Wanneer ben je gelukkig?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Van alle vragen die ik mijzelf kan stellen over gelukkig zijn, is dit waarschijnlijk wel de belangrijkste. Want wanneer je “gelukkig zijn” als doel stelt is het voor veel mensen te ongedefinieerd. Eigenlijk te  abstract om te kunnen bepalen of ze dat doel ook daadwerkelijk bereikt hebben. Dat brengt dan ook weer een zekere twijfel met zich mee. Vaak worden mensen in deze twijfel snel onzeker. En dat kan doorslaan in een vicieuze cirkel die je eigenlijk weer terug naar af kan brengen

Inhoudsopgave

Alles kan een mens gelukkig maken

Maar als je die twijfel nu eens weg laat. Als je nu het abstracte van het begrip “gelukkig zijn” eens weg laat. En gewoon gaat kijken naar wat een geluksgevoel voor jou betekent. Wat doet het in je lichaam? Wat doet het met je algehele energie? Werkelijk alles kan een mens gelukkig maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel iemand op de aarde die daar gelukkig van wordt.

Hobby’s

Wanneer ben je gelukkig

Ga maar eens na hoeveel verschillende hobby’s je kunt bedenken. Creatieve hobby’s en sportieve hobby’s, of een sociale hobby. De één houd ervan om met lollystokjes miniaturen te bouwen. En de ander gaat graag een lange wandeling in de natuur maken. Weer een ander vind het leuk om naar concerten te gaan of in huis te klussen. Het maakt niet uit wat het is als je er maar gelukkig van wordt toch?

Maar is dat wel zo? Vaak zie je dat mensen hun hobby gebruiken om ergens anders van weg te blijven. “De confrontatie” uit de weg te gaan. Ze gebruiken als het ware hun hobby als een manier om zichzelf af te sluiten. Is het dan nog echt iets waar je gelukkiger van wordt?

De zure appel

Want stel dat je een keer die confrontatie niet uit de weg zou gaan met je toevlucht in je hobby. Zou je er dan daarna niet meer van kunnen genieten? Of vind je het misschien wel helemaal niet meer zo leuk? Toegegeven dat het hele woord ”confrontatie” voor veel mensen al confronterend genoeg is. Het is vaak wel dat waar veel mensen zichzelf mee in de weg zitten. Zij willen of durven niet door de zure appel heen te bijten.

Zo blijft er een altijd onderliggend gevoel van “narigheid” op de achtergrond. Misschien niet eens bewust, maar wel belemmerend. Wanneer je dit uit de weg kunt werken voor jezelf voel je een grotere vrijheid. Je zult meer geluksgevoel ervaren. Gelukkig zijn met wat het ook is wat je leuk vind, wat je hobby’s ook zijn.

Relatie of geen relatie?

Of je nu wel of niet in een relatie bent, dat zou eigenlijk geen verschil moeten maken. Beide “kampen” voeren goede argumenten aan natuurlijk.

een jong stel zit buiten op een bankje

Samen of single

Het is fijn om iemand te hebben aan het einde van de dag die vraagt hoe je dag was. Iemand om tegenaan te kruipen als het koud is in bed. En iemand om je “smarten” en je “vreugde” mee te delen. Maar wat als die persoon steevast je verjaardag vergeet. Of ontzettend slordig is terwijl jij juist alles graag opgeruimd hebt.

Aan de andere kant is het ook fijn om dus met niemand rekening te hoeven houden. Te kunnen gaan en staan waar je wilt en helemaal zelf te kunnen bepalen wat, hoe wanneer je alles doet. Je komt meer aan jezelf toe wanneer je single bent. Maar als je je gaat vervelen, of een steun nodig hebt in een lastige periode sta je er ook sneller alleen voor.

Jezelf

En dat is het precies. Je komt misschien wel meer aan jezelf toe als je single bent. Maar is dat echt zo? En is het zo dat je minder aan jezelf toekomt als je samen bent? Mensen kunnen in een relatie natuurlijk ook gewoon de tijd voor zichzelf nemen. En wanneer je single bent betekent dat niet dat je echt gemakkelijker tot jezelf komt.

