee is de teleurstelling later wellicht alleen maar groter. Dus begin klein en realistisch.

Sommige situaties lenen zich daar ook heel goed voor, zoals wanneer het regent bijvoorbeeld. Wanneer je het weerbericht kent en weet dat het voorlopig slecht weer blijft. Een positieve twist kan dan zijn ( heel cliché) dat het in ieder geval goed is voor de plantjes buiten. Maar wat heb jij daar nu aan he?

Maar wat je op zo’n moment wel kunt doen is bijvoorbeeld dankbaar zijn dat je in een huis kunt schuilen. Een huis waarvan de deur dicht kan en waar je de kachel aan kunt zetten. Lekker kopje (..wat je lekker vind..) erbij, knus op de bank enzovoorts, er zijn meer fijne dingen in het leven dan alleen mooi weer.. enzovoorts.

Wanneer het lastiger wordt

Maar wat nou als er meer aan de hand is? Als je relatie verbroken is of als je net een dierbare bent verloren, of je baan? Als je je dus echt even verloren voelt. Dan is er soms even niets om het beter te maken. Voel dan eerst maar eens goed wat er te voelen valt. En doordring jezelf ervan dat je niet in een blijvende situatie verkeert.

Alles gaat voorbij en het leven gaat verder. Het maakt dus niet uit en alleen jij hebt de keuze, de keuze om dit voorbij te laten gaan. Dat is iets wat je helemaal voor je eigen gevoel doet. Er is ook niemand die dat voor je kan doen en jij hebt daarin de touwtjes in handen.

Kun je dat echt positief denken noemen? Ja, ik denk dat dat een manier van rouwen is die nodig is in dergelijke situaties. Dat is ook wat nodig is om iets af te sluiten wat niet op jou eigen initiatief is afgesloten.

Het is alleen wel zaak dat je daar dan niet in blijft hangen. Dus wees je bewust dat jou leven doorgaat en dat jij daar een goede en een slechte keuze in kunt maken.

Positief denken en bewustwording

positief denken

Bij positief denken hoort ook de bewustwording. Ik wil “natuurlijk” zeggen, maar niet voor iedereen is dat zo logisch heb ik gemerkt.

Vaak hoor ik van mensen dat ze denken dat positief denken neerkomt op enkel “omdenken”. Dus de gevolgen van een probleem gebruiken  voor de oplossing ervan of iets anders positiefs.

Zoals bijvoorbeeld “Bah, het regent echt heel hard..maar nu hoef ik de auto niet meer te wassen”

En dat is een hele goede manier van positief denken, begrijp me niet verkeerd, het is zelfs een van mijn favorieten. Alleen is het wel zo dat er meer bij komt kijken wil je dit vol gaan houden.

Met bewustwording bedoel ik eigenlijk dat je echt gaat voelen dat de positiviteit toeneemt. Of eigenlijk dat het zichtbaarder wordt wanneer je het positief denken onder de knie begint te krijgen.

Inzien

Het is een kwestie van het inzien dat de wereld positiever is dan je misschien altijd vermoedde. Inzien dat je hebt geleerd negatief te denken onder het mom van realistisch blijven. Waar niks mis mee is, maar wat is dan realistisch?

Is het realistisch om overal nare scenario’s voor op te roepen. Nare scenario’s die je zelf hebt opgeroepen bij wijze van zelfbescherming (neem ik aan). Dus die fictief zijn. En is dat realistischer dan het oproepen van de beste scenario’s? Welnee, de kansen voor beide gevallen zijn even groot.

Maar de kans dat een scenario werkelijkheid wordt word groter naarmate je er de focus op legt. De “selffulfilling prophecy”. Veel mensen kennen het van negatieve dingen, (zoals ons veelal wordt aangeleerd) maar het werkt ook in de positieve zin.

Dit is ook niet iets wat je (blijvend) kunt forceren. Je kunt niet eisen dat je een positieve uitkomst krijgt terwijl je eigenlijk een negatieve uitkomst verwacht. “Ik wil die parkeerplaats voor de deur zo meteen, al zal die zoals altijd wel weer bezet zijn

Daarom is het van belang dat je inziet dat de kansen op een negatieve uitkomst net zo groot zijn als op een positieve uitkomst. En dat jij door jou eigen overtuiging, en de daaruit voorkomende (micro) handelingen, de uiteindelijke uitkomst bepaalt.

positief denken

Dit gaat verder natuurlijk

Kijk als jij bij je huisarts een slechte diagnose krijgt. Of je krijgt te horen dat je zeker weten je auto kwijtraakt en daarmee waarschijnlijk je baan. (ik noem maar wat) Dan is de uitkomst sowieso negatief… toch?

Inzicht en omdenken

Dan komt het neer op een combinatie van inzicht en omdenken. Het is namelijk heel belangrijk dat je begrijpt dat je je omgeving en externe factoren niet kunt veranderen. Maar je kunt de manier waarop jij naar de dingen kijkt en omgaat met dingen wel veranderen.

Dan is omdenken wel een goede eerste stap. Zo kun je bij een nare diagnose voor jezelf bijvoorbeeld positiviteit vinden als je beseft dat je nu nieuwe kansen krijgt. Mogelijkheden die je anders niet gehad had. De dingen gaan niet zoals verwacht, maar een nieuwe route, een nieuwe weg, biedt ook nieuwe mogelijkheden.

Dan komt het inzicht erbij kijken. Wanneer je dan het inzicht voor ogen houd dat je zowel een positieve als negatieve kant op kunt gaan. En dat beide uitkomsten een even grote kans van slagen hebben. En het dus jou keuze is welke kant je opgaat.

Want uiteindelijk gaat iedereen dood en heeft iedereen op een dag zn laatste werkdag. Het is aan jou hoe je omgaat met de tijd die je hier hebt.

Positief denken met de sleutels van geluk en succes

Een e-book geschreven door Frank de Moei. Dit is een man van wie ik zelf meerdere verschillende producten aanprijs en dat doe ik echt niet zomaar. Ik heb zelf uitgebreid onderzoek naar deze man gedaan en moest tot de conclusie komen dat hij echt wel weet waar hij het over heeft.

En wat mij betreft is dit een hele goede manier om jezelf te oefenen en je te specialiseren in positief denken.

Dit lijkt mij dus een hele goede manier om in jezelf te investeren.

Een avondje stappen kost meer en met een beetje pech hou je daar alleen een kater aan over. Dit e-book geeft je inspiratie om beter en prettiger in je leven te staan. Hier heb je dus de rest van je leven iets aan.

Waar wacht je nog op!

Geef jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.