Verandering en geluk

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Verandering en geluk.

Wanneer je ongelukkig bent spreekt het natuurlijk wel min of meer voor zich dat een verandering welkom of nodig is. Maar wat als je nou allang gelukkig en tevreden bent. Of eindelijk voor jezelf vrede hebt met wie je bent? Voor sommige mensen lijkt verandering er namelijk helemaal niet in te zitten. Voor hen is het meer een kwestie van een geluksgevoel door acceptatie zogezegd.

Betekent behoefte aan verandering automatisch dat je ontevreden bent met hoe je op dit moment in het leven staat?

Inhoudsopgave

Verandering

De kans om dingen anders aan te pakken? Of zo verschrikkelijk eng dat je het ten koste van alles zoveel mogelijk moet vermijden?

Ja ook weer typisch zoiets waar iedereen anders in staat. Het bijzondere is dat het vaak de mensen zijn die verandering het meest schuwen die het ongelukkigst zijn. Het zijn de mensen die het meest ontevreden zijn. Vaak omdat ze vastzitten in een situatie die ze maar lastig kunnen veranderen. Juist door hun angst iets te veranderen komen ze in een sleur. Een situatie waar alle negativiteit en alle hoop blijft hangen en dus geen kans heeft te vervliegen of zich te ontwikkelen.

verandering

Moet er dan altijd verandering blijven?

Moet je dan altijd in beweging blijven? Voor sommige mensen is het dan de oplossing dat ze zich nergens al te lang ophouden, of zich nergens willen vast leggen. Dat is natuurlijk het andere uiterste. Het draait natuurlijk, zoals met alles, om de balans.

Want ook steeds in beweging blijven is een signaal van niets willen veranderen. Niet stil willen of durven staan. Wat een verandering zou zijn ten opzichte van beweging.

Ga eens na voor jezelf hoeveel verandering is voor jou prettig? Zou je bijvoorbeeld graag willen verhuizen? En alles wat daarbij komt zoals de werkzaamheden omtrent het verhuizen. Maar ook het kennis maken met een nieuwe omgeving en nieuwe mensen. Lijkt dat je leuk of is dat iets voor jou om tegenop te zien?

Of heb jij misschien al moeite met veel kleinere veranderingen? Zoals wanneer je bijvoorbeeld een keer van taak moet wisselen in het huishouden of op het werk? Of wanneer je van koffie merk moet wisselen?

Hoeveel verandering kun jij persoonlijk aan? Nu zul je daar voor jezelf waarschijnlijk inmiddels al een aardig beeld van hebben. Maar klopt dat beeld? Voel je je echt gelukkig in de situatie waarin je je nu bevind? En is dat het resultaat van veel of weinig verandering?

Drastisch

Het gebeurt bijvoorbeeld vrij vaak dat mensen toe zijn aan verandering en dan een groot en drastisch besluit nemen. Zoals een grote wereldreis of zelfs emigratie, of verandering van werkgever. Alleen maar om vervolgens toch weer in hetzelfde schuitje te belanden. Dezelfde sleur en dezelfde ergernissen en dingen die in de eerste plaats reden waren voor de grote verandering.

Hoe kan dat? Dat lijkt me voor de hand liggend, maar ik ga het toch noemen. Het was niet dé verandering die nodig was om gelukkiger te worden.

vrouw staart uit raam

Daarvoor zou je dan wat meer naar jezelf moeten kijken en ook wat kritischer naar jezelf kijken. En uiteindelijk, jaja, een verandering in gang zetten die je dus misschien al die tijd al uit de weg bent gegaan. Iets wat voor jou misschien wel het moeilijkste is wat er bestaat. En wat je daarom misschien voor jezelf al die tijd hebt ontweken door steeds grote dingen te veranderen. Of jezelf misschien vast te zetten in een situatie die weinig perspectief bood.

In de hoop dat het dan nu toch eindelijk het “ei van Columbus” zou zijn en dat je vrede zou kunnen vinden in je situatie. Alleen maar om wéér voor jezelf te moeten toegeven of ontdekken dat het dat dus niet was. En vaak sterker nog dat je stiekem al lang weet wat je wél kunt doen om je situatie te verbeteren.

Geduld

En dát is de verandering waar we het over gaan hebben. Het lijkt namelijk vaak een vreselijk grote drempel of berg, of wat je dan ook graag als vergelijking gebruikt. Maar het begint allemaal bij een eerste stap en het vergt allemaal geduld. Dus beginnen met een “liever gisteren dan vandaag houding” is niet aan te raden. Wees hierin dan ook mild naar jezelf.

Als je bijvoorbeeld een slechte gewoonte wilt veranderen is het vaak goed om heel je lifestyle onder de loep te nemen. Vaak is het daar namelijk uit ontstaan. Slecht of teveel eten, roken of slecht taalgebruik, noem maar op. Het zijn vaak gewoonten die zijn ontstaan vanuit onzekerheid, angsten en ontevredenheid.

Wanneer je dat dus gaat onderzoeken voor jezelf. Dus kritisch naar jezelf gaat kijken op dat gebied, zijn de beste en meest blijvende veranderingen mogelijk. Dit heeft alleen wel tijd nodig.

Sneeuwbaleffect

Het kan namelijk behoorlijk confronterend zijn om zó kritisch naar jezelf te kijken. En om dan ook nog verandering in gang te zetten kost dan uiteraard nóg meer tijd. Maar ik kan je vertellen dat het allemaal de moeite waard zal zijn.

