Affirmatie, hoe werkt het echt?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Voor veel mensen is het begrip affirmatie nog een heel “abracadabra” een zweverig gebeuren.

In dit artikel zal ik uitleggen wat het is en waarom het alles behalve zweverig is. En dat het eigenlijk behoorlijk wetenschappelijk in elkaar zit.

Inhoudsopgave

Te nuchter voor affirmatie

Ja dat is een conclusie die je eigenlijk alleen zult trekken als je niet weet wat het is. Ik zelf ben altijd al behoorlijk nuchter en zelfs sceptisch geweest en bepaald niet zweverig ingesteld.  Ik vertrouw veel meer op wetenschap en techniek dan op zaken die ik niet kan zien of aanraken.

Wat is affirmatie?

Eerst moet je begrijpen wat affirmatie inhoud, niet alleen wat het is, maar ook wat het betekent.

De definitie: Een affirmatie is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. En die zich vervolgens door geloof en herhaling in je leven zal gaan manifesteren.

Dat klinkt heel eenvoudig, gewoon volhouden jezelf iets te vertellen en dan gebeurt het vanzelf.. Toch? Nou, niet helemaal precies. Vooral de sceptische mensen onder ons zullen dit niet zomaar voor waar kunnen aannemen.

Affirmatie is namelijk wel een heel goed hulpmiddel, maar niet de oplossing voor alle problemen. Het is geen magie en laten we eerlijk zijn, wie gelooft er tegenwoordig nog echt in magie?

Affirmatie

Waarom ik dan toch vertrouw op affirmatie?

Zoals ik al noemde ik ben zelf ook behoorlijk sceptisch en vond het hele gebeuren rond affirmaties maar een berg onzin. Tot er ineens een lampje ging branden.

Want (en nu moet je opletten he) als je negatieve dingen over jezelf tegen jezelf zegt ga je die geloven. Je gaat ernaar handelen en zult ook zo door je omgeving benaderd worden.

Dat heb ik zelf in mijn leven zo ook ervaren. Ik noemde mijzelf dagelijks meerdere malen een loser, in mijn hoofd, niet eens hardop. En ik merkte dat ik dingen altijd maar gemakkelijk opgaf. Dat ik soms dingen niet eens aanging omdat het me te ingewikkeld leek.

Mensen gingen er op den duur vanuit dat ik dingen wel zou opgeven of niet aan zou nemen en begonnen me te benaderen als de loser die ik mijzelf noemde.

Dat inzicht maakte dat ik ging begrijpen hoe dat dus werkte, ik had op dat moment iemand die me daarop wees. Nu je dit leest ben ik degene die jou daarop wijst.

Het werkt zo de negatieve kant op, maar zo werkt het ook de positieve kant op!

Hoe draai je dat dan om?

Met dezelfde overtuiging als waarmee ik mijzelf een loser noemde kon ik mijzelf, met de beste wil van de wereld, niet geweldig noemen. (Een affirmatie die ik jaren daarvoor al eens van een therapeut meekreeg)

Het is de self fulfilling prophecy

Toch was wél diezelfde overtuiging nodig, maar dat was in mijn belevingswereld helemaal niet realistisch. Ik was er dus van overtuigd dat ik een loser was. Dat was mijn persoonlijke “prophecy”. Je hebt vast weleens gehoord wat “The self fulfilling prophecy” is. (NL: de zichzelf vervullende voorspelling). Dit kun je zien als een ander woord voor affirmatie

affirmatie

Vaak wordt dit op een negatieve manier bedoeld en toegepast. Het is uiteindelijk meerdere malen onderzocht. (als je op de link hierboven klikt zie je daar een voorbeeld van) En uit verschillende van die onderzoeken is dan ook gebleken dat het andersom dus ook zo werkt.

Toen ik mij hiervan steeds bewuster werd door dit soort stukken ook te lezen en te onderzoeken begon bij mij de verandering. En ik ben begonnen met me bewuster te worden van de momenten waarop ik mijzelf een loser noemde. Eenmaal bewust kon ik het steeds makkelijker een halt toeroepen. En ik ben begonnen het om te draaien.

Dus in plaats van “ja duh, ik ben en blijf een loser” draaide ik het om “ja zo gaat het soms, ik heb gedaan wat binnen mijn macht lag voor nu”. En op den duur kon ik dat omzetten naar “Ik ben trots op mijzelf ongeacht de uitkomst omdat ik altijd mijn best doe”

Waar gaat het vaak mis?

