Die van de kubus en het paard

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

De test

Dit is zo’n leuk testje, bij iedereen die het maar wil doe ik dit testje, na enige uitleg uiteraard. Maar ook voor jezelf is dit een heel leuke en vooral interessante test om eens te doen.

Het is een testje dat is ontwikkeld door Oliver Emberton. Een heel intelligente en veelzijdige man. Je kunt het zien als een leuke “gimmick” een “trucje” om iemand anders (en jezelf) eens op een andere manier te leren kennen.

Vooral een goede manier om je onderbewuste beter te leren kennen. Om meer met jezelf in contact te komen en beter bij jezelf te blijven.

Belangrijk om wel even te weten is dat wanneer je eenmaal deze test hebt gedaan, je de test niet nog eens kunt doen. Eenmaal gedaan is gedaan en eenmaal geleerd is geleerd.

Zodra je namelijk de toedracht kent zal de uitslag voortaan aangetast zijn door je wetenschap van de uitkomst.

Je kunt deze test dus maar één keer doen.

Je kunt voor jezelf een potlood en papier pakken of visualiseren. Ikzelf vond het prettig potlood en papier te gebruiken, vooral omdat dit mijn antwoorden vastlegde voor ik de uitkomst te weten kreeg. Hierdoor is de uitkomst een stuk betrouwbaar.

Laten we beginnen!

Sluit je ogen en concentreer je.

Stel je voor: Een woestijn, leeg verlaten niks anders dan alleen een woestijn…Nu is daar ook een kubus, hoe ziet die kubus eruit? Bedenk zo gedetailleerd mogelijk hoe de kubus in deze woestijn eruit ziet. En bedenk ook waar de kubus zich bevind ten opzichte van de woestijn

Dan is er ook een ladder in deze woestijn Bedenk waar de ladder zich bevind ten opzichte van de kubus en de woestijn. Bepaal ook hoe de ladder er zelf uitziet, groot of klein, waar is hij van gemaakt enzovoorts.

Nu is er ook een paard. Bedenk je ook voor het paard waar in de woestijn het zich bevindt ten opzichte van de kubus en de ladder. Wat voor paard is het? Is het paard in beweging of staat het stil? Wat voor energie straalt het paard uit?

In deze woestijn groeien ook bloemen. Waar groeien de bloemen ten opzichte van de kubus de ladder en het paard? En hoe zien ze eruit? Geuren ze, zijn ze kleurrijk, zijn het er veel of niet zo veel?

We zijn bijna klaar hoor

Als laatste is er nog een storm.. Er woedt een storm door de woestijn. Hoe groot is de storm, is het een tornado of een orkaan, of misschien een winderige regenbui? Waar bevind zich de storm? Wat is het effect van deze storm op het zand, de kubus, de ladder, het paard en de bloemen?

Je hebt nu de woestijn, de kubus, de ladder, het paard, de bloemen en de storm.

Je bent klaar! Potlood op tafel!

test

 

Dan nu de uitleg van de test

Voor deze uitleg moet je onthouden dat het gaat om jou eigen interpretatie van wat je hebt gevisualiseerd. Als jij bijvoorbeeld glas associeert met transparantie, betekent glas iets anders voor je dan wanneer je het associeert met fragiliteit en breekbaarheid.

Allereerst de kubus:

Dat staat voor jou zelf.. ja laat dat maar even goed inwerken, dat is dus een reflectie van wie jij volgens jou zelf bent.

De psychologie hierachter is dat wanneer je gevraagd wordt een neutraal, “nikszeggend”, abstract object te omschrijven, je voorstellingsvermogen daar jou eigen identiteit in reflecteert.

  • Hoe groot je kubus is, is een vertegenwoordiging van je ego. Is je kubus groot of heel klein? Misschien wel zo groot als een huis?
  • Waar je kubus zich bevind vertegenwoordigt hoe stevig jij in je schoenen staat. Staat je kubus stevig op de grond? Of misschien zweeft jou kubus wel of balanceert hij op het puntje?
  • Waar is je kubus van gemaakt? Dit staat voor hoe open jij bent. Is je kubus van glas, of hout, steen of misschien wel van staal, doorzichtig, donker, licht? Trek hieruit je eigen conclusie..

Wanneer je dit met vrienden, of andere mensen doet wordt het vanaf dit punt wat diepgaander. Hier gaan we wat intiemer in op de persoon zelf.

De ladder:

De ladder staat voor je vrienden, de plaats staat voor de aard van je vriendschappen. En de ladder zelf staat voor hoe jij jou vrienden ziet.

Stonden je vrienden dichtbij de kubus? Of stonden ze tegen de kubus aan, of verder van de kubus af op zichzelf? Misschien lagen ze wel plat in het zand. Waar was de ladder van gemaakt, was het een houten of metalen ladder? was de ladder stevig of zwak? Lang of kort?

Het paard:

Het paard staat voor je partner

Waar staat het paard? Staat het paard dichtbij de kubus of ergens verder weg, staat het stil of is het in galop? Hoe ziet het paard er verder zelf uit? Is het een elegant paard of een groot sterk boeren paard? Is het paard goed doorvoed of misschien wel ziek of hongerig? Het paard kan je huidige partner vertegenwoordigen of de partner die jij wilt.

De bloemen:

De bloemen staan in deze test voor je kinderen. Wanneer je (nog) geen kinderen hebt kun je het zien als datgene waarvoor je hoge mate van verantwoordelijkheid voelt. Misschien een geliefd huisdier, of stief/pleeg kinderen enzovoorts. Ga voor jezelf na in hoeverre je “ouderlijke gevoelens” door iets getriggert worden.

Heb je een heel veld bloemen gevisualiseerd? Of misschien slechts een los onkruid bloemetje hier en daar? Waar staan de bloemen? Dichtbij de kubus of ergens verlaten en eenzaam verderop?

De storm:

Kort gezegd staat de storm voor onheil, je angsten en je zorgen. Hoe verder weg hoe beter.

Wanneer de storm echt extreem zwaar is en boven (en om en tussen en overal rond) de kubus woedt zit je waarschijnlijk momenteel midden in een hele heftige situatie voor jezelf. Wanneer de storm op een afstand te zien is, is er niks aan de hand en is alles rustig. Onheil zal er altijd zijn, maar als het niet bij jou is is het rustig in jou leven.

Wanneer de storm net overgetrokken is kun je de conclusie trekken dat je succesvol door een nare periode bent gekomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.