Want de ene positieve verandering zet de volgende automatisch in werking enzovoorts. En voor je het weet kun je terug kijken naar jezelf van een jaar geleden. En dan zul je werkelijk positieve veranderingen herkennen. Veranderingen die je wellicht de jaren daaraan voorafgaand niet voor mogelijk had gehouden.

En waarom? Omdat je die ene vervelende gewoonte hebt doorbroken. Omdat je bent gaan sporten, of bent gestopt met roken. Daardoor werd je actiever en ben je meer in het huishouden gaan doen. Je bent dat misschien zelfs leuk gaan vinden enzovoorts.

verandering

Zo kun je dus de negatieve cyclus doorbreken. De problemen die ontstonden door problemen die ontstaan waren door problemen die … Ja, die dus ontstonden door jou eigen vervelende gewoonten.

Dit kun je allemaal omdraaien door voor jezelf te beginnen met een kleine verandering en die door te zetten, vol te houden dus. En het mooiste van dit alles is dat als die positieve cyclus eenmaal in gang gezet is er geen einde aan komt. Je kunt hier mee door blijven gaan! The sky is the limit! Het is letterlijk eindeloos hoe ver je hierin door kunt gaan. Het enige dat je hiervoor moet doen is in jezelf (leren) geloven.

Nodig

Ja hoe nodig is dit nu uiteindelijk allemaal? Je zult je misschien afvragen waarom je dingen zou moeten veranderen? Vooral als je voor jezelf al het gevoel hebt dat je vrede hebt met je huidige situatie. Maar wees eens echt heel eerlijk naar jezelf.

Zou het zo kunnen zijn dat je je huidige situatie hebt geaccepteerd omdat je op ziet tegen veranderingen? Vanwege door jezelf opgeworpen drempels, leeuwen en beren (die hooguit kittens en teddy’s zijn). Bergen die misschien slechts kleine hoopjes stof zijn die je met een kruimeldief uit de weg zou kunnen ruimen. Heel eerlijk.

verandering

Echt?

Ok, vooruit. Laten we zeggen dat dat niet het geval is. En dat je gewoon echt helemaal tevreden bent met waar je nu staat in het leven. In dat geval ben je waarschijnlijk veel meer waard dan je zou durven dromen. Dan zou het een hele goede verandering kunnen zijn als jij zou beginnen dat met andere mensen te delen. En dan zou je daarmee voor jezelf zulke veranderingen kunnen doorvoeren dat je alsnog in de lift naar (groter) succes stapt.

Veranderen is namelijk altijd goed, ook als je misschien denkt dat er geen ruimte meer is voor verbetering. Want dat is nou juist het mooiste, die is er altijd wél.

Dat betekent niet dat je huidige situatie slecht is, maar juist dat je altijd mag en kunt blijven dromen. Hoe verder je hierin voor jezelf komt hoe meer je hiermee kunt bereiken. Zo kun jij het meeste uit je leven halen en ook anderen helpen het meeste uit dat van hun te halen.

Geniaal!

Het is toch geniaal?! Nee niet ondenkbaar, of onrealistisch. In tegendeel. Wanneer jij de eerste stap gaat zetten en voet bij stuk gaat (leren) houden, ga je het vanzelf ondervinden. Het is ronduit geniaal! Het is geen mythe maar heel erg echt. De positieve verandering, het zit in iedereen en werkelijk iedereen kan het! Misschien begint niet iedereen op hetzelfde punt.

Misschien moet jij eerst eens beginnen weer van jezelf te houden en te zien hoe waardevol jij bent. Maar eenmaal daar aangekomen merk je vanzelf dat jou persoonlijke sneeuwbal effect al begonnen is. Jij bepaalt zelf het tempo en hoe lang het doorgaat. Maar wees je bewust dat het dus niet (nooit) hoeft te stoppen. Je kunt rijk, gelukkig en succesvol en prachtig worden zonder boven, onder of breedte grens. Het enige wat daarvoor eigenlijk nodig is is de eerste stap.

internet succesgids

Nooit meer werken met de internet succes gids

Maak kennis met Jacko Meijaard en leer hoe ook jij nooit meer hoeft te werken!

Yes! Ik ga leren hoe ik geld kan verdienen op het internet

Zelfvertrouwen

verandering

Ja zelfvertrouwen is hierin een sleutel ingrediënt. Dat is echt een heel belangrijk punt. Je hebt namelijk zelfvertrouwen nodig om verandering door te kunnen blijven zetten voor jezelf. Het is van heel groot belang dat je je niet zomaar door anderen van de wijs laat brengen. En andere mensen zullen er dingen van vinden als jij besluit dingen anders te gaan doen.

Dat is ook heel normaal en vaak ook goed bedoeld. Maar onthoud dat jij voor jezelf besluiten neemt en niet voor anderen. Jij bent degene die het beste uit jezelf gaat kunnen halen. Dat kan een ander niet voor je doen. En dat is maar goed ook. Een ander kan namelijk nooit jou grens bepalen. En daarmee dus ook nooit bepalen welke verandering wel of niet goed voor je is.

Misschien heb je daar zelf ook wel moeite mee of vind je het gewoon lastig om de eerste stap te zetten.

De eerste stap

Dan is de e-cursus “blijvend zelfvertrouwen” van Frank de Moei een echte aanrader. Voor een heel redelijk bedrag krijg je heel professionele begeleiding. En zo kun jij voor jezelf de eerste stap in dit proces al gaan zetten.

Wacht niet langer en geef jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.