Kijk ik gaf zojuist een klein voorbeeld uit mijn eigen leven. Maar ik zie ook vaak dat mensen affirmaties “proberen” toe te passen in hun leven en dat het niet werkt. Let op! Het kan dus zelfs tegen je werken.

Wanneer jij niet overtuigd genoeg bent van je eigen affirmatie zul je het onderbewust gaan tegenspreken. Dat zijn dan je laatste gedachten erover en die zullen blijven hangen. Jou hele affirmatie ondermijnend. dan beland je dus weer in de negatievere versie van “the self fulfilling prophecy“.

“Geld komt me toe wanneer ik dat nodig heb” “Al heb ik echt totaal geen idee hoe dat zou moeten gebeuren”

Dat heeft niets met magie of wat dan ook te maken, maar het is echt een wetenschap. Ga maar eens na, je hebt een leuke dag gehad op het strand. Lekker gegeten, leuke mensen en onderweg terug sta je in de file. Je flesje water leeg, terwijl je heel erg dorst hebt (ik noem maar wat) geïrriteerd en vermoeid krijg je ruzie met je reisgenoten.

Kom je dan vrolijk of minder vrolijk thuis?

Precies, dan is de sfeer verpest toch? terwijl het grootste gedeelte van de dag echt heel leuk was. Maar omdat het laatste zo negatief was is dat wat blijft hangen en zijn weerslag heeft. Zo werkt het ook met onderbewuste negatieve gedachten, ook al is je affirmatie in het begin nog zo positief.

Belangrijk

Voor affirmaties om te kunnen werken is dus positiviteit en overtuiging nodig. Die overtuiging moet echt uit jezelf komen, dus leg je lat hoog in het begin niet te hoog. Je moet het tenslotte nog wel zelf kunnen geloven.

Realistisch en overtuigend

Als je financieel aan de grond zit helpt een affirmatie als “Geld komt me makkelijk en zonder moeite toe” niet. Maar een affirmatie als “Ik ben slim/handig/actief genoeg om mijzelf uit deze positie te redden”  zal waarschijnlijk wel kunnen helpen.

Los van het feit dat er op zo’n moment ook directe actie vereist zal zijn. Zoals ik eerder al zei affirmaties zijn een goed hulpmiddel, maar niet de oplossing voor alle voorkomende problemen. Je moet natuurlijk niet stoppen je eigen gezonde verstand te gebruiken.

Geduld en herhaling

Zo komen we ook bij het volgende, geduld en herhaling. Goede echt diep doorwerkende affirmaties werken niet als “quick fix”. Daar is geduld en herhaling voor nodig. Samen met de overtuiging is dat de enige en gouden combinatie waarmee je affirmaties echt voor je kunt laten werken. “denk niet in weken, maar eerder in maanden of zelfs jaren”

Affirmatie

Het is niet voor niets dat veelal wordt geadviseerd om affirmaties op bijvoorbeeld een spiegel te schrijven. (herhaling) Of om affirmaties hardop tegen jezelf te zeggen in de spiegel. (overtuiging)

Maar dat zijn beiden wel dingen die gewenning en oefening nodig hebben. En natuurlijk is het heel lastig om dat 100% van de tijd vol te houden, zo niet onmogelijk. Maar zorg er wel voor dat je meer positief dan negatief tegenover jezelf komt te staan.

En je zult van mij niet horen dat je persé de dingen hardop moet uitspreken. Maar ik zal je wel vertellen dat in het begin in ieder geval een beetje overtuiging echt wel heel belangrijk is. En geloof me als dat het geval is wordt dat vanzelf en sneller dan je denkt steeds meer.

Wanneer je ziet dat het werkt zul je er steeds meer uit kunnen halen voor jezelf.

Frank de Moei

Iemand anders die je hierbij ook heel goed kan helpen is Frank de Moei. Hij heeft ook veel ervaring met het mensen helpen en begeleiden bij het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen en geluk.

Hij biedt een heel betaalbare cursus aan voor iedereen die wel wat meer zelfvertrouwen kan gebruiken. Naar mijn mening is dit een hele goede investering in jezelf. Hiermee geef jij jezelf echt de rest van je leven een gelukkiger en prettiger leven cadeau.

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Dus waar wacht je nog op? Geef jezelf de rest van je leven cadeau!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.