Wijsheden om gelukkig van te worden

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Waar begint het?

Over gelukkig zijn is natuurlijk al heel veel geschreven. Veel coaches en therapeuten hebben er hun gedachten al flink over laten gaan. Hoe breng je nou het beste de juiste boodschap, de juiste wijsheden over. Wat kun je nu tegen iemand zeggen die in een dip of zelfs depressie zit? Hoe bereik je mensen in die situatie op een manier die zo helpend mogelijk is?

Daar is al heel veel over geschreven en er valt een hoop over te leren. Hier gaan we in op wat meer persoonlijke wijsheden.

Inhoudsopgave

Wijsheden uit oneliners

Ja de oneliners zijn een geliefde methode. Rake wijsheden verpakt in een korte zin die gemakkelijk te onthouden is. Het bestaat ook al ontzettend lang. Al lang geleden hebben wijsgeren en filosofen een aantal hele goede geformuleerd die tot op de dag van vandaag nog regelmatig gebruikt worden.

Een paar voorbeelden die mij erg aanspreken zijn bijvoorbeeld:

Albert Schweitzer(1875-1965) : “Succes is niet de sleutel tot geluk. Geluk is de sleutel tot succes.”

Confucius (551 v.C. – 479 v.C. ) : “Zoek de kleine dingen die aan het leven vreugde en voldoening geven.”

Humor

lachen

Ook humor is een veel gebruikte methode om de wijsheden in oneliners beter te laten doordringen. Iets wat grappig is blijft tenslotte ook beter hangen. Daarbij kun je op die manier iemand direct en lach op het gezicht toveren. Het fysieke gevoel van lachen geeft de hersenen als het ware een “geluksprikkel”. Hierdoor zul je je sowieso een beetje gelukkiger voelen dan wanneer je niet fysiek lacht.

“ik vind jou geweldig, nu jij nog”

“misschien moet je jezelf eerst tegenkomen voordat je het kunt zijn” (Loesje)

Dit maakt het ook meteen toegankelijker voor veel verschillende mensen. Dus ook mensen die misschien niet persé op zoek zijn naar hulp, maar eerder naar inspiratie.

Creativiteit

Om echt een bepaalde visie over te brengen op een grotere groep mensen is dus creativiteit nodig. Een goede oplossing vinden voor het overbruggen van de afstand die je emotioneel soms voelt tussen jou en anderen.

Wijsheden in muziek

Wijsheden om gelukkig van te worden

Ja dat is natuurlijk ook een heel dankbare methode om jou wijsheden aan andere mensen over te brengen. Het is een heel creatieve manier en een methode die ervoor zorgt dat mensen het niet snel vergeten. Muziek wordt heel veel gebruikt om de liefde over te brengen of kenbaar te maken. Maar ook om wijsheden uit te wisselen.

Denk aan nummers als “alles kan een mens gelukkig maken” van René Froger, of “life is life” van “Opus”.

Door het juiste gevoel in de muziek te verwerken hebben veel artiesten veel luisteraars de juiste inspiratie weten te geven. Ga maar eens na hoe vaak je zelf met zo’n soort liedje in je hoofd zit. Hoeveel mensen zich zodanig gesteund voelen door muziek.

Want het hoeft dus ook niet eens alleen de tekst van een nummer te zijn. Soms is de melodie al voldoende om iemand te inspireren de juiste keuze voor zichzelf te maken.

Wanneer muziek de juiste snaar bij je raakt (“pun intended”) kan het zelfs levensreddend zijn. Daarbij is het natuurlijk ontzettend veelzijdig en is er altijd wel iets wat iemand aanspreekt.

Wijsheden in kunst

Naast muziek zijn er natuurlijk nog heel veel andere creatieve manieren om menselijke emotie te beïnvloeden. Dans, theater, seminars, maar ook beeldende kunst, architectuur, literatuur. Eigenlijk zijn alle kunstvormen een expressie, iets wat iets “losmaakt” bij de mensen die het bereikt. Dat kan van alles zijn.

Beeld van een paard

Hier op deze website richten we ons natuurlijk voornamelijk op datgene dat inspireert tot geluk. Daarin is beeldende kunst in het overbrengen van wijsheden wellicht wel het minst concreet.

Een sculptuur kan voor de één heel inspirerend zijn en heel positief stimuleren. Maar voor de ander juist het tegengestelde effect hebben en een stuitende uitwerking hebben.

Dat maakt dat beeldende kunst ook niet voor iedereen is. Niet iedereen vind het prettig ernaar te kijken of het iets met zich te laten doen. Ook niet iedereen kan zich er zomaar voor openstellen, of de boodschap tot zich door laten dringen.

Toch kan het wel echt een gevoel van geluk oproepen bij de kijker, een stukje wijsheid overdragen. Vooral wanneer de achterliggende boodschap erbij overgedragen wordt op een andere manier. Zoals een bijschrift op een plaque of in een museum. Dit maakt het dan meteen ook voor veel meer mensen een stuk toegankelijker.

De wijsheden

Ja al die verschillende manieren om je boodschap over te brengen. Dan is het ook wel van belang dat de boodschap waardevol is natuurlijk. En eigenlijk is die dat altijd. Er is altijd wel iemand die je kunt bereiken wanneer er iets is dat je kwijt wilt.