Soms als je single bent is het gemakkelijker de confrontatie met jezelf uit de weg te gaan. Maar vergeet niet dat je jezelf altijd bij je hebt en je dus ook niet echt aan jezelf kunt ontsnappen. Dus of je nu wel in een relatie bent of niet, het slagen hiervan (van jou geluksgevoel) ligt altijd bij jezelf.

Geld of geen geld

Ja, wanneer heb je te weinig en wanneer heb je genoeg geld? Hoe groot zijn je financiële wensen en zijn dat ook echt diep van binnen jou wensen? Maakt geld gelukkig?

Geen geld

Je hebt t niet breed, je bent misschien wel afhankelijk van familieleden of de gemeenschap voor je basisonderhoud. Veel mensen worden al ongelukkig bij de gedachte, maar voor veel anderen is het de realiteit. Zijn deze mensen dan ongelukkiger dan de mensen die hun verhaal met lede ogen aanzien?

vriendinnen knuffel

Betekent afhankelijkheid dat je ongelukkiger bent? Of kun je juist heel gelukkig zijn in de wetenschap dat er lieve onbaatzuchtige mensen in je omgeving zijn die je graag helpen?

Het is natuurlijk al een rijkdom op zichzelf om de juiste mensen in je omgeving te hebben. Mensen die je kunnen helpen waar dat nodig is. En mensen die jij op jou beurt ook kunt helpen. Zonder daar iets voor terug te verwachten. En daar is geen geld voor nodig

Geld genoeg

Maar heb je geld genoeg, dan kun je jezelf permitteren te doen waar je zin in hebt. Je kunt spontaan uit eten gaan en hoeft je geen zorgen te maken als je wasmachine stuk gaat. Dat geeft dus een zekerheid waarmee je voor jezelf een basis kunt vaststellen. Een basis die natuurlijk voor iedereen belangrijk is en waarmee je jezelf gelukkig mag prijzen.

Je bent onafhankelijk en vrijer. Maar ook verantwoordelijker, misschien niet van nature, maar je geld kwijtraken oei! of heb je überhaupt ooit wel “genoeg” geld? Dat kan voor sommige mensen alleen al voldoende zijn om een soort voortdurende angst of ontevredenheid teweeg te brengen.

Leven naar je geld zogezegd. Dan kun je heel gelukkig zijn in al je vrijheid en al je zelfstandigheid Maar dan bestaat ook het gevaar alles kwijt te raken. Dat kan dus ook een reden zijn dat mensen wanneer ze voldoende geld hebben, daarmee niet persé gelukkiger zijn. Daar komt dus nog meer bij kijken dan alleen maar genoeg geld op de bankrekening hebben staan.

Emotioneel of vlak

Het hangt ook erg samen met hoe je zelf in elkaar steekt natuurlijk. Ik zeg het heel vaak, “dat is voor iedereen anders” en dat zeg ik niet voor niets zo vaak.

Als je “vlak” bent

trippy

Wanneer je weinig fluctuerende emoties hebt dus vrij vlak bent in je emoties is alles wat minder. Als je verdrietig bent, ben je niet uitgesproken verdrietig, maar als je blij bent geldt dat ook. Echt heel blij zul je dan niet worden van de leuke dingen.

Veel mensen die van nature vrij vlak zijn grijpen naar genotsmiddelen zoals drugs en alcohol. Hiermee kun je je stemming natuurlijk wel voor een gedeelte reguleren. Maar erg gezond zijn de meeste varianten natuurlijk niet. Sterker nog, wanneer je het verkeerde op een verkeerde manier gebruikt kan het je je leven kosten.

En dat allemaal omdat je hoopte je gelukkiger te voelen. Ik kan en zal niemand iets verplichten of verbieden. Maar ik wil wel graag kwijt dat wanneer je je erg vlak voelt en je overweegt het op die manier te ondervangen. Laat je dan niet door de eerste de beste verleiden en verdiep je in wat het best bij jou past.

