Zelfvertrouwen

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen heeft natuurlijk alles te maken met gelukkiger worden en zijn. Wanneer je over voldoende zelfvertrouwen beschikt kun je jezelf ook heel eenvoudig dat geven waar je gelukkiger van wordt. Het is natuurlijk geweldig als je je zelfverzekerd voelt en als je weet wat je waard bent.

Alleen in de praktijk blijkt helaas dat veel mensen zichzelf óndanks dat toch vaak achterstellen en/of negatieve gedachten over zichzelf hebben.

Maar waardoor komt dit dan?

Nou dat kan natuurlijk door veel verschillende dingen komen, iedereen heeft tenslotte een eigen leven met persoonlijke ervaringen die de persoon vormen tot wie die is.

Hiervoor moet je eerst weten wat zelfvertrouwen “maakt” en wat zelfvertrouwen “kraakt

Inhoudsopgave

Waardoor breekt zelfvertrouwen af?

Complimenten

Je zou bijvoorbeeld denken dat wanneer je opgroeit met veel complimenten en veel positiviteit je een positief en zelfverzekerde volwassene zou worden.

Maar ga eens na wat er gebeurt wanneer je altijd hoort hoe goed je bent en hoe jij alles kunt doen wat je maar wilt in het leven. En dan kom je op een dag een situatie tegen waarin je blijkt ergens helemaal niet goed in te zijn. Of waarin je niemand hebt om je toch complimenten te geven voor je misschien wat mindere prestatie.

Wat doet dat met iemand? Hierdoor kun je in een soort paniek raken, misschien niet naar de buitenwereld toe, maar zeker voor je binnenwereld. Verdriet, verwarring, boosheid enzovoorts. “Hoe moet ik hier mee omgaan?!” Je verliest je zelfvertrouwen..

klavertje vier op de weg

Kritiek

Je kunt je vast nu wel voorstellen dat weerbaarheid ook een belangrijk aspect is. Goed omgaan met tegenslag, dat leer je dus niet door alleen maar complimenten.

Maar, in tegenstelling tot het voorgaande, natuurlijk ook niet door alleen maar tegenslag. Altijd “slecht” zijn in dingen of kritiek krijgen op de dingen die je doet maakt je ook niet weerbaarder. Het kan verdedigingsmechanismen opwerpen. Een “houding” waardoor het voor de buitenwereld lijkt alsof je ergens goed mee omgaat. Maar intussen kunnen alle afkeuringen en kritieken “door-echoën” in je gedachten. Je verliest je zelfvertrouwen..

Hiertussen zijn natuurlijk eindeloze nuances. En het is ook voor iedereen persoonlijk hoe de impact daarvan op je doorwerkt. De ene persoon is volledig uit het veld geslagen wanneer er iemand een opmerking maakt over zijn/haar kapsel. En voor een ander zijn de eindeloze bemoeienissen van een schoonmoeder de oorzaak van verlies van zelfvertrouwen.

Maar dan.. Is dan je zelfvertrouwen weg om nooit meer te herstellen?? Natuurlijk niet, gelukkig is zelfvertrouwen iets wat je altijd weer opnieuw kunt opbouwen. Soms met kleine stapjes, maar het is voor iedereen mogelijk om een stevig en goed zelfvertrouwen op te bouwen. Ook zonder veel complimenten of weerbaarheidstrainingen.

Hoe kun je dan je zelfvertrouwen opbouwen?

slakje op autoband

Zoals ik eerder al beschreef is dat voor iedereen persoonlijk, ook in combinatie met waarom je verminderd zelfvertrouwen ervaart. Hierin is het dus van belang dat je goed naar jezelf leert kijken.

Dus niet “Wat wordt er van me verwacht door mijn omgeving“, of “Wat kan ik voor een ander doen zodat die gaat doen wat ik nodig heb?”

Maar echt een duidelijk “Waar heb ik echt behoefte aan?” en “Wat heb ik nodig“.

