Wees creatief

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Wees creatief! Uit jezelf en gebruik je vaardigheden om te maken. Elk mens heeft zijn eigen pakket aan creatieve vaardigheden. Zelfs als je denkt dat je geen creatief botje in je lijf hebt zitten. Iedereen kan maken. Of dat nu kunst is, eten, muziek of gewoon orde. Ieder mens kan maken, dus ieder mens is creatief!

Inhoudsopgave

Wees creatief

Wees creatief! Lekker bezig zijn met je handen, of oplossingen bedenken. Het geeft rust. Zo geef je jezelf de mogelijkheid om je gedachten te focussen en even niet alle kanten op te schieten. Het houd je even rustig in je hoofd en fysiek bezig.

Er zijn veel verschillende manieren om creatief bezig te zijn. En los van hoe creatief zijn kan kalmeren, het is ook een goede manier om voor jezelf het gevoel te hebben dat je ook iets bereikt. Want je bereikt ook echt wat. Het is niet altijd even zichtbaar maar creatief zijn, of creativiteit creëert natuurlijk altijd íets. Het is niet voor niets dat het woord creëren terug te vinden is in het woord creativiteit.

Stress

De mens is van nature gemaakt om te creëren. Niet creëren levert dan stress op. Het is namelijk tegen natuurlijk om dus niet dingen te maken of dus creatief te zijn. Vaak zie je het bij muzikanten en kunstenaars heel direct terug. Zij “moeten” creatief bezig zijn om hun hersenen te focussen en om zich goed te blijven voelen. Heel creatieve mensen kunnen ook echt in een depressie raken wanneer er geen ruimte meer is voor hun creativiteit.

Dus dat het dan bij hen goed werkt tegen stress om creatief bezig te zijn is dan alleen maar logisch. Maar ook de “minder creatieve mensen” zullen ervaren dat creatief bezig zijn ontspannend werkt. Er zijn natuurlijk talloze creatieve verenigingen om de amateur creatievelingen een uitlaatklep te geven. Denk daarbij aan toneel, schilder clubs, dansverenigingen enzovoorts.

Uitlaatklep

Zo is creativiteit vaak een uitlaatklep voor mensen. Dat zie je ook vaak in kunst maar je hoort het ook in muziek. Wanneer je creatief bezig bent kun je je emoties een andere vorm geven en daarmee vaak beter plaatsen en verwerken. Dus wees creatief. Dat kan je stresslevels goed omlaag brengen of laag houden.

Knutselen

knutsel tafel

Oh, dat klinkt zo heerlijk koddig. Maar het is zo ontzettend belonend om te doen. Het is niet voor niets dat kinderen het zo fijn vinden om te doen. Knutselen geeft een direct gevoel van prestatie. Je hebt je creativiteit concreet gemaakt en dat is ook meteen zichtbaar.

Maar niet alleen kinderen hebben hier plezier aan en baat bij. Voor veel volwassenen is knutselen ook een hele goede manier om creatief bezig te zijn. En dat gevoel van prestatie dat het oplevert kan net het eerste zetje van een sneeuwbaleffect zijn. Want als je eenmaal de smaak te pakken hebt is het veel gemakkelijker om in beweging te blijven.

Voor volwassenen

Door te knutselen kun je als volwassene dus ook heel goed jezelf aanzetten tot meer. Creatief zijn op andere gebieden dan kleine knutselwerkjes. Je volgende stap kan meteen een groter project worden en de volgende nog groter.

Dat hoeft ook niet steeds op het zelfde gebied te zijn natuurlijk. Je kunt bijvoorbeeld beginnen bij een knutselwerkje van papier en in de tuin verder gaan met iets anders. Maar als je eenmaal je creativiteit “aan” hebt gezet, heb je daarin als het ware “momentum” gecreëerd. En dan kun je groter gaan “knutselen”. Denk aan een nieuw ontwerp voor de tuin of een bijzettafeltje voor in de kamer.

Creatief denken

Maar het hoeft niet altijd iets tastbaars te zijn. Je kunt ook heel goed creatief zijn zonder daarvoor ruimte nodig te hebben. Denk maar aan muziek of literatuur. Ik ben hier ook al heel lekker creatief bezig door mijn blog te schrijven. En zo kun jij ook heel creatief bezig gaan natuurlijk. Je hoeft niet handig te zijn met je handen om creatief te zijn.

Origineel

originele outfit

In wezen is het vooral een kwestie van originaliteit. Geef een originele twist aan iets wat al bestaat of bedenk iets helemaal nieuws “from scratch”. Als ik zeg “wees creatief” dan betekent dat dus niet dat je met hele nieuwe dingen gaat komen of perse met je handen iets “moois” moet gaan maken. Het betekent dat je je hersenen iets nieuws te doen geeft.