Erg emotioneel

Dan heb je natuurlijk de keerzijde van de medaille. Sommige mensen zijn zó ontzettend emotioneel dat ze in de nare tijden een gevaar voor anderen of zichzelf kunnen vormen. Helemaal zonder het gebruik van genotsmiddelen of iets anders. Zij zijn als ze blij zijn ook heel blij en eerder euforisch dan andere mensen in hun omgeving.

Voor deze mensen is het van belang om meer in balans te komen, de “woeste baren” wat te temmen zogezegd. Veel antidepressiva maken dat je vlakker wordt in je emoties. Dat kan natuurlijk heel behulpzaam zijn wanneer je vaak diep ongelukkig bent of heel boos. Maar dat maakt dus ook dat je weinig blijheid meer in je leven hebt. Dit kan een heel ingewikkelde overweging zijn.

Balans

Of je nu erg emotioneel bent of juist erg vlak, waar de balans uitkomt is je basis geluksgevoel. Gelukkig zijn begint bij die balans, dat lijntje zogezegd. Die balans vinden is een hele goede eerste stap om te ervaren hoe jou geluksgevoel “voelt”

Tevreden of ontevreden

Aan al deze informatie heb je eigenlijk vrij weinig als je niet voor jezelf tevreden kunt zijn met wat je bereikt hebt. Wie je bent, hoe je eruitziet, hoeveel rijkdom je hebt, waar je voor staat enzovoorts.

Wanneer je namelijk een specifiek doel voor ogen had, zoals een bepaald jaar inkomen, of een bepaalde gezinssamenstelling, of wat dan ook. En je hebt het bereikt, maar je bent er niet tevreden mee. Dan zal geluksgevoel lang op zich laten wachten.

Dankbaarheid

Dankbaarheid is hierin “key”. Wanneer je namelijk dankbaar bent in de situatie waarin je nu bent. Kijk en dat hoeft echt niet alles te zijn, sommige dingen zijn nu eenmaal aan verandering toe. Maar wanneer je dankbaar kunt zijn voor een handje vol dingen in je leven, elke dag. Dan ben je er eigenlijk al.

Streef in die dankbaarheid, dus met die dankbaarheid in je hart en hoofd, naar je doelen. En merk hoe het je leven kan verrijken. Het gevoel van tevredenheid kan namelijk alleen maar meer tevredenheid teweeg brengen. Waar een gevoel van ontevredenheid vaak het tegenovergestelde doet. En je dus meer gevoelens van ontevredenheid zal opleveren.

Acceptatie

Als je dat nu veel hebt, gevoelens van ontevredenheid, dan is het heel belangrijk om dat te gaan leren accepteren. Dat heeft veel weg van relativeren, maar het is echt anders. Met relativeren geef je jezelf redenen om dingen te kunnen accepteren. En accepteren is dan de laatste stap.

Dankbaarheid en acceptatie is niet altijd even gemakkelijk. Vooral wanneer je bijvoorbeeld (onbewust) problemen hebt met je zelfbeeld. Je onderschat jezelf of vind jezelf (bewust) het allemaal niet zo waard. Nou goed, dan is het helemaal goed dat je hier nu bent en dit allemaal gelezen hebt. Dat betekent namelijk dat je dat graag zou willen veranderen en dat is een heel belangrijke stap. Een stap die je op het punt staat te gaan maken.

gelukkig

Neem eens een kijkje op de website van Frank de Moei. Hij is een geweldige coach en trainer op het gebied van persoonlijke groei en zelfvertrouwen. Hij heeft een e-cursus ontwikkelt waarmee je je zelfvertrouwen kunt opbouwen. De e-cursus blijvend zelfvertrouwen.

Hiermee geef jij jezelf een hele goede blijvende basis. Een basis waar vanuit je precies dat kunt gaan bereiken wat je in je wildste dromen nog niet voor mogelijk hield. Het begint vandaag! Doe jezelf niks meer tekort.

Geef jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.