Dat klinkt je misschien wat egoïstisch in de oren. En dat is waarschijnlijk precies wat eraan scheelt. Dat je zodra je echt iets voor jezelf wilt of misschien zelfs moet doen, je de conclusie trekt dat je dat dus niet verdiend. Dat je dus egoïstisch moet zijn om dingen voor jezelf te willen. Ja, maar dat kan natuurlijk niet!

Ik ben hier om je te vertellen dat je dat wel degelijk verdient! Daarvoor hoef ik je niet te kennen. En daarvoor hoef ik niet te weten wat je geschiedenis is.

Dat hoeft niet, omdat iedereen het verdient om dingen voor zichzelf te doen en kiezen. Als je je plantjes water geeft sla je er toch ook geen over “omdat die dat niet verdient”?

Zelfvertrouwen is voor mensen als water voor plantjes. Je hebt het hard nodig om te kunnen groeien en de mooie jij te zijn die je bent.

Besef dus goed dat je in je volste recht staat als je vind dat jij dingen nodig hebt. Dat is ook zo! Houd van jezelf. Ja en daar zei ik dus iets he.. want écht houden van jezelf is voor veel mensen een van de lastigste dingen die er is. Toch kun jij ook met kleine stapjes leren echt liefde voor jezelf te ervaren en daarnaar te handelen.

Hoe begin ik dan?

zelfvertrouwen

Hoe je start hangt af van waar je staat. Voor de een is het al een hele grote stap om gewoon op te staan en te douchen en schone kleding aan te trekken. Waar het voor een ander misschien een grote stap is om eindelijk eens om opslag te vragen bij je baas. En al begint het voor jou bij iets heel kleins, maak het jou eerste overwinning!

Geef jezelf een winst

Doe iets wat je voor je uit schuift, uitstelt of waar je tegenop ziet. Wat het ook is doe iets waarvan je later kunt zeggen “ik ben blij dat ik dat gedaan heb”. Dat kan variëren van eindelijk toch eens die grote ronde lopen met de hond, tot jezelf oppeppen en gewoon naar dat buurtfeest gaan. En weet dan dat je iets hebt overwonnen voor jezelf, iets waarover je trots op jezelf mag zijn. Wat het ook is, houd het realistisch.

SMART

Deze methode wordt veel in de zakenwereld gebruikt. Maar het werkt ook perfect voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke ontwikkeling en groei. Of gewoon meer zelfvertrouwen. In mijn persoonlijke ervaring heb ik hier erg veel aan gehad en nog steeds.

Inmiddels heb ik hier een handigheid in ontwikkeld, het is echt een kwestie van “oefening baart kunst”

Misschien ben je al wel bekend met de SMART Methode, deze letters staan voor:

S: Specifiek, wees zo specifiek mogelijk en laat vage doelen niet de oorzaak van je falen zijn, bedenk voor jezelf in zo veel mogelijk detail wat je voor jezelf wilt bereiken

M: Meetbaar, zorg dat je voor jezelf wéét wanneer je je doel hebt bereikt, verbind er een conclusie aan “ik heb mijn doel bereikt als..”

A: Acceptabel, doe niet iets waar je zelf echt niet achter staat, je doel moet iets zijn wat je echt zelf wilt.

R: Realistisch,  Houd je doel haalbaar voor jezelf, maar niet té makkelijk. het heeft geen nut een doel te formuleren voor jezelf waar je later niet met trots op terug kunt kijken.

T: Tijdgebonden, geef jezelf een deadline, dit zet niet alleen aan tot actie, maar is ook een goede maatstaf voor jezelf.

zelfvertrouwen

Oefening baart kunst

Zelfvertrouwen ontwikkelen is dus precies dat, oefening baart kunst. Leer om te gaan met de tegenvallers in het leven door liefde voor jezelf te ontwikkelen. En leer wat je waard bent met oefening. Vallen en opstaan.