Grijp niet steeds terug naar het oude vertrouwde,maar verras jezelf eens. En dat hoeft echt niet meteen een grote verandering te zijn. Maar blijf bij je eigen cliché’s vandaan.

Originaliteit is creatief

Iemand die kaarten maakt, maakt ook niet keer op keer dezelfde kaart. Elke kaart is weer anders. Dat is wat het creatief maakt. Iemand die websites schrijft schrijft ook niet steeds hetzelfde. Elk artikel is weer anders, dat is wat het creatief maakt. Een designer moet ook voor ieder ontwerp weer iets nieuws bedenken, dat is wat het creatief maakt. Elke keer kom je toch weer met iets origineels, iets nieuws iets creatiefs.

Het klinkt voor sommigen misschien als iets moeilijks. Maar hiermee wil ik dus aantonen dat originaliteit helemaal niet zo moeilijk is als het misschien klinkt. Het is zo eenvoudig als een variatie op iets bedenken. Een variatie die voor jou of een ander beter werkt, binnenkomt of geaccepteerd wordt.

Waar begin ik?

Nu kan ik heel flauw zeggen dat je dat zelf maar moet bedenken. Maar ik zou dit zelf geen geslaagd artikel vinden als ik er niet in ieder geval één bruikbare tip in zet. Nu kan ik dat natuurlijk niet voor iedereen persoonlijk gaan bedenken, maar het nagaan wat jij zelf wilt is al een goed begin. Ben je handig of kun jij goed plannen? Ga eens na voor jezelf of er in jou eigen leven of omgeving dingen zijn waar je verbetering zou kunnen aanbrengen.

Dát is waar je kunt beginnen. Ben je het daar niet mee eens en weet je iets beters? Even goed! Dan begin je daar. Het is dus echt zo makkelijk als het klinkt. Als je creatief wilt zijn, dan ben je al bij de eerste stap.

Het vervolg is precies dat, zolang je je maar niet laat leiden door wat anderen creatief noemen. Laat je door een ander niet vertellen dat wat jij bedacht hebt niet creatief is. Het is misschien voor hen niet origineel of creatief maar dat betekent niet dat het dat voor jou niet kan zijn.

wees creatief
Ga aan de slag!

Ga lekker aan de slag. Maak de tijd voor jezelf en wees creatief. Het zal misschien in het begin wat stroef verlopen. Vaak hoor je van bijvoorbeeld kunstenaars of minder professioneel creatievelingen dat het niet te sturen is of dat ze eerst in een “flow” moeten komen. En dat is in zekere zin ook wel zo. Om echt lekker creatief te kunnen zijn heb je die “flow” nodig

Flow

De flow is wat je creativiteit voedt en aan de gang houdt. Maar voor de meeste mensen werkt het niet om te gaan zitten wachten tot die je “overvalt”. Tenzij ze alle tijd en het geld van de wereld hebben om te gaan zitten wachten tot het hen ineens overvalt.  Als jij nu een van de vele mensen bent die daar niet het geld of de tijd voor heeft. En je niet een hele dag allerlei creatieve ideeën hebt die je overvallen. Dan is het gewoon zaak dat je begint

Dus Maak tijd voor jezelf. Al is het een uurtje op een kantoortje, of in de schuur of wat dan ook. Geef jezelf de tijd en de ruimte om ongestuurd even je gang te kunnen gaan. En begin.

Wees creatief

Begin met schrijven, begin met zagen, begin met knippen, het maakt niet uit, maar begin Wees creatief! Binnen een uur zul je waarschijnlijk al van alles verzonnen en gedaan hebben. Maar het kan ook gebeuren dat dat niet zo is. Dat je nog te veel bezig bent met andere zaken die aandacht van je vergen. Of niet tevreden bent met wat je gedaan hebt of verzonnen hebt.

Mild

creatieft

Dan is het vooral belangrijk dat je onthoud dat je mild blijft richting jezelf. Vooral wanneer je daar eigenlijk nooit mee bezig bent geweest. Wanneer je vooral de flow van je omgeving gevolgd hebt. En daar is niets mis mee, maar dan is het ook niet gek dat je voor jezelf misschien nog wat zaken hebt waaraan je moet wennen. Misschien ben je je nog niet helemaal bewust van je vaardigheden.

Of misschien zie je jou creativiteit wel helemaal niet als creatief. Kijk als je kunt tekenen of knutselen of muziek maken dan spreekt het allemaal redelijk voor zich natuurlijk. Dat zijn hele concrete voorbeelden van creativiteit. Maar als je bijvoorbeeld goed kunt plannen, dat is een heel andere vorm van creativiteit. In principe creëer je dan orde in chaos.

Dus wees creatief.

De sleutels van geluk en succes

De sleutels van geluk en succes

Ga constructief en creatief aan de gang voor jezelf.

Met de sleutels van geluk en succes. Door Frank de Moei.

Ik geef mijzelf de sleutels van geluk en succes

2 reacties op “Wees creatief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.