De vier grootste wijsheden

Een van de belangrijkste en grootste wijsheden die ik heb geleerd in mijn leven zijn “de vier grootste wijsheden”:

de vier wijsheden in emoticons
  • Jij bent niet verantwoordelijk voor andermans geluksgevoel.
  • Jij bent niet verantwoordelijk voor andermans on-geluksgevoel.
  • Een ander is niet verantwoordelijk voor jou geluksgevoel
  • Een ander is niet verantwoordelijk voor jou on-geluksgevoel

Je bent niet verantwoordelijk voor andermans geluksgevoel.

Natuurlijk kun je anderen cadeautjes geven, of helpen. Dat kun je puur doen vanuit de goedheid van je eigen hart. Maar of de ander daar nou wel of niet gelukkiger van wordt, dat is niet jou verantwoordelijkheid.

Het geluksgevoel is namelijk iets wat bij iedereen van binnen komt. En daarmee iets waarvoor dus nooit een ander verantwoordelijk kan worden gehouden.

Je bent niet verantwoordelijk voor andermans on-geluksgevoel.

Natuurlijk kwets je weleens mensen, dat hoeft niet expres of zelfs maar bewust te zijn. Soms denk je zelfs dat je iemand helpt en doe je daar juist je best voor. En dan nóg wordt iemand daar niet gelukkiger of beter van. Daarvoor kun je jezelf dus niet verantwoordelijk houden.

Want net zoals het geluksgevoel, komt ook het on-geluksgevoel bij iedereen van binnen. Je kunt dus luisteren, of helpen. Maar wat iemand daar intern mee doet is diens eigen verantwoording en niet die van jou.

Een ander is niet verantwoordelijk voor jou geluksgevoel.

Zoals dat jij niet verantwoordelijk gehouden kunt worden voor het geluksgevoel van iemand anders. Zo kan een ander dus ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor jou geluksgevoel. Soms is het heel verleidelijk een ander wél verantwoordelijk te houden. Te zeggen dat je misschien zelfs niet zonder de ander kunt.

Maar daarmee houd je de ander verantwoordelijk voor jou gevoelens. Terwijl jou gevoelens echt helemaal jou interne wereld zijn. En dus niet voor de ander om verantwoording over te hebben. Natuurlijk kun je blij worden van iemand, maar dat is jou “blij”.

Een ander is niet verantwoordelijk voor jou on-geluksgevoel.

Kijk nu ga ik in herhaling vallen als ik dit ook helemaal ga uitleggen natuurlijk. Het komt er dus in alle gevallen op neer dat jou interne belevingswereld puur en alleen van jou is. Je kunt een ander dus niet verantwoordelijk houden voor iets wat helemaal jou eigen zaak is en andersom.

Je kunt een merel tenslotte ook niet verantwoordelijk houden voor het gangenstelsel onder je gazon.

wijsheden

De verantwoording

Dus deze wijsheden in acht nemend is het van belang dat je begrijpt dat jou emoties je eigen verantwoording zijn. En toegegeven soms is dat haast onmogelijk. Dan kun je haast niets anders dan denken dat “als de ander iets wel of niet gezegd of gedaan zou hebben” jij je nu niet zo zou voelen. Maar is dat dan wel echt zo?

Hoe ga jij om met deze wijsheden?

Jij hebt hierin een keuze gemaakt of te maken. Wanneer een ander jou kwetst en je kunt de ander daar dus niet voor verantwoordelijk houden. Volgens de wijsheid die ik zojuist beschreven heb. Dan is het aan jou te handelen in jou belang.

En dan heb ik het niet over wraak (want dat zou betekenen dat je daar dus de ander voor straft. En je straft alleen de verantwoordelijken toch?) Maar dan heb ik het over een wijze keuze maken voor jezelf. Wellicht helpt het als je jou situatie of emoties verklaart aan de ander.

Afstand

Maar soms is het ook gewoon veel verstandiger om bijvoorbeeld meer afstand van iemand te nemen. Vooral wanneer het vaker gebeurt dat je je door het gedrag van dezelfde persoon gekwetst voelt. Want nogmaals dat hoeft niet aan de andere persoon te liggen. Het hoeft niet bewust te gebeuren.

Maar zelfs als dat wel zo is, ook dan is het nog altijd jou eigen verantwoordelijkheid hoe jij daarop reageert. Een ander heeft misschien deze les nog te leren in diens eigen tempo.

wijsheden

Wijsheden om op te komen voor jezelf.

Dan gaat het dus over opkomen voor jezelf. Dat is in wezen waar alle wijsheden altijd over gaan. Neem jou eigen verantwoordelijkheid en spring voor jezelf in de bres! Dat is vaak zelfs na het leren en toe passen van deze wijsheden voor veel mensen nog heel lastig. Het hangt heel nauw samen met je eigenwaarde. Vind jij het jezelf waard om voor jezelf op te nemen?

Zoals je misschien de verantwoordelijkheid voor anderen op je nam. Zo is het nu eindelijk eens tijd dat je de verantwoordelijkheid over jezelf op je neemt. En die dus ook niet aan anderen overlaat.

Frank de Moei.

Vind je dit nu heel ingewikkeld en zie je er tegenop of twijfel je of dit je wel gaat lukken? Dan is de e-cursus “blijvend zelfvertrouwen” van Frank de Moei voor jou!

Frank de moei is een heel gepassioneerde coach en trainer. Hij heeft deze cursus ontwikkeld zodat iedereen voor een heel schappelijke prijs coaching kan krijgen. Coaching waar bij andere instanties veel meer geld voor wordt gevraagd. Dit heeft hij zó goed in elkaar gezet dat hij een niet goed geld terug garantie biedt. Weet je wat neem zelf maar eens een kijkje.

Wacht niet langer en geef jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.