Vind de balans tussen je Vaardigheid en je Waardigheid. Niet alles wat je doet zal goed zijn, maar ook niet alles wat je doet zal slecht zijn. Ontdek je talenten door stapje voor stapje na te gaan waar je goed in bent en waar je plezier aan beleeft.

Bouw dit ook verder uit, ga ermee aan de slag. Oefen ermee. Des te groter de kans dat je persoonlijke winst kunt behalen.

Als je bijvoorbeeld heel goed bent in koken. Maar je vind het eigenlijk helemaal niet zo leuk, of ronduit vervelend. Dan kun je dat wel altijd voor andere mensen doen, maar dan is er voor jezelf weinig winst te behalen. Elk foutje is dan ook reden om in een negatieve spiraal te belanden. De waardigheid is zoek. Ga dus goed voor jezelf na waar je plezier aan beleeft.

Wellicht als je dat écht voor jezelf gaat doen, dat je dan merkt dat je het koken steeds leuker begint te vinden. Of dingen zou willen veranderen ( frequentie, omgeving… cuisine..) Ga hiermee dan ook aan de slag! Want puntje bij paaltje als je ergens echt een talent voor hebt valt daar altijd winst te halen.

Ontdek je talent

Niet iedereen is zich zo duidelijk bewust van zijn of haar talenten. Maar dat betekent niet dat je geen talent hebt. Het klinkt misschien als een cliché maar iedereen is wel ergens goed in. Wanneer je nou twijfelt aan waar je talenten liggen ga dan eens voor jezelf na.

  • Waar beleef ik nou echt plezier aan?
  • Waarover krijg ik complimenten?
  • Waar gaat mijn hart sneller van kloppen?

Raak je bewust van je vaardigheden en ontwikkel je hier dan ook verder in op jou voorwaarden. Begin zo je basis zelfvertrouwen verder uit te werken. En ga inderdaad eens onderuit, daar is niets mis mee.

Tegenslag

zelfvertrouwen

Je waarde neemt hiermee dus ook niet af. Sterker nog je hebt op dat moment de kans in waarde (eigenwaarde) te groeien. Wees mild voor jezelf maar wel eerlijk. Als je doel te hoog gegrepen was, prima dan heb je wellicht meer oefening nodig. Als je een eenvoudige fout hebt gemaakt, prima dan is het zaak dat je op dat punt de volgende keer beter oplet.

Het is in elk geval nooit een reden om jezelf af te kraken. En alle reden om dan juist door te pakken. “Als het paard je eraf gooit, ga dan zo snel mogelijk weer terug op het paard zitten”

Vertrouw uiteindelijk op jezelf en zoek voor jezelf een goede balans tussen je Vaardigheid en je Waardigheid. Zo kan ook jij beginnen je zelfvertrouwen op te bouwen.

Sneller meer zelfvertrouwen dankzij Frank de Moei

In dit artikel heb ik je vanuit mijn eigen ervaring en kennis verteld hoe je weer zelfvertrouwen kunt opbouwen. Wil je daar nu meer over weten of heb je misschien een stok achter de deur nodig? Dat is nu binnen handbereik!

Frank de Moei heeft een online cursus ontwikkeld waarmee je in korte tijd een blijvend zelfvertrouwen kunt opbouwen. Hij heeft een passie voor zelfontwikkeling en is zowel coach als trainer. Met dank aan zijn cursus zijn inmiddels talloze mensen  in staat geweest een blijvend zelfvertrouwen op te bouwen.

Is het nu voor jou ook weleens tijd voor wat meer zelfvertrouwen? Dan raad ik je deze cursus van harte aan.

Waar wacht je nog op? Geef jezelf de rest van je leven cadeau!

E-Cursus blijvend zelfvertrouwen

De e-cursus “Blijvend zelfvertrouwen”

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen door Frank de Moei
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor!

Ja! Ik geef mijzelf dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.